• amerikan vatandasligi ya da green cardla alakali olmayan eylemdir. vergi avantajlari ve kanunlar goz onune alindiginda sirket kuran girisimcilerin ve yatirimcilarin en cok tercih ettigi eyalet delaware'dir. ancak bu demek degildir ki sirketiniz o eylaette olmak zorunda. farkli turleri barindiran ancak en cok tercih edilen turu olan c corp (inc) sirkettir. ınternetten dahi kurulabilmektedir. turkiyenin aksine eger is yapmiyorsaniz vergi odemezsiniz. kurdugunuz sirket belirli bir yatirim ve calisan sayisina ulasmadan size h1b vizesi saglamaz. kendinizi calisan olarak recruit etmeniz durumunda ancak vize alabilirsiniz. ancak yatirimci vizesi de kullanilabilir.

    sirket kurmak icin orada olmak zorunda olmamanin ve vatandaslik zorunlulugu olmamasinin en onemli sebebi vergi kacakciligini onlemek ve usulune uygun ticarete zemin hazirlamaktir.
  • buna şaşırdıysanız daha şaşırtıcı bir şey diyeyim,
    türkiyede muhasebecisiz şirket işi imkansız gibi. o kadar karışık bürokrasi var ki.

    muhasebeciler bile tam kavrayamıyor hatta.

    abdde ise geliriniz yıl sonu siz 3 dakkada beyan ediyorsunuz. muhasebe falan yok. tertemiz mis. öyle aylık damga vergisi yok bağkur yok sgk yok bi de onun stopajı zart zurt yok.
  • 15 dk da yapılan işlemdir. ortalama 1200 dolar gibi masrafı vardır ( eyaletten eyalete göre değişir )
  • kurmadan once iyi arastirilmasi gereken bir konu oldugunu dusunuyorum ve bu konuda ilk olarak bazı yazıları kurulum düşünenler icin paylaşmakta fayda var.
    ılk olarak birçok genel soruya cevap veren su yazi : https://medium.com/…kada-şirket-kurmak-5b500d8a6ed8

    ayni zamanda şirket kurulusundan sonra 2017'den sonra değişen abd vergi yasalarına da bakmak lazım. onceleri gerekmiyorken simdi herkesin vergi kimlik numarası gibi numaralar da alması gerekiyor. bu konuda https://corp.delaware.gov/agents/ buradan bu isi yapmaya yetkili firmaları görebilirsiniz. ayni zamanda ilk ve tek olan turk bir firma'da "s" harfinde social enterprises olarak mevcut.

    bu yetkili acenteler listesinde calisacaginiz kisinin adi yoksa isiniz zor demektir. şirket kurmak oldukca basit ve sonrasında online merchant hesaplarına başvurabilirsiniz.
  • uzun arastırmalar sonucu delaware eyaletinde sirket kurmak icin buldugum birkac siteyi size anlatmak artılarını eksilerini az biraz yazmak isterim.

    delawareagency : delaware eyaletinde yasal temsilci olarak da hizmet veren bir sirket. fiyatları diger sitelere göre daha tuzlu ama referansları falan hayli kaliteli. banka hesabı acma, danısmanlık hizmeti, yat kaydı vs hizmetleri de var. en deneyimlilerden biriler bu alanda anladıgım kadarıyla.

    amerikadasirket : türkce bir site. bunlar da daha cok delaware, wyoming ve nevada üzerinden is yürütüyorlar ama diger eyaletlerde de yardımcı olabilirlermis. en büyük artısı e-commerce paketi diye bir paketlerinin olması. amazon ebay gibi platformlarda satıs yapacaksanız o pakette ihtiyacınız olacak her seyi size sunuyolar.

    delawaresirket : delaware'de sirket kurmak isteyenlere türkce bir site. agency ile çok benzerler. en buyuk artısı turkce chat destegi sunması. ne zaman siteye girerseniz girin bir temsilci direk mesaj atıyor sorularınız için.

    ein-itin : bu site esasında vergi numaraları ein ve itin'i almak icin kurulmus. ama sirket kurulumu da yapıyorlar. üsttekilere nazaran daha ucuz. bu adamlar digerlerine göre daha basit calısıyorlar. formu doldur - sirketini ac - vergi numaranı al seklinde.

    delawarefile : yazdıgım diger tum siteler icerisinde en ucuzu. anladıgım kadarıyla daha yeni oldukları icin banka hesabı acılımını falan da cok uyguna yapıyorlar. her yere baktım bunlardan daha ucuza ein numarası cıkarttıran bulamadım mesela.
  • stripe 'ın atlas projesi kapsamında kolaylıkla yapacağınız şey. ve günün sonunda stripe gibi bir partneriniz de oluyor.
  • muhasebe giderlerinin muhtemelen kusd (key yu es dalır)olacağı kişinin de okey olması gereken kuruluş işlemdir .
  • startglobal üzerinden dijital olarak rahatlıkla gerçekleştirebileceğiniz eylem. geçen sene buradan hizmek alarak delaware'de llc kurdum, tek bir yönetim paneli üzerinden şirket kurulumuna dair tüm işlemleri tamamladım, ofis adresi, banka hesabı, telefon numarası ve ein.

    başvuru tamamlandığın gelen evraklar ile paypal ve stripe'a kavuşmanın mutluluğunu yaşıyorum.

    görsel

    sanjay adında genç bir girişimcinin şirketi, sade ve iyi tasarlanmış bir kullanıcı deneyimi sunuyor. muhasebe konusunda da hizmet veriyorlar.

    fiyatlar ve diğer şirketler ile karşılaştırma tablosu.

    görsel

    başlangıç paketine dahil olan hizmetler şöyle:

    - name check and clearance
    - registered agent
    - formation and ein
    - us business bank account with debit card (mercury / brex)
  • yaklaşık 1 yıldır abd de arkadasimin şirketi var, dijital işler için kullanıyor. özellikle abd de banka hesabı açmak ve paypal, stripe gibi bazı online ödeme sistemlerini kullanmak için çok işe yaradigini anlatiyor.

    biraz araştırma yaparak bu işi kendiniz yapabilirsiniz, öyle binlerce dolar harcamanıza da gerek yok. en azindan arkadasim oraya buraya para kaptirmadi, özellikle t.me/abdsirket telegram grubu sadece bu yardımlaşma işleri için kurulmuş. eyaletler arasında fiyatlar değişiyor, en uygun eyalet wyoming. türkler genellikle wyoming, delaware, texas gibi eyaletleri tercih ediyor.

    özellikle (bkz: wyoming) yenileme ücreti en düşük eyalet olması nedeniyle tercih ediliyor. özetle söylediğim gibi, sizden 1000 lerce dolar isteyenlere paranızı kaptırmayın, biraz araştırın bu işi kendiniz kolayca kıvırısınız.
hesabın var mı? giriş yap