• torrentlerde fink atmaktadir, izledim, fena degil.

    gerci yarisi al gore'un reklami gibi olmus, iste dunyayi dolasiyorum bir nevi bonoyum, bill gates foundationa kafa atarim havasi var. hadi onu gec, secimi bush'a kaybetme montajini niye koymuslar anlamak mumkun degil, narrative'e baglayamamislar dahi. bunlara ve sonda gelen 10 dakikalik gaz verme kismina dayanabilirseniz gerisi yararli. sahsen bu bush yonetiminin, yeterli bilimsel konsensus yok gerizekaliligina karsi konusurken, incelenen 928 bilimsel makalenin bir tanesinde dahi kuresel isinmanin buyuk bir problem oldugu ve insan etkisinin mutlaka azaltilmasi gerektiginin aksine bir sonuca varilmamis olmasina deginilmesi guzeldi. daha da guzeli, bilimsel cevrelerin bu 928-0 skoruna ragmen, amerikan medyasinda cikan 600 kusur haberin yuzde 53unun yeterli bilgimiz yok, hala teori havasinda olusunun aciklanmasi. tabii bu rakamlari tam nasil elde etmisler, oralar biraz mechul, killanmiyor degilim, ama genel trendin boyle oldugu konusunda suphe yok. araliklarla cekilmis glacier fotograflari da gorsel olarak cok etkileyici. baska neler ogrendik, efendim buzullarin erimesiyle gulf stream sicabilir ve bu da buharlasan sicak havanin avrupaya gitmesini engelleyerek orada ufak capta buzul cagina neden olabilirmis, daha dogrusu zamaninda boyle olmus.

    bir de kutuplarin neden geri kalan alanlardan daha cabuk isindigini ve bunun neden cok onemli oldugunu ogrendik. beyaz buz kutleleri gelen gunes isinlarinin yuzde 90ini ayna gibi yansitiyor, bu yansiyan isinlarin da ufak bir kismi atmosfer tarafindan tutulup dunyayi isitiyor. greenhouse gazlariyla atmosferin bu karbon yakalama kapasitesi artarsa dunya daha cok isiniyor ve o buz kutleleri erimeye basliyor. ama kutuplarin boktan yani, buzlar bir kere erimeye basladi mi gelen isinlar ayna gibi yansitilmiyor, aksine okyanus tarafindan emiliyorlar bu da oradaki sicakligi atmosferin yakaladigi isinlara ek olarak daha fazla isitiyor, bu da cevredeki diger buzlarin daha da kolay erimesine neden oluyor ve donguye giriyor. dolayisiyla dunya genelindeki 1 derecelik sicaklik artisi kuzey kutbunda 12 derecelik bir artisa tekabul ediyormus. bu kadar buz eriyince de ruzgar ve akinti sistemleri degisitinden butun sicaklik dengeleri altust oluyor. uzun vadede su seviyelerinin yukselmesi de cabasi.

    evet, ogrenmisiz ulan caktirmadan, izleyin siz de insanlik namina, konu onemlidir.
  • filmde kutup ayılarının küresel ısınma nedeniyle bogularak ölmesinin anlatılmasından sonra arkadaşımın yorumu:

    - e onlar da o kadar coca cola içip amerika'yı desteklemeselerdi !
  • "political will is a renewable resource" diyerek yarmış, gerçekten de izlenmesi gereken, bazı yerlerde oldukça duygusal da olan, bir belgesel.
  • icerisinde ki kisisel anektodlar (yok benim ciftligim soyle, yok benim ailem boyle, yok ben senatorken bla bla bla) olmasaydi daha guzel olurdu dedigim bir film. al gore'u sevmem, seveni de sevmem o da ayri mevzu. bunca senedir dogaya tecavuz eden bir ulkenin baskan yardimcisi olan bir adam, baskanlik secimini kazanamayinca boyle ortaya cikip persil yesil adam olunca bende oeh derim o da ayri.. am yinede film olarak ve icerik olarak anlattigi seylerin onemi dile getirmesi acisindan basarili buldugum film.
  • işimize gelmeyen gerçek'tir. galiba bu tam çevirisi. aslında daha çok "bazılarının işine gelmeyen gerçek" diye bir mana çıkarılabiliyor ingilizcesinden galiba. ya akşam akşam saçmalıyorum. sen takıl boşver, başka yerlere bak, okuma bunu.
  • hakkinda cok olumsuz elestiri yapilsa da sirf kuresel isinma konusuna insanlarin dikkatini cektigi icin takdir edilmesi gereken belgesel. amerika'da lisansustunun en ileri dersinde bu belgeseli izleyen ogrencilerin cogu "vay anam vay, ne haldeymis dunya da haberimiz yokmus" tepkisini vermistir bu belgesele. amerikan arabalarinin yakit tuketiminde verimli oldugunu dusunen bu insanlara daha guzel ulasilamazdi bence.

    al gore propogandasi yapmasi ve de bazi gercekleri carpitmasi hos degil ama dedigim gibi insanlari bilinclendiriyor az da olsa.

    asagidaki linkte belgeseldeki bazi hatalar anlatilmis.

    http://news.bbc.co.uk/1/hi/education/7037671.stm
  • al gore'un kuresel isinmanin uluslararasi bir problem oldugunu belirtmek icin hazirlatmis oldugu filmdir. resmi sitesi:
    http://www.climatecrisis.net/
    trailer:
    http://video.google.com/…8944470709189270&q=trailer
  • verdiği bilgiler, istatistikler, insanın canını oldukça sıkmakta.. özellikle de "grönland" ile ilgili verdiği bilgiler ve sonrasında gerçekleşecek muhtemel felaketler sinir bozucu..

    --- spoiler ---
    carl sagan'ın çektiği ikinci dünya fotoğrafı (uzaktan nokta kadar görünen) ve üzerine söyledikleri oldukça başarılı.. okyanusta bir köpük, kumsalda bir kum tanesiyiz gibi olmuş ama daha etkili/vurucu..
    --- spoiler ---

    sonundaki mesajı biz de yineleyelim;

    "herkesi bu filmi seyretmeye teşvik edin! küresel ısınmayla ilgili öğrenilecek ne varsa öğrenin!"
  • salt dikkat çekmek istediği konuya göre bakıldığında gayet değerli bir yapımdır. ama filmin sonuna doğru al gore'un "we, the americans..." diye başlayıp komünizme karşı hür bir ülke kurmak için çok "çalışmış" amerikalıların istedikleri zaman nasılda iyi işler başardıklarını anlattığı kısım pek bir kolpa geldi bana.
  • vay be bir zamanlar oturur böyle şeyler izlerdik öğrenci evlerinde. küresel ısınma o sıralar popüler olmuştu. sanki 2-3 seneye çok kötü şeyler olacakmış gibi gelirdi. aslında zaten oluyordu da. sadece biz pek farkedemiyorduk.
hesabın var mı? giriş yap