• ataturk bu konuda en guzel aciklamayi kendisi yapmi$tir. onu unutmamamiz gerektigini ancak hepimizin birer mustafa kemal olabilecegini soylemi$tir. ote yandan meb kitaplarinin hicbirinde alakasiz yerlerde ataturk'e ili$kin somuru yapilmaz. aksine, ataturk ile ilgili dogru durust bilgiler ve akliba$inda yorumlar ihtiva eden ders kitabi yok gibidir. hepsi laf olsun diye yazilmi$, yuzeysel $eylerdir ve ataturk'u gereginden fazla yuceltmez.

    ote yandan 23 nisan, yalnizca meclis acili$inin yildonumu degil, ulusal egemenligimizin simgesidir.

    (bkz: sozlugu forum yapmak) (bkz: pisman olmak) (bkz: pardon)
  • "ataturk olmasaydi ba$kasi olurdu" diye du$unen, ataturk'u basit bir devlet adami gibi gorup kucumseyen zihniyetin $iddetle kar$i ciktigi eylem. "ataturk olmasaydi ba$kasi olurdu" zihniyetinin arkasinda egitim sisteminin rezaleti yatar. "ataturk'u abartiyorlar, meb kitaplarinda putla$tiriyorlar" gibi serzeni$ler, ataturk'u yuceltmeyi degil soyutla$tirmayi cabalayan sacmaliklardir. i$te bu sacmaliklar yuzunden insanlar ataturk'u taniyamami$, "o olmasaydi $u olurdu, aynisini yapardi" anlayi$ina sahip olabilmi$lerdir.

    'memleketin her ko$esi bilfiil i$gal edildiginde' halk, "hangi devletin mandasini kabul etsek acaba" diye du$unmektedir. istanbul hukumetinin derdi budur. hangi ulkenin egemenligi daha guzel olacaktir, memleketi hangi ulkeye satmak kendileri icin daha karli olur, bunun davasindadirlar. ulke parsel parsel payla$ilmaya ba$lami$, kimse ayaklanma curetini gosterememi$, hatta geregini duymami$tir. i$te bu anda istanbul hukumeti tarafindan tehlikeli olarak gorulup $am'a surulen mustafa kemal yeniden sahneye cikar. bencil, vurdumduymaz halk, buyuk bir hareketle seferber edilir, herkesin icinde bagimsizlik ate$i yanmaya ba$lar. cunku bagimsizlik benliktir. bagimsizlik ataturk'un karakteridir...

    ataturk, bagimsiz turkiye ugruna canini feda etmeye hazirdir*. kararliligindan hicbir $ey kaybetmez. "bir tek karar vardir. o da ulusal egemenlige dayali, kayit ve kosulu olmadan bagimsiz yeni bir turk devleti kurmak" demi$, bu amactan $a$mami$tir.

    "sen rahat ya$iyorsan bunu ona borclusun" demek, her gece yatarken ataturk'e dua et demek degildir. ki$inin bunu soyleyi$ nedeni, bagimsizligin degerini anlatmaya cali$maktir. ya$adigi sure boyunca tam bagimsizligi hedefleyen ve bunu tumuyle gercekle$tiren mustafa kemal, "bu ulusun cocuklarinin ozverileri, kahramanliklari icin olcu birimi bulunamaz" der. turk ordusunu, turk gencligini, turk milletini over, onlarin kahramanliklariyla gurur duyar. hicbir zaman putla$tirilmayi, soyutla$tirilmayi istememi$tir.

    i$te bu buyuk onder, yuce ataturk, saygilarin, ovgulerin, sevgilerin en buyugune layiktir. "ataturk olmasaydi neler olurdu?" sorusunu iyice du$unmek, ataturk ile ilgili cok sayida dokuman okumak, onu cok cok iyi tanimak gerekir. ataturk her $artta yuceltilmeli, ancak asla soyut bir kavram gibi kabul edilmemelidir. cunku ataturk, "beni tanimak, yuzumu gormek demek degildir. fikirlerimi anlayabiliyor, kavrayabiliyorsaniz bu kafidir" demi$tir.
  • ataturk'u putlastirmak, ona tu kaka diyeni asip kesmek cozum olmadigi gibi o'nu zamani icindeki inanilmaz ilericiligi ile hatirlamak ve de hakkettigi saygiyi yasadigimiz surece gostermek her turkiyeli'nin yapmasi gerekendir. ne yazik ki turk insaninin buyuk cogunlugu gunluk yasiyor olusu ve de ayrangonullulugu yuzunden elindekilerin kiymetini hic saymasi ptesi ve de cuma gunleri izdiraba donen eyturk genclikleri veya istiklal marslarindan medet uman zihniyetlere kizmayi anlamsiz kilmaktadir. ataturk'u abartmak ne devrimcilige bir hakaret ne de sosyalizm bilmem nelerine yapilan bi suclamadir. ataturk bize hem balik yemeyi hem de tutmasini ogretti: tutmayi hatirlasak yetecek, nerde beles oraya yerlesi diil
  • bu insanoğlunun yaptığı doğal bir şeydir yıllardan beri süregelen. bir bakıma destan. başarılı bir olay büyüye büyüye bir çok kişiye mal olur. atatürk kurtuluş savaşında başı çekerek sadece kendi ülkesini kurtarmakta başı çekmemiş aynı zamanda bir çok afrika ve doğu ülkesini bağımsızlıklarını kazanmasında yüreklendirmiş, hatta yeteri kadar abartılamayan, uluslararası alanda yeterli ilgiyi görmeyen bir kahramandır. abartmayınca, birleştirici bir üstün güç bulamayınca dağılan bir toplum olduğumuzu düşünürsek (üstelik iç ve dış tehditler bu kadar yoğunken) bence bizi ayakta tutan olgulardan en büyüğü atatürk ve atatürk ilkelerine bağlı olan insanlardır.
    ayırca hafızasını kaybetmiş ve biran önce bulsa iyi olacak arkadaşlara buradan sesleniyorum; bahsi geçen kişi icabında kendini kurtarmak isteseydi bunu çok paşa bir biçimde padişahla anlaşarak gerçekleştirebilirdi. ama o üskesini kurtarmayı tercih etti. bakmasanız da olacak bir kaç bakınız vermek gerekirse (bkz: tarihte süpermenlerin rolü) (bkz: süpermen icabı halinde götünü bile kurtaramaz)
  • ataturk ve ataturkcu dusunce maalesef sistemin oyuncagi olmustur. bugun guneydoguda, karadenizde, varoslarda, bir isciye ataturk'u ne kadar anlatabilirsinizki. o adam ekmegine bakar, onun icin ataturk, ahmet, mehmet, ona ne kazandirmistir. fakat sistem boyledir, ataturk vardir, allahdir, ataturkun ilkelerini baz aliriz her yaptigimiz iste, calariz, cirpariz, soyariz, her turlu pustlugu yapariz, ataturk gostermistir bunlari bize, iste insan buna isyan ediyor. ayrica;
    (bkz: nereye kadar)
  • ataturku abartmak,onun arkasina siginip kendi menfaatleriyle ilgilenmek $eklinde vuku bulmaktadir ulkemiz cografyasinda. sizin ataturkunuz $oyleydi boyleydi denerek hayallerde ya$ayan bir nesil meydana gelmi$tir,hayirli olsundur.

    kesinlikle bilinmeden ya da a$iri sevgi yuzunden yapilmami$tir ataturkun abartilmasi, acik ve net oynanan bir oyundur.
  • ataturk u normal, kafasi calisan, ileri goruslu ve zeki bir insan olmasinin disinda abuk sabuk iltifatlarla onu putlastiran eylem.
  • son yıllarda artan "atatürkçülük karşıtı" zihniyetlerin, "madem ki sövemiyoruz* o zaman gereğinden fazla övüp * bıktıralım milleti " düşüncesinin ürünü olan hareket.
  • babaeski'de yeni bir atatürk büstünün açılışı yapılıyor:
    - şu anda kurdelesini kesmekte olduğum büstün vatana ve millete hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum!!

    herhalde böyle bir şey atatürk'ü abartmak.
    (bir büstün vatana millete ne hayrı olacaksa?)
hesabın var mı? giriş yap