• eğer sen kendine dönem dizisi diyorsan ve dizinin ismi de bir bölgeyi anlatıyorsa ona uygun araştırmalar ve düzenlemeler yapman gerekir.

    dizinin başında gözümüzün içine sokar gibi 1982 yazarsan ona uygun hareket etmelisin.

    *dizinin girisinde 3 arkadasin belediye otobuslerini boyalamasi ile basliyor. ben omru hayatımda otobus boyalama eylemi/oyunu görmedim. hadi oldurdunuz da o yazilar nedir allah aşkına! otobus hakkimiz yedirmeyiz, daha cok otobus istiyoruz, bize olum yok, hep zengine yok mu fakire, seviyorum gulten, biz insan degil miyiz... içi boş bir düşünce ve yaraticiliktan çokça uzak. ha bu arada o otobüsler de 1982 yilina ait degil. o otobusler mercedes marka olup 1991 yilinda kullanilmaya baslanmisti. o döneme hatırladığım en net seylerden birisi de man marka otobusler ile troleybuslerin kullanilmasi ve bu otobuslerin icerisinde duracak dugmesinin olmamasi. bu islevi yerine getirecek ipler olurdu ve zil sesi cikarirdi. dizi de bu onemli ayrıntı da atlanmis diyebiliriz.

    internette ufak capta bir arastirma ile bile gerekli bilgilere ulasabiliyorsunuz. buyrun.

    *adaletin bu mu dünya, alayina isyan gültepe, bize allah yeter duvar yazilari ile ne amaclanmış pek anlamadim. gultepe'de duvarlarda yazacak en son sey allah'tır. hele 1982'de!. gültepe'ye allahsız, kitapsız, komunist olduğu için zaten önem verilmemiştir. ha keza alayına isyan olumune goztepe sloganı da 1990'lı yılların sonunda ortaya çıkmıştır. en komiği de şuydu sanırım. "bir gece ansızın gelebiliriz gültepeliyiz." çok ama çok acayip.

    *ayça bingöl'ün saat kulesinin hemen önündeki bir bankta otururken pasaport'ta yürüyen insanları görebilmesi insanları salak yerine koymanın başka bir adıdır. o bölgeyi bilmeyenler olabilir ama sizin göreviniz zaten bilmeyenlere bilgi vermektir. en azından bu kaygıyı duymaktır.

    *isyankar çocuğun hamal olan abisi ise izmir'de olmayan bir meslek grubundan sanırım. zira ben çocukluğuma dair anıların hiçbirinde hamal hatırlamıyorum. ara ara geldiğim istanbul'da hamal gördüğüm zamanlar ise bana çok komik ve anlamsız gelirdi. çünkü gültepe'de bir yere odun veya kömür eşek sırtında gelir ve o mahallenin gençleri imece usulü ile bunları ev sahibinin bodrumuna taşırdı.

    *pek anladığım konu değildir ama türkçe öğretmeninin okula geldiği sahnedeki şu görüntü bana çok garip geldi. ayrıca o nasıl bir takma bıyıktır abi. pek özen gösterilmemiş.

    *gültepe minibüsü ise çiçek abbas'dan arak. izmir'de hiçbir zaman ford marka ve kırmızı minibüsler olmadı. genelde renkleri mavi, turkuaz tonlarda olup magirus deutz ya da peugeot markalardı. ayrıca minibüs içerisinde radyoda çalan parça için yapılan bu tespite şapka çıkarılır. (bkz: #45439487) ilaveten, o yıllarda arabesk yasaktı. radyoda televizyonda çalmazdı. şimdiki nesle garip gelebilir ama cidden yasaktı lan.

    *hapishaneye giden minibüs varyant'dan iniyor. cezaevi olmayan tmo'nun oraya çıkıyor. ama gittikleri yer buca hapishanesi. çok çok alakasız noktalar. izmir'i bilmeyenler için google map üzerinden anlatmam daha iyi olur sanırım. diziye göre gidilen yol bu. ama olması gereken yol bu. gültepe'den buca cezaevine gitmek için minibüs ile önce çankaya'ya gitmeniz, oradan da buca minibüsüne binmeniz gerekir. yönetmen hem güzergahı yanlış yapmış hem de gidilen yeri. baba aküyü çalmışlar gibi bir durum söz konusu.

    *dizideki anlamsız karakterlerden birisi de laz dede. yani gültepe'de kürt olur, türkmen olur, bulgar göçmeni olur, muhacir olur, alevi olur ama laz olmaz. karadenizli olmaz yahu.

    *gramafona ise çok güldüm. 1980'ler gültepe'sini bırakın türkiye'de kaç evde gramafon vardı. dandik el radyoları ile regülatör ile çalışan tv'ler vardı 1-2 evde. pikap- gramafon falan :)

    *ben gültepe'de karşıyakalı bir taraftar görmedim, bilmedim. gültepe göztepe'dir. biraz altay biraz da altınordu. ama asla karşıyaka değildir. hadi bunu es geçtin de 1990-1995 yılları arasına ait olduğunu düşündüğüm bu posterin 1982 izmir'inde ne işi var abi? (fotoğrafta ortada olan kişi taygun erdem'dir. kendisi o yıllarda karşıyaka'da top oynamıştır)

    *üfürükçü-dolandırıcı-tecavüzcü bir karakter yaratmışlar ya işte ben bu zihniyete hayranım. ha bu arada bu sapık babanın büyük oğlu tipi, konuşması, kıyafeti ile vs. gültepeli birine benzeyen tek kişi olmuş. aynı zamanda dizinin en iyi oyuncusu bana göre.

    off yazacak çok şey var ama yoruldum cidden.

    olmamış be abi. cidden olmamış.
  • o değil de, bu dizide ziyagillerin damadı nihat'ı * mahallenin aşırı yakışıklı dolmuşçusu rolünde izliyoruz. sanırım 10 dakika kadar bize bir kadir inanır gülümsemesi seyrettirdi. güzel kardeşim, sende böyle şahane bir elini tuttum sıcacıktı gülüşü vardı da neden 3 sene ziyagil yalısında ağzını çemçülttün, tek gözünü belerttin.
  • öyle bir gecekondu tasviri var ki dizide hayret etmemek mümkün değil. dallas meğer izmir'deymiş de haberimiz yokmuş. aynı erkeğe aşık 2 kadın, başka bir 2 kadın ama onlarda aynı erkeğe aşık, kocası hapiste olan ama başka bir erkeğe aşık olup dolmuşun arka koltuğunda iş pişiren bir başka kadın, hocaya okutmak için gidip tecavüze uğrayan 2 kadın. lan bu dizideki bütün kadınlara böyle rol mü yazılır? finali tepecik keranesinde yapacaklar sanırsam.
  • nâzım hikmet' in " dünyayi verelim çocuklara " şiiri eşliğinde gözleri yaşartan bir sahnenin olduğu kanal d dizisi.
    ama su an bundan daha da kötüsü ne biliyor musun sözlük?
    buradaki gibi " polis kurşunu ile " masum çocukların canından olmasının sadece bir dizi sahnesinden ibaret olmaması..
  • yeni bir nebahat çehre bulmuşlar dediğim dizidir
  • yıl 1982 orhan gencebay'ın bir teselli ver'i çalıyo ama nedense 1998 versiyonu. malum olmuş diyelim...
    bu dizilerde danışman diye çalışanların geçen hafta doğmuş olma ihtimali kuvvetle muhtemel...
    1998 versiyonu
    1972 versiyonu
  • seyfinin abisinin beni ağlattığı dizi. adam omuzlarında bütün dünyanın yükünü taşıyor sanki. o yürürken benim içim acıyor. hele o şımarık kızın ona gereksiz yere bağırıp çağırdığı bir sahne var ki, delicesine orda olsaydım keşke diye geçirdim içimden. olsaydım da ağzını burnunu kırsaydım bir güzel. meymenetsiz şey önüne gelene çemkiriyor. bir zamanlar caroline vardı böyle sinir olduğum, onun bile sevimli bir tarafı vardı. buna neresinden bakarsan bak sinir bozucu.
  • dizideki suna karakterini canlandıran kadının nebahat çehrenin klonu olduğunu sandığım dizi. eminim hatta. sadece üşeniyorum ilgili haberi bulmaya. suna'nın gerçek adını bulmaya da üşeniyorum...
  • ilker kızmaz'a kıyasla daha kart duran ayça bingöl'ü görünce doğum tarihlerini araştırayım dedim.

    ayça bingöl: 16 ocak 1975

    ilker kızmaz: 9 eylül 1975

    mete horozoğlu: 11 eylül 1975

    aynı yaşta olduklarına inanamadım. aşk-ı memnu'nun nihat'ı 39 yaşındaymış lan, ikisinden de daha genç duruyor adam.
  • yapımcıların ısrarla istanbul dışında da set ekibi oluşturmayı reddetmesi nedeniyle ilk bölümünden sonra bir halt varmış gibi istanbul'da geçecek dizidir.

    istanbul dışında dizi çekme şartları

    ağa dizisi olmalı
    ege şivesinin geçtiği bir köy dizisi olmalı
    karadeniz şivesinin geçtiği bir köy dizisi olmalı

    bunların dışında dizi çekiliyorsa mecburen istanbul'da çekilecektir, zaten kalan seksen ilin hiç dizi çekmeye müsait tarafı yok.
hesabın var mı? giriş yap