• bursadan başka bir yere gidip cantık dediğinizde, suratınıza aval aval bakarlar, sonrada kalkar anlatmak zorunda kalırsınız. bende yıllarca her yerde olan bi şey sanmıştım.
  • bursa'da cidden güzel cantık yenecek iki yer biliyorum, vedat milör istanbul dışındaki lokantalara gidiyor olsa kesin buralara gidip beş yıldızı çakardı. bir tanesi ulucami'nin avlusundan kapalıçarşı'ya giren sokaklardan birinde arada sağa konuşlanmış mekan, diğeriyse açık çarşı'da eski halin altındaki sokağın üzerindeki binalardan birinin ikinci katındaki tabelasız pideci. bu ikincisi özellikle saf esnaf dükkanı olmasından dolayı lezzetin doruklarında işler yapar. yer tarifleri hele de bilmeyenler için çok açıklayıcı olmadı ama ulucami ya da eski hal civarında hangi esnafa sorsanız buraları gösterir. otantik falan iyi de en azından masamda tabak çatal bıçak olsun diyorsanız birincisine, pidecilerdeki pembe kağıtların hastasıysanız ikincisine gideceksiniz.
  • "cantık yer misin?" şeklinde ve ilk duyduğumda bursa'ya özgü bir küfür sandığım yiyecek maddesi adı.
  • bursada halen dugun, sunnet, 40 duasi gibi bulusmalarda sıkca dagitilan hamurisi. ortasina kiyma, sogan, domates, karabiber konmus, yagli acma diyebiliriz.
  • koca istanbul'da domino's un, pizza hut'ın ve dahi sampi'nin kösele üzeri samanlarına alışmakta zorlanan,alışamayan
    ve belki melankoli içgüdüsüyle,
    bir dönem, çocukluğunu bursa'da geçirmiş kuşağın çocukluk dönemi ritüellerinden olan tarifi zor lezzet.
  • iskenderin egemenlik alanı olan bursa'da, iskender gibi kendini memleketi disinda ispat edememis ezik besin. ve fakan gelin bana sorun "bursada oturup kac kere iskender yedin?" diye, hemen derim ki "az!". ve fakat ayni soruyu iskender yerine cantik koyarak sorun, bakin o zaman nasil da heyecanlaniyor, agzimin etrafindan agiz suyu diye tabir ettigimiz tukurukler saciyor ve size, "oyffhh olsa da yosek loyn, conum coktu sloprks" diyorum. velhasil sokayim iskendere, yasasin cantik!(not: kusbasili)
  • türkiye'nin heryerinde bulamayacağınız, bursa'da güzelinden yiyebileceğiniz minyatür, lezzetli, yuvarlak formda bir pide türevi. en karakteristik özelliği kenarlarının kalınca olmasıdır. ortasındaki hamur çok ince olur, harcı da buraya konur. klasik cantık kıymalıdır. ama diğer malzemelerden de imal edilir.
    bu gıda maddesini iyice havasına girerek yemek için, esnaf lokantası tabir edilen yerler önerilir. kapalıçarşı, uzunçarşı veya kayhan taraflarında bu ufak cantık dükkanlarından bulunur. mekan küçük olduğundan büyük ihtimal fırının yakınına oturursunuz. pişen cantıklar fırından çıkınca, bir fırça ile -ki bu fırça boya işlerinde kullanılan fırçalardan olabilir- ustanın cantığın kalın hamurlu kenarlarına yağ sürmesi vardır ki, işte o an acıktığınızı anlarsınız. eller bolca yağ olur yerken. olsundur, lezizdir.
    akıllıca bir strateji ile tüm dünyaya yedirilebilir, hamburgerin, bagelin, pizzanın sıkı bir rakibi olabilir.
  • türkiyenin bazı yörelerinde yapılan cantık adlı pide benzeri yemeğin kırım tatarlarıyla alakası yoktur.
    asıl cantık, kırım tatarlarının yemeğidir, zamanla değişerek endüstriyel hale getirilmiş, ve boynuzun kulağı geçtiği gibi, aslı astarı buymuş gibi düşünülmüştür. yanlıştır!

    cantaymak, yani yan yatmak tabirinden adını alır.
    cantık avuç içi büyüklüğünde açılan hamurun içerisine peynir veya kıyma-patates karışımını konarak hazırlanır. tepsiye sırayla dizilir, üzerine pişim süresinin yarısındayken yoğurt ve yağ karışımı dökülür. tamamen kapalı hamurun içersindeki çiğ kıymanın suyunu salmasıyla asıl lezzetini alır.

    bazı kişiler, ekmeğin arasına et konmuş denebilir. bu kişiler ya hiç ekmek yememişlerdir ya da hiç dayak yememişlerdir.
    bazı kişiler, pide gibi bişey diyebilir. cehaletlerine verilir.

    kırım tatarlarının geleneksel yemeklerinden biri olan cantık; tıpkı kaşık börek, çiğ börek, kobete gibi; lokantalarda veya dışardaki mekanlarda yenmez. cantık denilen nimeti bir kırım tatarının evinde yemek lazımdır.

    ayrıca türkiyeye göç etmiş kırım tatarlarının cantık dediğine, kırımda yaşayan tatarlar kobete; kobete dediğine de kırımdakiler cantık diyebilmekteler. böyle de zamanla, söylemi değişmiş karışmış işte...
  • - ee abi cantık var mı??
    + heeööy canığğm mığ dediyn?
    - yok abi cantık.. hani böyle yuvarlak kıymalı falan olur..
    + cantiiik ? yuvharlak? yooh bee yiheenim o ne oyle?
    - boşver abi.. 2 lahmacun..

    bursa dışında cantık sipariş ederken bu tip diyaloglar yaşanması olasıdır.. keza bursa dışında pek bilinmeyen pidemsi lezzet.
  • bursa'da eskiden bir de reno toros model arabayla cantık satan abiler olurdu. arabanın bağaj kısmı modifiye edilmiş böyle çelik çekmeceli ve zeminde köşede cantığı kıvrık bıçakla dörde kestiği tahta bulunur. maçlarda, çarşı başlarında, lise kapılarında falan çok iş yaparlardı. ben bittiler zannediyorken geçen bir cenazede mezarlığın kapısında gördüm bu arabalardan bir tane.. demek hala tek tük arabalı cantıkçı kalmış bursa'da..
hesabın var mı? giriş yap