3 entry daha
  • 1983 yapimi, zamanin, en iyi film muzigi oscar'ina aday olmu$ jerry goldsmith imzali muzigiyle de hatirlanan, abd'nin orta amerika'da cevirdigi dolaplari i$leyen siyasi icerikli bir film. trt'nin jenerik muzigi olarak kullandigi "bajo fuego" ile "19 de julio" ve "sandino" gibi parcalar filmin muzikleri arasinda en cok one cikanlardir.

    --- spoiler ---

    film, 1979'da nikaragua'da gecmektedir. abd'nin destekledigi askeri diktatorluk i$ba$indadir. ancak devrin devlet ba$kani somoza'nin estirdigi terore kar$i orgutlenen direni$ hareketi ulke capinda etkili oldugu icin, ulkede bir ic sava$ ortami hukum surmektedir. (nick noltenin canlandirdigi) unlu muhabir russell price, olaylari yakindan izlemek ve dunyaya duyurmak amaciyla nikaragua'ya gider. film, bir yandan, price'in nikaragua'da kar$ila$tigi (gene hackmanin canlandirdigi) alex ve (joanna cassidy'nin canlandirdigi) claire ile ya$adigi a$k ucgenine egilirken diger yandan da price'in, zamanla, somoza'nin uyguladigi zulmu gordukce, direni$ hareketine sempati duymaya ba$lamasini konu alir.

    price, ic sava$in kritik bir doneminde, direni$ hareketinin lideri rafael'in olduruldugu haberlerinin yayildigi siralarda, rafael'le roportaj yapmaya karar verir. direni$cilerle temas kurar ve rafael'in saklandigi yere dogru, direni$cilerle birlikte bilinmez bir yolculuga cikar. ancak vardiklari koyde, rafael'in bir evde saklanan cesediyle kar$ila$ir. direni$ciler, halkin kahraman olarak bagrina bastigi rafael'in olduruldugunun duyulmasindan ve boylece direni$in zayiflamasindan endi$e ettikleri icin, price'dan rafael'in olmedigini kanitlayan bir fotograf cekmesini isterler. price, artik bu sava$ta bir taraf olmak gerektigini hisseder ve bu istegi yerine getirir. mizansen hazirlanir ve price, rafael'in cesedini, yanindaki direni$cilerle birlikte bir masada oturur vaziyette ve onlara bir $eyler anlatirmi$ gibi resimler. fotograf, hizla ulkede elden ele dola$ir ve sava$in seyri boylece degi$ir.

    --- spoiler ---
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap