10 entry daha
  • nihai kuram arayışına benzer bir şeydir.

    --- spoiler ---

    "kozmoloji bizi çok derinden etkileme potansiyeline sahiptir, çünkü her şeyin nasıl başladığına dair bir anlayışa vardığımızda -en azından kimimiz- neden başladığını da anlamaya en yakın noktada hissederiz kendimizi. bu, modern bilimin nasıl sorusuyla neden sorusu arasında bir bağlantı sunduğu anlamına gelmiyor -böyle bir bağlantı ortaya koymaz- ve böyle bir bilimsel bağlantının hiç bulunmaması da söz konusu olabilir pekâlâ. fakat kozmoloji çalışmaları, neden sorusunun alanına -evrenin doğuşuna- dair daha eksiksiz bir kavrayış sunmayı vaat eder, bu da en azından soruların sorulduğu çerçeveye bilimselliğe dayalı bir bakışla yaklaşmayı mümkün kılar. kimi zaman, bir soruya çok güçlü olan aşinalığımız sorunun cevabını gerçekten bilmenin yerine koyabileceğimiz en iyi şeydir.

    nihai kuram arayışı bağlamında, kozmolojiyle ilgili bu yüksek fikirler, çok daha somut değerlendirmelere kapı açar. evrendeki şeylerin bugün bize görünme biçimi, zaman çizgisinin iyice sağ tarafı kuşkusuz fiziğin temel yasalarına dayanır; fakat en derin kuramın bile kapsamının dışında kalması mümkün olan, kozmolojik evrimin zaman çizgisinin iyice sol tarafında kalan yönlerine de dayanıyor olabilir.

    bunun nasıl olabileceğini düşünmek çok da zor değildir. örneğin, havaya bir top attığınızda neler olduğunu düşünün. topun bundan sonra nasıl hareket edeceğini kütleçekimi yasaları belirler, fakat topun nereye düşeceğini yalnızca bu yasalardan hareketle kestiremeyiz. topun elimizden çıktığı sıradaki doğrusal hızım da bilmemiz gerekir. yani, topun hareketinin başlangıçtaki koşullarını bilmemiz gerekir. benzer şekilde, evrenin tarihsel rastlantıyla ortaya çıkmış olabilecek yönleri de vardır. bir yıldızın neden şurada bir gezegenin neden orada ortaya çıktığı, en azından ilkesel olarak, her şeyin başlangıcında evrenin durumuyla ilgili bir özellikte izlerini bulabileceğimizi düşündüğümüz karmaşık bir olaylar dizisine dayanır. fakat evrenin çok daha temel özelliklerinin, hatta temel madde ve kuvvet parçacıklarının özelliklerinin bile tarihsel gelişime, yani beklenmedik olaylarla evrenin ilk koşullarına dayanan gelişime doğrudan bağlı olması mümkündür."
    (bkz: the elegant universe)
    (bkz: brian greene)

    --- spoiler ---
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap