2681 entry daha
  • yine barış manço'yu domates biberden ibaret sanıp veriştirmek için gaza gelen tipler türemiş. 10 tane şarkısını sayamazmışız. bunu diyen tipin başka bir başlıkta aleyna tilki güzellemesi yapmasını geçtim, niye 10 tane barış manço şarkısı sayalım lan?

    bu adamın kariyerinin başında yaptığı 2023, yeni bir gün, sözüm meclisten dışarı albümleri direkt ''oynama şıkıdım tarkan'' dahil son 20-30 senede peydahlanan popçuların toplamının erişemeyeceği kadar derin ve güzeldir. aç bu albümleri istediğin şarkıyı dinle.

    kendisinin bana göre tek hatası, misler gibi soundu varken, zamana uyup beste ve düzenlemelerinin kalitesini düşüren o ucuz orglu sounda geçmesidir. buna rağmen o soundla bile hemşerim memleket nire güzel şeyler anlatan şarkılar yapmıştır.

    mesela kendisini politik görüşü üzerinden vurmaya kalkanlar, milliyetçiliğini de araya sıkıştırır. örnek verdiğim şarkıda geçen sözlere bakalım:

    ''kardeşlik ve eşitlik üzerine uzun uzun nutuklar çekip
    niye senin derin benden daha koyu diye soran çok''

    ''tek bir soru hemşerim memleket nire
    bu dünya benim memleket
    hayır anlamadın hemşerim esas memleket nire
    bu dünya benim memleket''

    şimdi bunları yazan bir adam, o içi boş, popülist milliyetçilerden olamaz. emin olun barış manço'nun kafasındaki milliyetçilik ile ona yakıştırmaya çalıştığınız milliyetçilik apayrı şeyler.

    barış manço, sadece bu şarkısında değil çoğu şarkısında bir şeyler anlatma derdindeydi. bunu da belki bağıra bağıra, göstere göstere yapmadığı için çokça haksız ithamlara maruz kaldı.

    mesela halil ibrahim sofrası'nı dinleyip, kimi tatlı peşinde kimininse tuzu yok sözünden hiçbir şey anlamıyorsanız, bu barış manço'nun kalitesiz biri olduğunu değil, belki de sizin gerizekalı olduğunuzu gösteriyordur.

    son olarak entryi bitirmeden önce anlatmak istediğim bir olay var.

    barış manço 1998'deki galatasaray üniversitesi'nde düzenlenen 32.gün programına konuk oluyor. öğrencilerden biri barış manço'ya ''düşünce özgürlüğü için ne yaptınız? diye soruyor.

    barış manço ''şöyle uzaktan bir bakarsan, benim tipimden belli düşünce özgürlüğü için ne yaptığım zaten. benim herhalde berbere gidemeyecek kadar param olmadığımı düşünmüyorsun.'' diyor.

    ilgili bölümü izlemek için tık

    peki elisabeth noelle neumann ne diyor?

    ''yakaya bir rozetin takılması, arabaya bir çıkartmanın yapıştırılması ''konuşmaktır'': bir görüşe sahip olmamıza rağmen, bunları yapmamak ise ''susmaktır''. bildiri dağıtmak konuşmaktır, afiş asmak, afiş sökmek konuşmaktır. 1960'lı yıllarda bir erkeğin uzun saçlı olması konuşmaktı.''
888 entry daha
hesabın var mı? giriş yap