11 entry daha
  • opendns kullanmakla "opendns tarzi idareten cozumleri hukumetin baskici politikalarina cozum olarak gormek" farkli iki konudur. opendns kullanan insanlar suclanamaz, ama opendns kullaninca sorunlarinin bittigini ya da "tepki verdigini" zanneden insanlar suclanabilirler.

    bugun "hukumet site yasaklayinca yapilmasi gereken etrafindan dolanmaktir" diye yanli$ bir kani olu$mu$ durumda. bu gercek bir "cozum"le kari$tiriliyor. bu idareten yontem bizi sonsuza kadar goturecek zannediliyor. halbuki opendns'in ve diger dns cozumlerinin hicbir $eyi cozmedigi anladigim kadariyla youtube'un bugun itibariyle ip adresi'nden de kapatilmasiyla ortaya cikmi$ oldu.

    opendns, alternatif dns hizmeti saglar, hukumet zihniyetini degi$tirmez.
    proxy bir siteye ba$ka sunucu uzerinden baglanmayi saglar, hukumet zihniyetini degi$tirmez.
    tor, anonimlik saglar, hukumet zihniyetini degi$tirmez.

    hukumet sizi baski altina almak istedikten sonra da opendns, proxy, tor falan dinlemez. sizi ta ki o boburlendiginiz "hacking" yontemleriniz tukenene kadar sindirecek, sonunda bu hukuki uygulamalara riayet etmemeyi "suc" kapsamina alacaktir. mesela dns degi$tirenler, proxy kullananlar hapse atilmaya ba$lanacaktir, gerekce olarak da "kendisinden sonra ayni makinayi kullanan porno sitelere giriyor, kanunlari ihlal etmi$ oluyor, cocuklar magdur oluyor" gibi bahaneler gosterilecektir. inanmasi guc mu geliyor? bugun iki video yuzunden tum turkiye'nin youtube'e eri$imini kapatmi$ bir ulkede ya$iyoruz. ruya degil gercek.

    biz opendns ve benzerlerini gecerli cozum kabul ederek, hukumeti suclu konumundan cikartip hakli konuma cevirip kendimizi kacak gure$en insan konumuna koymu$ oluyoruz. "hukuki yasagi delen" insan oluyoruz. biz bunlara mecbur degiliz ki? biz suclu degiliz ki?

    suclu olan boyle sacmaliklari yasa diye getirip onumuze koymu$ olan hukumetlerdir. geriye kalan hakimler dahil herkes bunun magdurudur.

    suclu biz degiliz. o yuzden de suclu gibi, kanun kacagi gibi ya$amak zorunda degiliz. opendns tarzi idareten cozumler bizi suclu yerine koyuyor, o suclu rolunu kabullenmemize yardimci oluyor.

    biz suclu degiliz. bunu haketmiyoruz. bu basit ama yillardir devlet denen memurlar grubunu halktan daha buyuk gormekten dolayi idrak etmesi zor bir konu. sizden bugun bunu anlamanizi bekliyorum, ba$ka bir $ey beklemiyorum.
83 entry daha
hesabın var mı? giriş yap