6 entry daha
  • bertrand russell’ın 1 asır öncesinden günümüze ışık tuttuğu ufuk açıcı eseri.

    kuşkuculuk, rasyonalizm, mantık, bilim, özgür düşünce, mutluluk, psikoloji, inanç, ahlak ve daha fazlası üzerine 'sorgulayan' denemeleri. yazarın özellikle rasyonel düşünce üzerine analizlerini çok yerinde buldum.

    “genel olarak insanlığı, mutlak olarak veya karşılaştırmayla hayvani yaratıklardan üstün tutan kuramlara geliyoruz: insanın ruhu vardır, ama hayvanın yoktur; insan “rasyonel bir hayvan”dır. aşırı acımasız veya anormal bir eylem “hayvan gibi”, veya “vahşi” olarak nitelenir (halbuki böyle eylemler kesinlikle insanlara özgüdür); tanrı insanı kendi görüntüsünde yarattı ve evrenin nihai amacı insanın mutluluğudur.”

    “dünyadaki elle tutulur her türlü iyiye gidişin, pratik ve teorik rasyonalizmin güçlenmesinden kaynaklandığı kanısındayım.”

    “sonuç olarak inanıyorum ki, en önemli şey aklımızın eylemlerimize egemen olmasıdır; bilim, birbirimize zarar verme olanaklarını artırdıkça toplumsal yaşamın sürmesini olanaklı kılan da bu olacaktır. eğitim, basın, politika, din –kısacası dünyanın en etkili güçleri- şu anda irrasyonellikle el eledir. bu güçler kral demos’u yoldan çıkarmak için ona övgüler yağdıran kişilerin elindedir. çare, gerçekleştirilmesi çok zor olan sosyal ve siyasal değişimlerde değil; bireylerin komşuları ve dünya ile olan ilişkilerine daha akıllıca ve dengeli bir bakış açısı getirme çabalarında yatmaktadır. dünyamızın çekmekte olduğu sıkıntıların çözümünü, günden güne yaygınlaşmakta olan rasyonalizmde aramamız gerekir.”

    “bizde, ellerinde ahlak meşalesi taşıdığı varsayılan kişiler, kendilerini normal zevklerden mahrum eden ve bunun acısını başkalarının zevklerine karışarak çıkaran kişilerdir. bizim erdem anlayışımızda başkalarının işine burun sokma özelliği vardır: bir kimse eğer kalabalığın rahatını bozmuyorsa onun olağanüstü iyi bir insan olabileceğini düşünmeyiz. bu bizim günah anlayışımızdan kaynaklanıyor.”

    “insanlar sadece başkalarının mutsuzluğu pahasına elde edilebilecek şeylere sahip olmayı istemekten vazgeçtiğinde, toplumsal özgürlük önündeki engeller de yok olacaktır.”

    ...
    ..
    .
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap