84 entry daha
  • kuran ayeti oldugunu bilmeyenler, ogrenince sasiranlar, sasiranlara sasiranlar...

    suphesiz ki biz allahsizligi yayma kursusu olarak ise yanlis basladik. dinlerin, ozellikle ibrahimi dinlerin turlu turlu mantiksizliklarindan bahsedince "mantik ayri inanc ayridir" diyerek kulaklarini tikayanlar oldu.

    halbuki ahlak acisi daha kestirme. cunku "ahlak ayri, din ayri" diyemiyor ahlaki tekeline almak isteyenler. din, ahlak uzerinde otorite olamayacaksa ne uzerine otorite olacak 21 yy'da? yildizlar hakkinda, atomalti parcaciklar hakkinda olacak degil, o islerden agizlari yandi, o yuzden de abd'deki muslumanlarin yarisi son kale olan evrimi kabul ediyor.

    turkiye gibi islamiyetin 1000 sene hukum surdugu, hilafet sancagini tasimis, hukumet finansmanli islamiyet propagandasinin yapildigi topraklarda dahi halkin ancak yarisi bu isi reddediyor. kaybettiler cunku kredilerini, o son engizisyonu yapmayacaklardi.

    geriye kaldi ahlak. ama insanlar farkinda olmadan ahlaki normlar konusunda da yuzyillardir uzaklasiyorlar dinlerinin özünden. ya dinlerini reforme ediyorlar ya da islamda oldugu gibi "degistirilmesi dahi teklif edilemeyen" ayetlerin modern hayata uymayanlarini gormezden geliyorlar.

    ***

    bugun kadina siddet konusunda bizim, yani muz cumhuriyetleriyle muassir medeniyetler arasinda bir yerlerde gidip gelen turkiye cumhuriyetinin yasalarinin dahi gerisinde olan kutsal kitaplardan bahsediyoruz.

    epey bir suredir daha da kotu bir ornek veriyorum, kolelikten dem vuruyorum. bir insanin baska birinin mali olmasi, elbette "arada sirada hafifce dovulup korkutulmaktan" daha kotu bir sey, daha ahlaksiz bir sey. buna ne diyorlar?

    "o sizin bildiginiz gibi bir kolelik degildi" (koleligin kotusu ve daha kotusu var, ama iyisi olabilir mi?)

    "zamanin sartlari, avrupali kole aliyor da biz almasa miydik?" (evet almasaydin, o pencereden atlasa sen de mi atlayacaksin. ilkokul cocugu mu yazmis bu kurallari?)

    "muslumanlar ozgurlestirildi, sadece gayrimuslim savas esirleri icindi bu" (onlar insan degil tabii; islam peygamberi isa'ya inananlar katir essek gibi alinip satilabilirler)

    "kul hakki yeme"nin en igrenc bicimini bu kadar pervasizca savunanlarin, kadinin dovulmesi konusunda o emirlere gosterecekleri tepki ne olabilir ki?

    ***

    birileri mo bilmem kac yilinda bir film cekmis, 1.'yy insanlari bu filmi fazla siddetli bulup, rtuk sansurune takilmayacak versiyonunu yapmislar. 7. yuzyil insanlari da george lucas'la anlasip, tempoyu yukseltmek icin ozel efektlerle bezenmis ve esas oglanin kendi kendinin oglu olmasi gibi bir takim alegorik ayrintilardan arindirilmis halini yayinlamislar. sonra her birinin fanboylari arasinda yasanan tatsizliklar, yapimcilar arasinda yuzyillardir suregelen telif savaslari... bir noktada cikip "arkadaslar bir dakka, tamam bunlarin tarihi degeri var ama film olarak basbayagi kotuler" demek lazim. senaryonun temeli sakat, iste goruyorsun kolelik ve kadina siddet orneginde.

    bunlara "film" dememin bir nedeni var: gercek hayat degiller. biz gercek hayatimizi boyle yasamiyoruz, aydinlanma caginin ahlaki normlariyla yasiyoruz. onlardan etkilenen yasalarimiz var. ve bundan memnunuz.

    trilogynin ucuncu filmini sevenlerin, ikinci filminin fanboylarini kole yapabildigi bir toplumda yasamadigimiz icin memnunuz.

    nufusun yarisinin dayak yemesinin, cominternalin yazdigi gibi kari-koca arasinda cikabilecek anlasmazliklari cozmenin bir yolu, yahut son yolu olarak normallestirildigi bir toplumda yasamadigim... ulan bu cumleyi nasil bitirebilirim, basbayagi boyle bir toplumdayiz ve iste bunun da dogru yol olmadigini biliyoruz ki en azindan yasalarimiz boyle degil, ve hem yasalari hem de pratigi boyle olan toplumlarda yasamak istiyoruz.

    ***

    doverek degil konusarak anlasmazliklarimizi cozmek istiyoruz bu gercek hayatta, cunku 3000 sene once inen tas tabletler ne derse desin, boylesi daha dogru. yasaklayarak degil dusunerek dogrunun/ahlakin ne oldugunu bulmaya calisiyoruz, cunku o tabletlerin getirdikleri yasaklar hic degismeyecekken, hayatimiz ve karsilastigimiz sorular surekli degisim icinde.

    insanlarin yasak degil firsat aradigi, kolelik degil hak aradigi, kavga degil baris aradigi ve surekli degisen bir dunyada, tas tabletlere yazilmis kotu senaryolar size artik hangi konuda yol gosterebilir?

    immanuel kant demisti: "two things inspire me to awe: the starry heavens above and the moral universe within." [ingilizce cevirisi yanlismis, azar isittik. alin o zaman " zwei dinge erfüllen das gemüt mit immer neuer und zunehmender bewunderung und ehrfurcht, je öfter und anhaltender sich das nachdenken damit beschäftigt: der bestirnte himmel über mir und das moralische gesetz in mir" ]

    hem gokyuzundeki yildizlar, hem de icinizdeki ahlak yasasi hakkinda daha iyi rehberler var. olabilecek en iyi rehberin birinci yahut yedinci yuzyilda yazilmis olmadigina inanmak, iyi ahlakin surekli bir iyi ahlak arayisinin ta kendisi oldugunu kabul etmek, bu iyi rehberlere yapilacak baslangiclar. ve allahtan cogumuz farkinda olmasak da bu rehberleri takip ediyoruz (yuzup yuzup kuyruguna gelmisken, argumanimin sonunda allah diyerek imana geldim)

    ***

    edit: bu yaziyi okuyup da "amerika daha mi iyi sanki, orada dayak yerine tecavuz ediyorlar, petrol icin savas cikariyorlar" diyenler:

    bir, yazinin icinde amerika kelimesi gecmiyor.
    iki, kimse "amerika/bati/muassir medeniyetler kusursuz yerler," demedi.
    uc, elestirilerim muhafazakar hristiyanligin kuvvetli oldugu amerikan toplumuna da isliyor zaten.
    dort, yazinin "medeniyetler kiyasi yapan batici elitist turk" kalibiyla uzaktan yakindan ilgisi yok.
    bes, "ama onlar da yapiyor" savunmasi, kolelik hususunda bahsettigim zayif ahlaki bilmeden orneklendirmis.
    alti, o "savunma" iki kat ahlaksiz, cunku tecavuz, ensest, aile ici siddet, kadin haklari ve kadina firsatlar gibi her olcutte, dunya kadar bilimsel veriye karsin turkiye'nin geri bir ulke oldugu, hele ekonomik duzeyine gore cok geri oldugu gercegini sulandiriyor/inkar ediyor.
    ve yedinci olumcul gunah olarak da isin icine amerikanin dis politikasini karistirarak, yilin ibrahim zubukzade odulunu hakediyoruz.

    (ozet: icerdigi mantiksal hatalarin birer cumlelik ozeti, kendisinden uzun olan yazilar yazmayin)
96 entry daha
hesabın var mı? giriş yap