86 entry daha
  • erdoğan niye münazaraya çıkmıyor'un kısa yanıtı, halihazırda belirtilmiş olmalı: ihtiyaç duymuyor. gerek yok.

    "korkuyor, yemiyor"cu bir izah da getirilmiş olmalı (başlığı okumadığımı, göz gezdirdiğimi buradan anlamış olmanız gerekiyor). bu pek makul değil.

    kararsızları kafalamak durumunda olsaydı "risk almak istemiyor" denebilirdi. münazarada parlayacak, muarıza üstünlük kurabilecek siyasi zeka, belagat ve altyapıya sahip görünmüyor.

    yani: erdoğan münazaraya çıkıyor, rakiplerinin eleştiri ve yanıtları altında eziliyor, izleyen kararsızlar (ve halihazırda erdoğan'ı destrekleyen bir kısım seçmen) izledikleri yerden "erdoğan haksız, yanlış ve yetersizmiş" diyor, diğer adaya oy veriyor. erdoğan da bunun böyle olacağını bildiği için kaçınıyor, korkuyor.

    bu münazara yönteminin gelenekselleştiği abd'den bu senaryoyu bir değerlendirelim:

    2000 seçimlerinde her münazaradan sonra bush'u destekleyen, bush'un, gore'u destekleyenler gore'un rakibini yediğini iddia ettiler (ikinci grup haklıydı). bush iki lafı bir araya getiremeyen gerzonun teki olmasına rağmen yaptılar bunu. neticede adam seçimleri kazanacak kadar oy çıkardı.

    2004 münazarasında da aynı şey oldu. bush ne kadar tutuk, traş bir performans gösterirse göstersin yandaş medya "bush açık ara kazandı" diye yayın yaptı. bush münazara geleneği olan bir demokraside 2. kez hem kazanmadığı münazarayı hem de münazara performansına baksan kazanmaması gereken seçimi kazandı.

    şimdi türkiye'ye dönelim, erdoğan bir ihtimal çıksa, münazarada ayar üstüne ayar alıp bayılsa da, ağlayarak kulise kaçsa da, sinirle koşup rakibini yumruklamaya başlasa da, "goygoyu bırak goygoyu bırak goygoy yapma goygoygoygoy" diye aynı kelimeyi daha yüksek sesle tekrar ederek kahkahalar atmaya başlasa bile sonuçta yandaşı ve destekçisi tarafından münazarayı kazanmış sayılmayacak mı? münazaranın içeriğinden çok sonucunun ne olduğuna dair karşıt kanaat mücadelesine indirgenmeyecek mi? herkes bu meta-içerik bombardımanı içinde yüzmeyecek mi?

    bu durumda erdoğan'ı takım tutar gibi tutanlar ve iktidarına tüm varlığıyla yatırım yaptığı için iman etmek zorunda olanlar kadar, ilgisi-bilgisi-alakası olmayanlar da en nihayetinde en çok bu algı yönetimi savaşından etkilenmeyecek mi?

    şu farazi durumda dahi erdoğan enerji kaybı dışında neden korkuyor çekiniyor olabilir?
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap