821 entry daha
  • eskiden makine imalatı yapan bir firmada ekip lideri olarak çalışıyordum.

    2-3 sene önce bir sipariş aldık. tabi siparişle bizim anladıklarımız arasında ufak tefek farklılıklar mevcut.

    müşteri bizden 1 `:yazıyla: bir` adet makine üretmemizi istemiş.

    bizim proje lideri 2 tane anlamış. bize geldi 2 tane makina yapıcaz dedi. biz de 2 makine için fiyat teklifi verdik.

    adam da teklifi kabul etti, siparişi verdi.

    bir de vakit nasıl dar. ben ekibin ensesinde boza pişirip zamanında yetişecek şekilde 2 tane makine yaptırdım. müşteriyi çağırdık sevkiyat öncesi gel bak diye. ilk makineyi inceledi, sonra ben dedim, ikincisi de birincisinin aynısı. adam boş boş baktı bana. sonra bana bir tane lazım dedi.

    ulan nasıl bi tane lazım, projeciye baktım. yanlış anlamışım diyor.

    müşteriye diyorum, ulan sen sipariş vermişsin işte 2 tane diye, teklifte de yazıyor. fark etmedim diyor. konuştuğumuz tutarlar oldukça yüksek bu arada. pazarlık yapsan 3 tane ferrari 599 gtb f1 alırsın. yalnız liste fiyatlarına baktım, biraz pazarlık şart.

    makine elimizde şu karikatürdeki oyuncak ayı gibi kaldı yemin ediyorum.

    tık

    neyse, durumu üst yönetime anlatmam lazım ama karikatürle olmaz, ulan nasıl anlatıcam diye düşündüm 2 gün. normalde iş hayatını hiç sallamam, işten çıktıktan sonra umrumda olmaz. ama hayatımda ilk defa zor uyudum gece.

    ben daha kara kara düşünürken, 2 gün sonra telefonum çaldı. yurtdışından bir numara. adam, siz bilmem nereye bir makine yapmışsınız aynısından biz de istiyoruz, tedarik süresi ne olur diye sordu.

    iş yerinde sıklıkla milleti işlettiğim için bana da arada yaparlar. dedim kesin işletiliyorum.

    ama bozuntuya da vermiyorum. kontak bilgilerini aldım, sistemden sorguluyorum, evet öyle biri de var.

    makine bu, özel üretim, normalde elimden hemen çıkarmam lazım. tabi adama da elimde kelepir bir tane var, istersen sarayım diyemiyorum. kısa sürede yapar göndeririz dedik. adam sipariş geçti.

    birkaç gün sonra yöneticiler üretim alanında dolanırken bu makine neden burada diye sordu. ben de iki müşterinin makinasını da arkadaşların eforunu daha verimli kullanmak için aynı anda ürettik, sadece birinin sevkiyatı biraz daha ileri bir tarihte diye açıkladım.

    bu fikrimin çok mantıklı olmasından yola çıkarak, böyle siparişleri birleştirerek nasıl ilerlenebilir üzerine workshop yaptık. ben uzunca bir süre verimlilik konularında bilir kişi olarak tanındım.

    o zamandan beridir, anamın babamın hayır duasının hep arkamda olduğuna inanırım.

    yoksa oyuncak ayıyla bize ne yaparlardı, düşünmek bile istemiyorum.
123 entry daha
hesabın var mı? giriş yap