• dünden beri beklememe rağmen yollarda görmediğim pankart. hrant dink öldürüldüğüne "hepimiz ermeniyiz" diye yollara dökülen arkadaşlardan, bizim acılarımızda da yanımızda olmalarını beklerdik oysa ki. cansa bunlar da can..ha diyorsan "senin canın ayrı benim canım ayrı" bilelim de ona göre vaziyet alalım. (gerçi biliyoruz ya, neyse)
  • sehit oldugunu belirtmek icin soylenmesi muhtemel soz obegi.

    ama benim gibi dusunenler az olacaktır hatta bunu bir meydan okuma sananlar olacaktır.
    o yuzden
    (bkz: parti baslıyor)
  • dünden beri gelmesini beklediğim nefis iğneleme, gecikti yalnız bu sefer biraz.

    hak savnucusu olmak zira, bu ülkede her şeyden ama her şeyden sorumlu olmak demek. her birimiz, şahsen birleşmiş milletler ayarındayız, birleşmiş milletler kadar vecibemiz var.

    ama biz soramıyoruz da "koçum ölen insanlara üzülüyorsun madem, burmaya neden karşı çıkmadıın, çin 3 yaşında çocukları sırf budist diye kaçırıp kim bilir neler yapıyor buna niye itiraz etmiyorsun. yoksa senin derdin ölen insanlar, acının durması değil de sadece "seninkiler"e bir zarar gelmemesi mi?" diye.
    zira görev bizim, biz vicdanımız var dedik, insanlık hak hukuk adalet dedik. o halde her duruma bizzat biz koşmalıyız, başkasının slogan atma gibi bir ödevi yükümü yok mesela, elaleme "neden atmıyorsun ulan bneim sloganımı" diyenlerin bile sokağa çıkıp bir şey yapması gerekmiyor. eleman "benim vicdanım var" demedi ki, üzülme yükümlülüğü yok onun. onun sadece benim neye ne zaman üzüldüğüme bakıp, günü geldiğinde kendisinin-kendi gibilern beni de üzüp üzmeyeceğine karar verme yükümlülüğü var.

    hrant dink öldüğünde birisi asalanın öldürdüğü diplomatlar başlığına gidip "bu başlığa bugüne kadar tek bir şey yazmadılar, ama bir ermeni için yeri göğü yıkıyorlar" demişti. kendisi de o güne kadar o başlığa bir şey yazmamıştı ama o sorun değildi. o güne kadar şehitlere dair tek kelime etmemişken, anca başkasına laf itelemeye gelince şehitleri bahane olarak kullanıyor, onların üstünden başkasına laf etmek için o başlığa yazıyordu.
    ama olsun o iyi insandı. onun o başlığa bugüne kadar bir şey yazmaması kötülük alameti değil ama başkalarınınki kötülük alametiydi.

    bir ordu mensubu ölünce, insanlara dönüp "hrant öldüğünde üzümlmüştünüz, şimdi de üzüldüğünüzü ispat etmezseniz sizi kötü sayarız" demenin sebebi ne olabilir ki?
    hrant dinkin karşıtı, hrant dinkin zıttı türkiye cumhuriyeti ordusu askeri midir?
    hrant dink cinayetinin sağlaması içinde askerlik yaptırıldığı ordu mudur, ermeni olduğu için rütbesini yükseltmeyen, bu yüzden oturup hüngür hüngür kendisini ağlatan ordu mudur?

    adamın ölümünden önce polisin bu olayı bildiği ortaya çıktı, önlemedikleri bile bile izin verdikleri. olsun canım.
    hrant dink öldükten sonra, onun katiliyle bu ülkenin askeri bu ülkenin polisi resim çektirmiştir atatürk resminin, bayrağın altında. zannederim bu yüzden kafalar karışmış, demişler ki "eh benim askerim benim polisim bir yazarın katiliyle hatıra pozu çektiriyorsa, demek ki bu yazarın ölümüne karşı çıkmak askere karşı çıkmaktır bu yazarın ölümüne üzülen, askerin ölümüne üzülmez." buradan mı doğdu acaba sanrı diyorum. onu da bilemiyorum.

    (bkz: hrant dink/@sephrenia)

    komtanım bakın bu şahıs hrant diye bir ermeni öldüğünde üzüldü, "bizden" 13 kişi gittiğinde üzülmedi. niyeti belli diyorum ben.
    neden bir insan ülkesindeki bir yazarın düşünceleri yüzünden güpegündüz vurulmasına karşı çıkar sorarım size, neden jandarmanın bir katilin koluna girip bayrak altında resim çektirmesine itiraz eder sorarım size. terörist sevgisinden, tabii ya sırf ordu düşmanlığından. dün hepimiz ermeniyiz diyen, bugünden kelli aşağıda listelediğim bu vatansever eylemlerden herhangi birini gerçekleştirmediği halde otomatikman ortaya çıkacaktır ki vatan hainidir. muhakkak ki kötü niyetlidir.
  • 13 canın katlini bile alakasızca rövanşist mecraya çekmek isteyen, kendi siyasetlerinin malzemesi yapmak isteyen bir takım "herif"lerce icat edilen ya da edilmeye çalışılan slogan.

    bu 13 canı bir başkasıyla kıyaslayıp şimdi neredesiniz demek bel altından siyaset yapmaktır. ve ne hrant dink, ne de bu çocuklar bunu hiç mi hiç hak etmemektedir. can canla kıyaslanmaz. canlar üzerinden siyaset yapılmaz.

    çünkü herkes eksiliyor bir insanın ölümüyle ve çanlar herkes için çalıyor:

    "insan ada değildir, bütün de değildir tek başına, anakaranın bir parçası, okyanusun bir damlasıdır. bir kum tanesini alıp götürse deniz, küçülür avrupa. sanki kaybolan bir burunmuş, dostlarının ya da senin yurdunmuş gibi. bir insanın ölümüyle eksilirim ben, çünkü bir parçasıyım insanlığın. işte bu yüzden hiç sorma çanların kimin için çaldığını, çanlar bizim için çalıyor." (çanlar kimin için çalıyor, ernest hemingway (john donne'dan alıntı)
  • bilgisayar başı kahramanlarının, bu sayfa üzerinden çığırması yerine, acilen hayatlarını kaybeden 13 genç için düzenleyecekleri bir protesto eyleminde atılmasını sağlamalarını istediğim slogan.

    bizlerden daha duyarlı ve vatanınlarını sevdikleri aşikar olan bu insanların neden sokağa çıkmadıklarını çok merak ediyorum. ha sevgi var sevgi var tabi. madem illa ayrımlar yapmak gerekiyor aramızda, en büyük ayrımımız ortadadır; bizler klavye delikanlılığı yapmak yerine gerekirse dayağı vs göze alıp inançlarımızı, değerlerimizi savunuyoruz. bunu da sizin gibi ayrım yaparak yapmıyoruz. bugün o 13 gence sahip çıkan, kanlı, kirli savaş politikalarını, kan içicileri yere vuran bir protesto eylemi olsun, emin olun ki siz rahat koltuklarınızda tıkır tıkır vatan sevginizi anlatıp, birilerine küfrederken, bizler o olanda olacağız yine sizin yerinize.

    ama sizin ay sonunda almanız gereken değerli maaşlarınız var, gelemezseniz. haklısınız.
  • söylenmemesinin sebebi askerin ne siyasi ne de etnik bi kimliği temsil etmemesindendir. bu kadar absürd bi konuda fikir belirtmek zul geliyor insana ama n'apalım başa gelen çekilir.

    hrant dink'in öldürülmesi üstüne "hepimiz ermeniyiz" denmesinin sebebi tıpkı solingen'de öldürülen türkler'den sonra almanların "hepimiz türküz" demesine benzer bi şekilde iki benzer kriteri taşımaktadır. bunlardan birincisi;

    öldürülen kişi(ler)in etnik kimlikleri yüzünden öldürüldüğü önkabulünden sonra, insanların etnik kimlikleri yüzünden öldürülmesini protesto etme amacı taşımakta, öldürülen insanların kardeş olarak görüldüğü belirtilmekte ve onlara karşı gösterilen haksız nefreti kınamaktadır.

    ikinci benzer nokta da, sloganlaştırmanın temelde gerçekçi bi temelinin olmamasıdır. yani almanlar "hepimiz türküz" derken gerçekten türk değillerdir, bu bi empatidir, kendinin olmadığın bi şey olduğunu, belli amaçlar doğrultusunda (bkz ilk madde) ifade etmektir.

    gelelim ölen onüç insanımıza. ilk madde geçerli değil, çünkü askere hepimiz gidiyoruz. çerkez asıllılar, lazlar, kürt asıllılar, ermeni asıllılar, kısacası türkiye cumhuriyeti vatandaşı olan herkes askere gidiyor. askerin öldürülme sebebi etnisitesi yüzünden deği, zaten temsil ettiği bi etnik kimlik yok.

    siyasi fikirleri yüzünden de diyemeyiz çünkü askerlik siyasi fikre de bakmıyor. yani bu satırları yazan adam da asker, dincisi de asker, ulusalcısı da asker, solcusu da asker.

    ikinci maddeye gelince, olmadığımız bi şey değil üstelik. şu yukarda dediklerim zaten bizim hepimizin asker olduğu demek değil midir? hepimiz askeriz zaten, asker dediğin star wars evrenindeki gibi birinden klonlanarak çiftliklerde mi yetiştiriliyor?

    gerçi sözlükte son seçimlerden sonra "şehitlerimizin kemikleri sızlıyor" diyenine bile rastladım. bu cümlenin yazarına göre bütün askerler ulusalcı, milliyetçi gençler olsa gerekler. bu lafı diyene "asker dediğin bütün memleket sathında toplanan bi grup olduğuna göre askerlerin de yüzde kırkyedisi akp'ye oy verirdi" desen devreleri anında yanardı herhalde.

    son söz, hepimiz zaten askeriz bu bir, ikincisi sırf bu sebepten haaaaala "hepimiz ermeniyiz" lafına giydirme çabası asıl samimiyet içermeyen bi belden aşağı vurma hareketi değil de nedir.. bu da iki.

    edit: entry'deki "hepimiz askeriz" ve "tc vatandaşı herkes askere gidiyor" ifadelerinin memlekette tek bi cinsiyet yaşadığı intibaı yarattığına, biraz fazla erkek jargonu ile yazılıp fazla genelleyici olduğuna dair idyl beni mesajla uyardı. haklıdır, ifadelerin doğrusu "bütün erkekler askeriz" ve "tc vatandaşı her erkek askere gidiyor"dur.

    yukarıdaki ifadeleri değiştirmek yerine böyle bi edit notunu tercih etmemin sebebi ise, kendisine de anlattığım gibi, bu entry'nin yekten yazılmış bi entry olmaması, öne sürülmüş başka bi fikre cevaben yazılmış olmasındandır. yani "e hadi hrant dink'le özdeşleştiğiniz gibi askerle de özdeşleşsenize" cümlesine "e iyi de biz hepimiz zaten askeriz yahu" cevabıdır niyetim. o yüzden entry'ye dokunmadım. ama evet doğrusu bu nottaki gibidir.
  • "hrant dink vs 13 asker" analizini üretebilen süper dahilerin talep ettiği slogan. siz daha böyle devam edin. yolun sonunda ışık var ha gayret. tam da kıvama gelmişsiniz işte. daha çoook ölür insanlar sayenizde.
  • süslü püslü örneklerle, "bilmemkim öldüğünde niye üzülmedin o zaman" dayatmalarıyla, hrant dink cinayeti çözümlemeleriyle susturulamayacak, haklı isyandır. bu ülkede yuvarlak rakamla teröre otuz bin şehit verildi...her birinde vah vah deyip işe gittik.. bir sabah kalktım ki bütün yollar kapanmış polis tarafından ...hayırdır birader? hrant dink'i vurdular. tamam allah taksiratını affetsin, kimsenin sokak ortasında vurulması tasvip edilebilir birşey değil ama bir değil iki değil otuz bin insan vermişim ben, kimsenin gıkı çıkmamış arkadaş. ben işime yürüyerek gidiyorum rami'den taksim'e..ve her tarafta bir yaygara, hepimiz ermeniyiz..şimdi bu noktada "benim şehidim" demek mi suç? herkes melek, herkes müthiş insancıl, bir tek ben bi faşistim? e öyle olayım..kabul..ama tarih bana bu dünyanın melekler dünyası olmadığını, herkes kendine ait olanı çekip aldığında ortada elde salak bir zeytin dalıyla sik gibi kalmamak gerektiğini öğretti.

    ortadoğduda ve güneydoğuda birçok floresan aydınının ve yirmili yaşlarda hayatı çözmüş dahilerimizin burun kıvırıp alay ettiği osmanlı imparatorluğu'nun yaklaşık 400 yıllık bir hakimiyeti vardır. osmanlı çıktıktan beri oralarda akan kan durmamıştır. aynı durum balkanlar için de sözkonusudur. burada atıp tutan, insanlara "slogan atan faşist herifler" damgasını yapıştıranlardan kaç tanesi bunun nasıl olduğunu merak edip açıp okumuştur.

    ülke yönetiminde her zaman adaletle karar almayı beceremeyebilirsiniz. toplumsal olaylara verdiğiniz tepkiler de her zaman tam eşit olmayabilir. bazı olaylar gözünüzden kaçar,bazıları fazla dikkat çeker. bir futbol maçı şampiyonluğu için insanlar sokaklara dökülür manyak olur da atletizmde bir başarı kazansak kimsenin haberi olmaz..bunu anlarım..aradaki farklar gözden kaçabilecek kadar olabilir..ama 30 bin insana yapılanı hiç sallamayıp yıllarca trafik kazası muamelesi yaptıktan sonra bir kişiye yapılan sloganı dünya meselesi haline getirip koskoca şehri kilitleyecek kadar ayağa kalkıyorsan, aynı adaleti onüç şehide de isterim arkadaş. benim bacağımı baltayla keserken ben sesimi çıkarmayayım, senin ayağına basılınca kıyameti kopar..ne güzel adalet duygun varmış senin öyle.

    herkes eteğindeki taşları döksün açık açık. türk milleti'nin en büyük kabahati, müslümanlık yokolma parçalanma noktasına gelmişken ona sahip çıkması, bayrağını viyana kapılarına dayamış olmasıdır. o yüzden bütün milletlerin ölmez bitmez bir garezi vardır. o yüzden cumartesi annelerine şarkı bestelenirken bizim cuma anaları edirnekapı şehitliğinde sessiz sessiz mezarlık sular. müslümanlığın, osmanlı'nın mirasını üstünde taşırsan buna katlanırsın. avrupa insan hakları mahkemesine bu kartvizitle başvurduğun bütün davalardan babayı alırsın. adam senin yolunu keser, askerini sivilini katleder "gerilla/ kurtuluş savaşçısı" olur, sen karşılık verirsin adın faşiste çıkar.

    anlamayanlar için tekrar edeyim, mesele "hrant dink öldüyse noolmuş yani" meselesi değildir. o kadar taş kalpli değiliz çok şükür, kimse inanmasa da..adamı kaldırım üstüne sermek, vicdanın kaldırabileceği iş değildir. ama benim çocuklarım kayalara serildiği zaman da o insanları görmek istiyor bu gönül..günlerce süren giden tartışma programlarını, "kamuoyu oluşmasını" görmek istiyor. girdiği esnaf dükkânlarında tezgahın arkasında asılı bir vesikalık asker posterinin altında "bu vatan için şehit oldu" yazısını görüp dükkan sahibinin kederli gözlerinden kaçınmaktansa onun için de birşeyler yapılmış olduğunu bilmek istiyor..

    ha sen yine çin'deki katliamlara neden sesimi çıkarmadığımı sorup vicdanını rahatlat o ayrı..ne de olsa faşistim ben.
  • hepimiz ermeniyiz diyenlerin, etnik ayrıma karşı çıkanların anlaşılmamasını, yanlış anlaşılmasını bir şekilde kabüllenmişken, bu sloganı atanların benim kardeşlerimin şehit edilmesiyle hiç üzülmeyeceklerini düşünenlerin sloganıdır. kardeşim, nerden senin acın oluyor? bizim acımız derken bizi hangi kefeye koyuyorsun sen? kim veriyor sana bu hakkı? ya sev ya terket diyenlerin mi bu hak? sen kim oluyorsun da benim hıçkırıklarımın boğazımda düğümlenmediğini söylerisin, rahat bir askerlik yapmış olmanın vicdan rahatsızlığını sen nereden bileceksin?

    sinire bulandım öğlen öğlen.
hesabın var mı? giriş yap