• (bkz: soğurma)
  • gaziantep 'te közlenmiş patlıcanla yapılan leziz bir yemektir.
  • söğürme tarifi verelim hemen:

    malzemeler: büyük boy çekirdeksiz 4 patlican (iki kişilik olacak bu yemek), 2 tane domates, 2 tane çarliston biber, 1 adet soğan, pul biber ve bir kaç diş sarmısak.

    efendim patlıcanlar başındaki yeşil kısım kopartılmadan köze atılır, orijinal köz olmalıdır efendim, doğal gazla ya da ne bilim elektrikli ızgarada olmaz bu lezzet, patlıcanlar 15 dakika (közün durumuna bağlı siz bana güvenmeyin ara ara kontrol edin, diğer yollarla yapıyorsanız püre kıvamına yakın bitirin pişirme işlemini) közde iyice piştikten sonra alınır bir kaba ve kabukları (yanmış da olabilir hafiften bunlar sorun değil) soyulur iyice, soyarken taa en başından uyardığımı dinlemeyip yeşil şapkasını kestiyseniz "uyy uyyy" diye soyarsınız, kesmeyin ve sıcakken ordan tutup soyun patlıcanları, iyice temizleyin ve bir kaba küğ küp (olabildiğince tabii, pişmiş patlıcan küp küp olurmu diye gelmeyin) kesin. bir tava da bir kaşık sıvı yağ (tereyağı en makbulüdür haberiniz olsun) ısıtılıp kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesler atılır, üstüne soğan ve biber iri iri doğranıp ilave edilir (bu ikisi olmasa da olur yemeyenler için-ben yemem farz-ı misal), bunlar iyicene pişince üstüne sarmısaklar atılır ama yine iri iri olsunlar, hafiften sarmısaklarda ezilmeye başlayınca (sık sık karıştırın bu ara söölemeyi unuttum) üstüne patlıcanlar koyulur ve daha sonra 5 dakika kadar karıştıra karıştıra pişirilir, altını kapatmadan da üstüne bol pul biber serpilir, al sana süper yemek!
  • şanlıurfa mutfağının vazgeçilmez yemeklerindendir. bu yörede söğürme kesinlikle kıymasız yapılmaz.
  • patlıcan sevmeyen biri olarak taptığım bir meze. közlenmiş biber patlıcan ve soğan minik minik doğranır içine bir tane domates doğranır. 1-2 diş sarımsak, kimyon, tuz, doğranmış bolca taze nane, biber salçası ve nar ekşisiyle karıştırılır. bunu yemeyeni ben evime almıyorum mesela.
    babagannuşa çok benziyor ama yoğurt yok.
  • kuzu etinin fırında pişirilmesiyle yapılan bir tür kebap.
  • közlenmiş patlıcanların doğranmış ve katıksız haline de denir.
  • ana maddesinin topan patlıcan olması tercihtir. patlıcan fırında pişirilir, kabukları soyulur,

    bekleyen patlıcanın içine her bir topan için 2 adet sarımsak dövülerek koyulur.

    tavada çok; ama çok küçük doğranmış soğan koyulur.

    pembeleştirilir, yağlısından kıyma koyulup biberle kavrulur.

    kıyma soğan, biber pişmesi bittikten sonra,

    kenarda bekleyen patlıcan tavanın içine atılır.

    karıştırılır,

    başka şey yapılmaz. tırnaklı pide varsa onla yenirse tadından yenmez; ayrana vs'ye lüzum yoktur.
  • niğdenin bor ilçesine gelip söğürme yemeyenler aynı isimde farklı yemekleri güzel birşey zanneder.
hesabın var mı? giriş yap