• artik bu noktada tartismasinin yapilmasi bile gereksiz. 79 dolara aliyorsun yahu e-kitap okuyucuyu. 79 dolardan fazlasini demin yemege verdik (babalik yapicaz diye masanin hesabini odedim, odemez olaydim, bir tesekkur eden bile olmadi, hayvan herifler. hepsinin adreslerini bulup dexter'a yollayacagim).

    gecen nooka baktim, 200 gram. kicima soksam ruhum duymaz. e-ink sayesinde rahatca okunuyor saatlerce. 1 ay sarj etmiyorsun aleti. altini ciziyor, pasajlari copy pasteliyor, springpad'e yolluyor not olarak, hatta 2d barkodunu cikariyor, wikipediadan bakiyor, google translatten ceviriyor, marjinlere not aliyor, o notlari arayip organize ediyor, bakamayacak durumdaysan sana okuyor. kitap, dergi, makale, gazete, blog hepsi birarada, okuduklarini arkadaslarinla paylasmak kolay, sana tavsiye ettigi seyler netflix gibi, pandora gibi, amazon gibi guzel bir algoritmaya bagli. komple muamele ulen daha burada ne mazlum edebiyatini yapiyoruz kitaplarin, "onlarin yerini hicbirsey tutmaz". bok tutmaz, herif internete gobeginden bagladi iste seni elinde 200 gramlik aletle, 2012 versiyonlarinda kitap kokusu da olur merak etmeyin.

    anisi var diye sakliyorum bazi kitaplarimi. ama bu saatten sonra da artik kirk yilda bir kitap aliyorum, son 2-3 senedir yaptigim okumalarin yuzde 90i elektronik ortamda, arkadaslarim bana e-instein diyor, cok memnunuz ailecek.
  • hiç işiniz olmuyorsa kendisiyle ve basılı kitapları kadın kokusu gibi fetiş haline getirdiyseniz gidin kitap başlığına yazın.

    ulan, basılı kitapların selüloz, mürekkep ve bilimum kimyasal kokusu olmasaymış ne bok yiyecekmişsiniz siz?

    sevgili "kitap" severler, çeşitli platformlarda okumanız için hem yasal hem de bedava yüzlerce e-kitap için buyrun:

    http://www.openculture.com/…nline-courses-more.html

    http://www.openculture.com/…digital_collection.html

    http://www.openculture.com/free_ebooks

    dünyamızı, evreni, canlıları kavramak ve bilimsel bilgiye ulaşmak için bedava türkçe kaynaklar:

    1. açık bilim: http://www.acikbilim.com/

    2. evrim ağacı: http://www.evrimagaci.org/

    3. yalansavar: http://www.yalansavar.org/

    4. özgür düşünce hareketi: http://www.ozgurdusuncehareketi.org/
  • daha önce yazildi mi bilmiyorum, bence herkes karsi olmali cünkü sayfalara dokunmak ve hissetmek varken yani ben kitabi okuduktan sonra vücuduma sürüyorum meme uclarima sürüyorum saclarima sürüyorum kokluyorum onu, kitabina göre afedersiniz götüme de sokuyorum ama kitabina göre, bazi kitaplari saygisizlik olmasin diye sadece okuyorum ve öpüyorum, o yüzden e kitap sacmadir, götümüze bit mi sokacaz byte mi sokacaz manyak misiniz? ayrica söylemis miydim bilmiyorum kitap kokusu ve sayfaları hissetmek. bi de daha önceki 1000 tane entry'yi okumadim ama sayfasini ceviremedigin kitabi napacan, sayfa cevirirken olusan rüzgari hissetmezsen kitabi napacan?
  • yemin ediyorum, ürettiği e-reader'a "kitap kokusu püskürtme" aparatını ilk takan köşeyi sekiz kere daha dönecek, sonrasında bütün matbaalar batacak ve e-kitap'lar ellerden düşmeyecek. her sayfa çevirme butonuna dokunduğunda bir pıssst... tamam işte.
  • okumak isteyen insanın direnişidir. türkiye'deki artık makul olma seviyesini hayli hayli aşmış basılı kitap fiyatlarına, yayınevlerinin kafalarına göre seçtikleri kitaplara, istediğin kitabı getirtmek için günlerce, aylarca beklemek zorunda kalmaya baş kaldırmaktır.

    var olan düzen bozulmasın bu ülkede. en aydınım diyeni bile istemez düzeninin bozulmasını. orijinalinin basılısı 6 dolar olan kitabı cümle kurmaktan aciz çevirmenlere çevirtecek (ki onlara da asla hakları olan yüzdeyi vermeyecek), en kötü kağıda basıp dağıtacak ve 30 liradan satacak. kitap okumak "lüks" bir şey kardeşim. o kadar meraklıysan parayı basacaksın. türkçe yazılmış kitapları da sakın ola ki e-kitaba çevirme, aman okuyan olur. maazallah!

    kitap dergileri de bu düzene baş kaldıracaklarına, kendileri türkiye'de okuyucu olmanın zorluklarını anlayıp savunacaklarına, muhtemelen yurt dışındaki (abdli, avrupalı) meslektaşlarının yazdıklarını derliyorlar bu konuda.

    bugün notos'un websitesinde bir yazı var: http://www.notosoloji.com/…cih-etmek-icin-10-neden/

    vay vay vay vay. basılı kitapları tercih etmekten bahsetmişler. kardeş türkiye'de kaç tane e-kitap çıktı, diye bir araştırsaydınız önce de sonra e-kitaba laf çaksaydınız. cevaplarımı yorum olarak yazdım sayfaya ama denetimden geçeceğini sanmıyorum nedense. ondan buraya kopyalayayım dedim.

    "türkiye’deki e-kitap karşıtlığını anlayamayacağım. kitap okumak isteyen insanı bulup da “e-kitap yok, ancak basılı okursun” demek çok küstahça geliyor artık.

    1. yanlış. kitabı suya düşürdüğünüzde de kuruttuktan sonra onu okumak istemezsiniz. kaldı ki bir kindle’ı suya düşürmek daha zor. üstelik ıslak parmaklarınızla basılı kitabın sayfalarını çevirmek daha zor.

    2. yanlış. uçak modu var. gayet güzel okuyorsunuz uçakta da.

    3. yanlış. kindle paperwhite’ta ortam ışığına göre ekran ışığını arttırabildiğiniz için, güneşin altında da sonuç mükemmel, kör karanlıkta da.

    4. tek dert bu mu? gösteriş? okumayı gerçekten seven adamın gösterişle işi olmaz. türkiye’de bulabildiğim, olmadı yurt dışından bin bir zahmetle getirip okuduğum basılı kitaplar kısır kalıyor bir yerden sonra. kindle’ımı göstereyim, içinde raflarımın 10 katı kadar kitap var. buradaki kitapçıların insafına da kalmıyorum.

    5. antika kitaplar harikadır, ama onları zaten elinize alıp okumazsınız, banyoya hiç sokmazsınız.

    6. kitap imzalatmayı istiyorsanız, e-kitabı okuyup beğendikten sonra, imza sırasında basılısını alabilirsiniz. en kötü ihtimal yazarla fotoğraf çektirirsiniz.

    7. internet üzerindeki kütüphaneler ve kitapçılar (eğer türkçe metin aramıyorsanız) daha kapsamlı ve onlara çok daha kolay ulaşılıyor. üstelik sessiz olmak zorunda da değilsiniz onları gezerken.

    8. uzun bir romanı e-kitap olarak bitirmek çok daha keyifli. ekranın sol alt köşesinde kaç sayfa kaldığını, kaç dakika sonra kitabın biteceğini gösteriyor. 100 saat diye başlayan bir maratonun sonunda 1 dakikayı gördüğünüzde ağlayasınız geliyor.

    9. eğer kitabın kendi çizimlerinden bahsediyorsak e-kitapta da var. ama kitabı karalamaktan bahsediyorsak, o yok işte. e-kitapçılar için kitap karalamak için değil, okumak için.

    10. kitaplar yanar, evi su basınca yamulur ve kullanılamaz hale gelir, üstelik böcek de yer onları. ama e-kitaplarınızı cloud’a atıp sonsuza kadar saklayabilirsiniz. üstelik onlara her yerden ulaşabilirsiniz. tatile gittiğinizde, evinizden 3000 km uzakta sevdiğiniz bir kitabı bulmanın güzelliğini anlatmak zor.

    kısacası, derdi gerçekten “okumak” olan insan için e-kitap yüzyılın buluşu. sanırım bu tür yazıların popülerliği bir şekilde abd’deki, avrupa’daki kitapla ilgili dergilerdeki popüler yazılardan geliyor. gerçekten türkiye’de e-kitap okumuş insanların bunları yazabileceğine inanmıyorum. e-kitap bulamıyoruz ki türkiye’de. ancak şanslı bir azınlık (misal ben) kitapları ingilizce asıllarından okuyabildiğimiz için e-kitap okuyucuları etkin bir şekilde kullanabiliyoruz.

    yapmayın ne olur."
  • ya çok afedersiniz ama amk ben böyle teknolojik ilerlemenin.

    yıllardır kindle'ım var, kenarda çürüyor. çünkü piyasada e-kitap yok.

    lan oğlum bu kitapların hard copy'sini basmak için bir yerlerde soft copy'sine de sahip olmanız lazım. düzenleyip koyun işte satışa.

    piyasada dolanan (korsan, kaçak artık ne derseniz) tüm e-kitaplar çok eski basım ve birçoğu da kötü yayınevleri tarafından yayınlanmış kötü versiyonlar. dili kötü, çevirisi kötü, yazım yanlışları gırla.

    insan gibi, parayla, kitapçılarda bulunan son basımların e-kitabını almak istediğimde ise yok. yeni kitaplar zaten komple yok.

    mesela "paranın psikolojisi - morgan housel" kitabını okumak istiyorum, ekitap olarak yok.

    ingilizce versiyonları ise var, nerdeyse tüm kitapların ingilizce ebook'u kolayca bulunabiliyor.

    amazon, el atın olm şu işe, bize ekitap satın, allah peygamber aşkına çözün şu işi.
  • her ne kadar kendim de bir sözlükçü olsam da, bizim güruh içerisinde bilip bilmeden atmak gibi bir eğiim var ki buna hastayım.

    e-kitabın basılı kitabın yerini alamaması için çok sebep var, neymiş o sebepler? yani duygusal, "ama benim alışkanlığım böyle" haricinde ne sebep var ben o noktadayım. alması için ise çok sebep var, daha önce de yazmışımdır bir daha yazayım:
    - stok derdi yok
    - kargo derdi yok,
    - elinde 10000 tane kitap olmaya başlayınca "nereye koyacağım bu kadar kitabı" diyerek kitaplara ayrıca oda açmıyorsun.
    - referans olarak kullanmak istersen altını fosforlu kalemle çizmek gibi barbarca bir yönteme veya kaybolması çok mümkün (ve hatta düzgün referans almazsan ne olduğunu - nereden aldığını unutacağın) postit teknolojisine başvuracaksın ki kitabı mı okuyoruz, kitabın stenosu muyuz arada kalacağın bir noktaya doğru ilerliyorsun orada.

    bunlar benim normal kitaptan çektiğim sorunlar. hala da çekiyorum, al işte bir kitap istedim 45 günlük bekleme sürem var. kitap gelene kadar niye istediğimi unutmazsam iyidir.

    elektronik kitap amazon olsun, kobo olsun, barnes&noble olsun birçok büyük yayıncı tarafından senelerdir desteklenen bir şey. bir iphone değil, milletin elinde göremiyorsunuz, belki o yüzden sizin açınızdan tutmamış bir şey olabilir ancak ne zaman kitap cep telefonu gibi herkesin elinde olan bir ürün oldu ki?

    edit:
    yazıdaki cümle düşüklüğünü nezaketle belirttiği için fanusotu'na teşekkür ediyorum.
  • buna bok atan adam icerik degil sekil derdindedir. net.
  • bu olayın türkiye'de vıcık romantizmle "sayfaların kokusu" argümanı altına itilmesinin sebebi bana kalırsa çok az okuyan bir toplum olmamız. yani okuması gereken, yanında bulundurması gereken bir dolu kitap, makale, dergi olan insan için e-kitap müthiş bir teknoloji. aynı müzik dinlemek için yanımızda kaset,cd taşımamız gerekmemesi gibi, kitap okumak için de yanımızda cilt cilt kitap taşımak zorunda kalmıyoruz bu teknolojiyle. ama kitaptan anladığı yılda üç tane "yazlık" roman okumak olan adamın böyle bir şeye ihtiyacı tabi ki yok.
hesabın var mı? giriş yap