4 entry daha
  • --- spoiler ---
    bir mucizeyi değil, gerçek hayat hikayesini anlatan film. bu yüzden gardiyan james gregory den mucizeler beklemek, devrime katılmasını ummak saçma. zaten gregory kendi çapında bir devrim yapıp, beyaz insanların hiç görmediği, hakkında yanlış şeyler düşündüğü özgürlük bildirgesini okuyor. beyaz adam için devrim budur bence. sinematografi için zayıf ama gerçek hayat için etkileyici bir gelişme. evet, sinemada insan, gerçek hayatta olamayacak şeyleri görmek istiyor ama olabilmesi mümkün güzel şeylerle yetinmek zorundasınız bu film için.

    aslına bakarsanız şöyle bir kıyas mümkün. das leben der anderen ( nam-ı diğer lives of others ) filmini sevdiyseniz, bu filmi de sevebilirsiniz. filmlerin orijini aynı. burda da seyirciye yabancılaştırılan baskıcı taraf, baskıcı tarafın suçlu-özgürlükçü kişilerin yanına verdiği insanlar ( birinde bir ajan- diğerinde gardiyan) ve yüceltilen özgürlüğüne düşkün insanlar var.

    tıpkı das leben der anderen deki gibi, gardiyanın dönüşümü de net olarak vurgulanamamış maalesef. yılların ırkçısı, oğlunun -"baba onlar neden terörist" sorusuna "çünkü onlar zenci" cevabını veren bir insanın bu fikrini değiştirmesi mutlaka çok daha büyük ve sürekli olaylar dolayısıyla meydana gelir. lakin bu filmde bafana nın (kendisi gardiyanın çocukluk arkadaşı olur) bu süreçte önemli bir yer işgal ettiğini söylemek mümkün.

    kendi içine kapalı bu tür filmlerden, ana karakterin çok yücelmesini ve mutlu sonla bitmesini bekleyemiyorsunuz dolayısıyla. das leben der anderen de ajanın yıllar sonra elde ettiği tek şey, dinlediği adamın kendisi için bir kitap yazmış olmasıydı. bunun dışında işiyle ilgili, hayatıyla ilgili hiçbir şey yolunda değildi.

    bu filmde de gardiyanın elde ettiği şey tarihe tanıklık etmek, onun bir parçası olmak değil. hayat da böyledir zaten. filmin sonunda da, bir kaç sene sonra kansere yenilip öldüğü söyleniyor gardiyan hakkında.

    sonuç olarak size küçük gelebilecek bir şeyin, aslında belli bir devirde ne kadar büyük olabileceği ( gardiyanın özgürlük bildirgesini okuduğunu mandelaya söyledikten sonra, mandela nın hoşnutluğu çok önemlidir bu noktada ) göz önünde bulundurularak izlendiğinde sevilebilecek, bir filmi çözümlemeyi sevmeyen, filmin açık ve büyük olaylarla aktarılmasını isteyen insanlar tarafından sevilmeyecek bir filmdir.
    --- spoiler ---

    son olarak, 24 ten başkan palmer olarak tanıdığımız dennis haysbert de karizmatik lider rollerine biçilmiş kaftan olduğunu bu filmde de gösteriyor.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap