3 entry daha
  • "bunlar radikal şüpheci" diyorum ama kimse inanmıyor, şaka yaptığımı sanıyorlar.

    radikal şüpheciliğe göre, etrafımızda meydana gelen olaylar ve çevremizde algıladığımız nesneler tamamen bir illüzyondan ibaret olabilir. bunların gerçek olduğunu ispat etmemiz mümkün değildir. çünkü gerçek olup olmadıklarını algılarımız vasıtasıyla öğreniyoruz, ve "bu gerçektir" diye bir kanıya ulaşıyoruz. "peki, hakikaten de gerçek mi?" diye sorduğumuzda ise, bunu test etmek için algılarımızdan başka bir araca sahip değiliz. diğer bir deyişle, algılarımızı yine algılarımızla test etmemiz totoloji yaratacaktır.

    normal şüpheciler de bunu düşünür, ama hayatlarında uygulamazlar. radikal şüphecileri radikal yapan şey ise, bunu uygulamaya geçirmeleridir.

    mesela radikal şüpheci şahıs karşıdan karşıya geçiyor diyelim. kırmızı ışık yanıyor. ama bunun gerçekten kırmızı olup olmadığını bilemez. hatta onun ışık olduğunu nerden bilecek? karşıdan karşıya geçtiğini zannederken aslında kenardan kenara geçiyor olmasın? ya da trafik tamamen bir aldatmaca olabilir. bunları düşünürken radikal şüpheciye araba çarpabilir. yazık..

    iktidar da, nerede ve ne şekilde olursa olsun, radikal şüphecidir. işkence olur mesela, der ki, "yoktur". kürt sorunu olur, "yoktur". işsizlik olur, "yoktur". cari açık olur, "vardır da yoktur".

    beşir atalay felsefi bir duruş sergilemiş, düşünce özgürlüğü kapsamında saygı duyulması gereken bir beyanattır.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap