79 entry daha
  • ben mi cok duz mantik bakiyorum?
    -eksi sozluk denen adamin 100 lirasi var, gidip bununla 10 insan beslemek yerine 100 kedi-kopek beslemis.

    -senin 10 liran var, 1 ac beslemek yerine sinemaya gidiyorsun, disarda yemek yiyorsun, internete para veriyorsun. sonra gelip "ancak elitist sozlukculer hayvan sevgisini gosterise dokup boyle yaparlar" diyorsun.

    "aclik" uzerinden konusacaksak, yaptigimiz her sey luks kaliyor. hatta hic paran yoksa, burada zaman gecirecegine gidip geceleyin part-time bir ise girmemek ve oradan kazanacagin parayla bir ac insani doyurma sansini kacirmak da seni kotu yapiyor. part time is mi bulamadim? niye bobreklerini satip 3-5 ac insani doyurmuyorsun allahsiz, belli ki hic aclik cekmemissin.

    baska cesitleri de var:

    "dunyada bunca sorun varken niye uzaya uydu yolluyoruz"
    "afrikada cocuklar acken niye hastanemize pahali rontgen cihazi aliyoruz"
    "istanbulda birileri acken niye doguya okul yapiyoruz"

    sonsuza kadar gider bu. herkes ahlaksiz, herkes cani o zaman. eksi sozluk bey'in yaptigi yine daha iyi, en azindan aclik nedir bilen baska memelileri doyurmus.

    burada oturdugu yerden gosteris yapan, duygu somurusu yapanlar belli. o yuzden hic "yardimin maksimum canliyi doyurmasi", yahut "insanlara yardim eden kuruluslar var zaten" gibi rasyonalize etmelere gerek dahi yok, "peki sen ne yapiyorsun, tum lukslerinden vazgectin mi?" cevabindan otesini haketmiyor bunlar.

    yaziya yedirmeyi usendigim kisisel birkac not:
    1) bir insanin ac kalmasi, bir hayvanin ac kalmasina kiyasla daha korkunc. fizyolojik benzerligin otesinde, psikolojik aci insanda daha fazla. isin icine hak, adalet, gurur kavramlari giriyor. cevrendeki o kadar zenginligi gorup, 300-500 kalori bulamamak felaket bir iskence olmali.
    2) turun devami her turlu bireysel haktan onemli ama ne kadar? "denize dusseler" senaryosunda, dunyada son kalan gorilin degeri kac insan eder acaba, 1, 5, 100 milyon? cevabi yok bunun.
    3) birkac kisi insani degerler piramidinin asagisina cekmek icin doganin dengesinden, bu dengeyi bir kanser gibi yayilarak bok ettigimizden bahsetmis. bir kanser gibi yayildigimiz dogru her canli gibi. fakat ben bu "doganin dengesi" onkabulune de karsiyim. denge olsaydi evrim de olmazdi. karman corman bir yer. isi kisa kesmek icin makro skalaya geciyor ve eninde sonunda supernova olacak gunesimize, serseri gibi cete kurup galaksiyi haraca kesen kara deliklere dikkat cekiyorum.
    4) gelirime oranla fazla yardim yapmiyorum. save the childrenla bir cocuk sponsor ediyordum, onu da biraktim. kadinlara saglik destegi yapan ama azicik kurtaj yaptigi icin dinciler tarafindan kapatilmaya calisan planned parenthooda hala bagis yapiyorum. npra bagisim var. greenpeace'e birkac kez yaptim ama duzensiz. neuroscience arastirmalarina bagis yapiyorum arada. arada aclikla alakali birsey yok. vergilerden gidiyordur diye avutuyorum kendimi.
86 entry daha
hesabın var mı? giriş yap