218 entry daha
  • bu başlığa girdiysen muhtemelen ameliyat olacaksın-oldun ve bilgi almak istiyorsun, gel abi.
    ameliyat olduysan geçmiş olsun, devamını lütfen okuma...

    ülkemizde çok yaygınlaşması beni endişelendirmektedir. göz gibi önemli bir organımızın ameliyatında kampanya yapılması, 1 mezar alana 1 mezar hediye kadar gülünç bir durumdur.

    önce basit bir şekilde lazer ameliyatı nedir onu anlatalım...
    gözümüzün yandan bakıldığında bombeli (kornea) kısmın incecik yatay bir bıçakla kesilerek kaldırılması, akabinde açılan korneaya lazer ışınları ile aynı kullandığınız aynı gözlük camı geometrisinin işlenmesi (numarası daha düşük) *ve sonra kaldırılan parçanın yeniden kapatılması ile yapılır.
    merak edenler için video http://www.youtube.com/watch?v=qoh0vhrom9a
    dip not: halk arasında retina çizme derler ki böyle bir şey yoktur. inanmayın bunlara...

    lazer ameliyatını ne zaman öneririm?
    lens kullanamadığın durumlarda (çok düşük bir ihtimal), spor yaparken (hadi dostum adidas, zerorh+, rudy project gibi bir dünya sporcu gözlüğü varken ne gerek var?), yüksek astigmat varken (>4 numara) (zaten bunu lazer de sıfırlayamaz bilesin), kısacası hiçbir zaman önermem...

    lazer ameliyatını neden olmamalısınız?
    -kimse size numaralarınızın +/- yönde değişmeyeceğini garanti edemez. numaralarınız bu zamana kadar nasıl arttıysa bundan sonra da babalar gibi düşebilir/artabilir. fizyolojiktir.

    -miyopinin gelişimi genelde çan eğrisine benzer. ilk zamanlarda artan numaralarınız 24-26 yaş arası durur, ardından ufak ufak düşmeye başlar. yani siz o yaşlarda gözleri sıfırlarsanız 35 yaşlarına geldiğinizde artık hipermetrop olursunuz. gözler yorulur, yakında okuma zorluğu başlar. sonra hey dostum ben ne yaptım? dersin...

    -genelde ameliyatı olanlar miyop bazlı olan hastalardır, miyoplar yakını çok iyi görürler. numaralarınız sıfırlandığında sanmayın ki sonsuza kadar gözlük takmayacaksınız. 40 yaş sonrası her canlı presbiyopi deneyimini yaşar, yani yakını görememeye ve yakın gözlüğü takmaya başlar. 10-15 yıl gözlük takmayacağım diye ceplerinizi boşaltmayın. görüşünüzden de olmayın.

    -ameliyatın 15 yıllık bir geçmişi vardır, henüz uzun vadede tüm yan etkileri tam olarak bilinmemektedir. ancak şu konular gündemdedir: göz kuruluğu, gece görüşünde azalma, gözün tekrar bozulması ya da numaranın yeniden artması/azalması, korneanın tam manasıyla iyileşmemesi ve görüş sübjektif olduğundan dışarıdan kimse sizin nasıl gördüğünüzü bilemez bu yüzden adı konulmamış bir çok komplikasyon olabilir.

    -gece görüşü düşer. gözlük kadar net, kartal kadar keskin falan göremezsiniz. yalandır... lens kullanıyorsanız bilirsiniz, gündüz net gördüğünüzü gece hafif bulanık, ya da gözlük kadar parlak göremezsiniz. sebebi de şudur; püpila (göz bebeği) ışıkta kapanır, karanlıkta açılır. püpila açılınca gözünüze lazerle işlenen optik zonun çapını geçer ve ışık dağılır. gözlükte bu olmaz, kocaman camın optik zonu her şekilde göz bebeğininkinden büyüktür. olursa da camınız çiziktir :)
    ayrıca en nihayetinde lazer işlemenin de bir çözünürlüğü var. hd görüntü falan arama, o yalnızca senin el değmemiş gözünde var...

    -ameliyatın geri dönüşü yok, istediğin zaman gözlük&lens gibi çıkarıp atamazsın. yanlış bir operasyonla götlere gelirsin. ameliyat öncesi de sana bir sözleşme imzalatırlar kör olsan hakkını bile arayamazsın.

    -kornea acayiptir. küçücük kum tanesi kaçar gözünü açamazsın, lens takarken mikron boyutunda çizersin gözün 2 gün sargıda kalır... öyle tam iyileşmez, gözünü haşır haşır kaşırken korneayı eline alıverirsin.

    -ilerde olacağın basit bir katarakt ameliyatı göz değerlerin bilinmediği durumlarda kabusa dönüşebilir.

    göz doktorları neden hala gözlük kullanıyor?
    gözü bozuk değildir :) gözü bozuksa zaten gözlük kullanır, size de muhtemelen -benim gözüm lazere uygun değil, -bana gözlük yakışıyor, -yakını görüyorum, -ben oldum, soğuk ama sonra alışıyorsun vs... der ama ne kendine ne de ailesine bu ameliyatı yapmaz... buna emin olun, biraz kendinize güvenin yahu...

    kaynak: http://www.allaboutvision.com/…k_complication_1.htm
    son olarak bir motto: (bkz: adını koyamadığım teknolojiye lazer derim)

    hala lazer ameliyatı mı olmak istiyorsun? ciddi olamazsın...

    zoraki edit: göz doktoru olduğunu iddia eden bir yazar bana miyopinin yaşla düşmeyeceğini iddia etti. şu adreste bulunan grafiği incelesin, miyop %'sinin yaşla birlikte neden düştüğünü bana bi zahmet açıklayıversin.

    zoraki edit 2: http://www.iblindness.org/…ess/ch2-model-myopia.php figure 1 incelebilirsiniz.

    https://www.nytimes.com/…th/lasik-injuries-fda.html
1007 entry daha
hesabın var mı? giriş yap