• bu aslinda bir uktedir efendim. biraz aciklamaya cali$alim nacizane..

    derler ki; anadolu'yu mureffeh ve mamur hale getiren, ba$tan ba$a imar eden ve ilim muesseseleri ile donatan buyuk idareci alaattin keykubat'in yuzunden hicbir zaman o sert ve otoriter ifade silinmezmi$. o ki; kildan kopru ciksa kar$isina gecermi$ korkmadan, istifini bozmadan. $ol kopruden gecemezse ucarmi$. acarmi$ kapilari, yikarmi$ kaleleri eylermi$ viran.

    buyuk bir hirsla fethedip bereketli topraklari obasini yayinca kayseri'ye, sivas'a ve konya'ya; korku ve nam salmi$ tum anadolu'ya. herkes boyun egip ve hatta secde etse de onunde, mengucekogullari huzursuzluk cikarmaya ba$lami$ bir sure sonra. haberi alir almaz kilicini ku$anmi$ alaattin keykubat. $ahlanmi$ yola cikarken, parlami$ korkmaz kilici. bagirmi$ ordusunun ba$inda "ba$lasin seferimiz, dirlik duzenlik icin" deyu. selcuklu ordusu ba$lami$ 1255 yilinda akina. neticede iki ordu kafir agustos ayinin sicaginda erzincan yakinlarindaki kemah denen yerde kar$i kar$iya gelmi$. bir cenk ba$lami$ kanli kamali. kisa surede hemen bitivermi$ i$, mengucogullari pi$man, pek forslu beyleri "ben ettim sen etme" demi$ alaaddin keykubat'a. alaaddin sultan affetmi$ menguclerin beyini. ve buraya kadar gelmi$ken ziyaret edeyim demi$ mengucogullari beyligini.

    dola$maya ba$lami$ halkin arasinda. iki yaninda adamlari. sert ama guven veren yuz ifadesiyle dinlemi$ dertleri. o sirada ismini cok duydugu bir ulema olan hakki inkilap'in evini ziyaret etmi$. evin her yeri kitap, ilim ve irfan kayniyormu$. ceylan derisine yazilmi$ deyi$ler, titizlikle dizilmi$ dizelerle doluymu$ duvarlar. ulema hakki inkilap, allattin keykubat'a "ho$ geldiniz sultanim" demi$. alaattin keykubat boyle bir irfan yuvasinda olmaktan ne kadar mesut oldugunu dile getirmi$. $a$kinlik icerisinde bakarken sagdaki soldaki kitaplara ve yazilara, dudaklarindan $u sozler dokulmu$: "ey hakki inkilap, gorduklerim beni dumura ugratti. ben anadolu'da boyle ulu bir tokluk gormedim. ne yuce bir insansin".. alaattin keykubat bunlari soylerken; kilictan, kamadan, oktan yaydan etkilenmeyen suratinda birden $a$kinlik ve $ok ifadesi olu$mu$. derler ki; alaattin keykubat'in yuzunde bir kere gorulmu$ bu ifade bundan kelli. o yuzden ozgun bir benzetme olarak kullanilmi$ o gunden bugune. yalnizzzz! o sirada dil ve dilin kullanimi konusunda buyuk hassasiyeti oldugu bilinen ulema hakki inkilap, alaattin keykubat'in bu sozunun ardindan kar$isindakinin sultan oldugunu umursamadan ba$lami$ soylenmeye: "sultanim. durunuz orada. yanli$ kullanmayiniz, carpitmayiniz kelamlari. arapca kokenli dumur kelimesi ad gorevlidir, olmak yardimci i$iyle (fiiliyle) kullanilmaz. onun yerine sultanim, dogru soz "korelme" olacaktir. dilin, lugatin ve kelamin itibarini iade ediniz; bu arada anlamini carpitmaktan da geri durmayanlarin kellesini ucurmaktan geri kalmayiniz. "

    o gun, alaattin keykubat hayatindaki ilk ve son ozru dilemi$… ulema hakki inkilap'tan. derler ki, bu kelimeyi yanli$ kullananlara agir kufurler etmi$ ve hatta agir cezalar vermi$. ve hatta dumur olmayi yasakladigi bile soylenirmi$. yine de bu deyim kullanilmi$ nesiller boyu gelmi$ bugune. kullanan bin pi$man, kullanmayan iki bin kere.

    misal 1: (bkz: ota boka dumur olan yarak kafali leman okurlari)
    misal 2: (bkz: bunyede dumur etkisi yaratan olaylar)
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap