1 entry daha
  • bu konuda kaynak internette bile oldukca fazlalasti son yillarda, ama bir okuma odevi vermek gerekirse su link ve devamindaki ikinci ve ucuncu kisimlari iyi bir baslangic olur:

    http://www.trivia-library.com/…mel-corps-part-1.htm

    yillar once arizona'da ikamet ediyor iken sikca los angeles'a gidip gelirdim. allahin colunde ne yapacagim, los angeles omurluk bir yer, haliyle yilda birkac defa haftasonlari, tatillerde oradayim. quartzite kasabasi tam orta noktada bir ... "bosluk".. hakikaten iki benzin istasyonu ve bir mcdonalds'dan olusan zavalli bir yer. orada yasayan elli altmis kisi ev insa etmeye bile usenmisler, trailer'larda otururlar.

    birgun benzin almaya durdum, sene 991 olsa gerek. benzinciden cikarken "hi jolly'nin anitina 200 foot" tabelasini gormem ile basladi hersey. ufak bir piramit, tepesinde deve plaketi ve ufak bir aciklama hi jolly ve deve taburu uzerine.

    http://www.scvhistory.com/…cvhistory/hijolly-ap.htm

    birkac arkadasa bahsettim, birgun bir faks geldi. haci ali ve esi gertrudis serna'nin birlikte cektirdikleri bir fotografi bulmus bir arkadas taa new mexico'da santa fe halk kutuphanesinde.

    kimdir bu haci, nereden gelir nereye gider? herseyden once bu adam osmanli kokenli oldugu kesin. ama o zaman arizona ve new mexico'da rastladigim kaynaklar yunanli, arap, suriyeli diye yaziyordu. sonucta uzayli bile olsa bir insandir, ama bir taraftan da gercekler vardir. haci lakapli bir yunanli olmaz. osmanli etnografyasini da aslinda pek bilmeyiz, turkiye'de tarih kitaplarinda sozu edilmez. ciddi arastirma gerektirir. ama izmirli bir muslumanin suriyeli degil de turk olma olasiligi kanimca daha yuksektir. oysa son birkac yildir haci ali'nin amerika'ya ilk gelen araplardan biri oldugu birkac farkli sitede yazar. ne kadar gercekci oldugunu tahmin etmek icin birakin o donemin, bugunun amerikalisin zihniyeti bile bir ipucu verebilir:

    "hmmm deve.. deve arap colunden gelir. hmmmm bira.. arap colunde araplar yasar.. hmmm haci ali arap."

    oyle ya da boyle, arap veya turk, amerikan tarihinin osmanli tarihi ile kesistigi cok renkli bir olaydan sozediyoruz. hele
    ilk verdigim linkin son kisminda nakledilen bir olay cok sey soyluyor bu eleman hakkinda: haci ali alman kokenli vatandaslarin piknigine davet edilmedigi icin cok kizmistir. iki deve tarafindan cekilen bir arabayla gider ve piknikteki insanlarin uzerine surerek ortaligi dagitir.

    haci ali ve cumle amerikada ulkesinden uzak yasayarak kimsesiz bir sekilde olen soydaslarimiza, turku, ermenisi, rumu, kurdu, arabiyla anadolu insanlarimiza allah rahmet eylesin, topraklarini bol eylesin.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap