13 entry daha
  • (bkz: tavsan daga kusmus dagin haberi olmamis)

    evrimsel biyolog doktor i. melih gokcek, bilim hayatina fizikle basladi. bir metro insaatinin yapim hizinin ve tamamlanma seviyesinin ayni anda gozlemlenemeyecegini iddia ettigi belirsizlik ilkesi, fizik dunyasina bomba gibi dusmustu. bu teoriye gore insaatin ne kadarinin bitmis oldugunu anlamak icin yakindan baktigimiz zaman, calisan tek bir kisi bile gormemiz imkansizdi. ote yandan calisan bir kisi gordugumuz zaman da ortaya cikmis herhangi bir icraat goremezdik. kuantum fiziginin kokeni dogmustu.

    gokcek sonraki makalesinde, herhangi bir kavsakta (en az) bir ustgecit ve altgecitin ayni anda varoldugunu, bunlarin varolus olasiliklarinin superimposed oldugunu kanitlayarak, einsteinin deterministik evren modelini tarihe gommustu. dahasi, bu ustgecitlerde pislikten olmek uzere olan sokak kedilerinin durumunu ogrenmek icin gozlem yaparsak, bu gozlemin bizzat kendisi olup olmediklerine etki edebiliyordu. oyleyse, biz gozlemi yapmadan once o kediler olmus muydu, bunu bilmenin bir yolu var miydi? iste unlu "gokcekin kedisi problemi" adini buradan alir. schrodingerin kedisi ise aslen yasliliktan, sisman ve mutsuz bir kedi olarak olmustur, bilim dunyasina melih'in i.si kadar katki yapmamistir.

    gokcek daha sonra 110 metrelik semazen heykeliyle dort boyutlu uzayin sinirlarini zorlamis, hilbert uzayina tasmistir. o uzayda da heykel icin bes kurus kira verdiyse namerttir; melih gokcek sadece kendi uzayinda kira oder. tabii gerektiginde kira/vergi vermemek icin kendisini dahi cami veya kuran kursu olarak gosterebildiginden bu paralar pek toplanamaz.

    butun bilim dunyasinin yakindan tanidigi bu essiz kare gozluk/tel biyik kombinasyonu, bugun itibariyle, adeta macgyvera tas cikarircasina, sadece 4 ortaboy kartonpiyer maket kullanarak evrim teorisini bes dakikada curutmustur. [hatirlayacaksiniz macgyver en iyi derecesini, ayni surede, 4 maket ve bir ekstra atac kullanarak yapmisti] kendisini ve ekibini tebrik eder, gelecek hafta o ayni kartonlardan helal domuz eti yapacaklari genetik muhendisligi calismalari icin simdiden basarilar dilerim. gercekten, tam bir bilim asigi.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap