• imdb puanini (5,5) haketmeyen film. marvel karakterlerini anlatsa en az bir 7 imdb puani vardi. bence uydurma marvel kahramanlarini izlemektense boyle mitolojik tanrilari izlemek daha keyifli. marvel gise filmlerinden pek bir eksigi yok. onlarda efektler daha kaliteli bunda da senaryo nispeten daha iyi.
  • --- spoiler ---

    hırsıza devlet emanet etme geleneğinin kadim mısır'a kadar uzandığını gördüğümüz film.

    --- spoiler ---
  • çok eleştirilen ve eleştirilmesine anlam veremediğim filmdir. eksikleri var, ama vaad ettiğini verdiği, hatta fazlasıyla verdiği de inkar edilemez. eleştirmenler genelde aksiyon filmlerini, hele fantastik olanlarını sevmiyorlar. orası kesin ama bu filme kötü diyen clash of titans, conan the barbarian, herkül tipinde hepsi de gayet büyük yapım ve blockbuster olan mitolojik filmleri hiç görmemiş demektir.

    bence bu film o rezilliklerin arkasından çekildiği için "aha geldi yine tipini s..ğim, gene mitoloji çekti hayvanlar" mantığıyla daha gösterime gireli 2 gün olmadan dünyanın en rezil filmi ilan edildi. hatta kötüleme yarışı fragmanlardan başladı. ama o kadar kötü değil gerçekten.

    oyuncu kadrosu falan mitoloji ağırlıklı filmlerin çoğuna göre oldukça iyi. hepsi bilinen, biri oscar'lı geoffrey rush. tek tanımadığım hathor'u oynayan kadın olmuş, o da harbiden hem sadık, hem espritüel zeki, çok iyi bir seçim ve karakter olmuş. filmi götüren oyunculardan biri.

    senaryo da temelde osiris mitini anlatıyor, seth'in osiris'i öldürmesi ve horus'un intikamını alıp başa geçmesini yani, böyle başlayıp bitecek bu belli. bu hikayeye, renklendirmek için bir de bek diye ölümlü insan ve sevgilisini dahil etmişler, bunların kattığı drama biraz gereksizdi. konuyu işlerkense çok mantıksızlık yok, öyle çıkarılabilecek gereksiz çok fazla şey görmedim ben.

    efektler kısmını ikiye ayırmak mümkün. tanrıların bazı dövüş sahnelerinde canavara dönüşüp dövüştüğü bazı sahnelerde çizgi filme dönüşmüş yerler vardı. bu anlamda efektlerde başarısız olan sahneler var. buna karşılık özellikle yeşil ormanlık alanlar, nehirlerin arasından yürüdükleri yerler, doğa falan çok güzeldi. bunlar sanal olarak oluşturulmuş bölgeler, ama hepsi cennetten bir köşe gibi özenilerek oluşturulmuş. avatar'daki pandora gezegeni gibi. güneşe uçmak için dağın tepesine çıktıkları yerde yükseklik korkusu yaşadım desem yeridir.
    ya da yılanların olduğu tapınak sahnesi çöller falan hepsi iyiydi. yani film için kurdukları evren çok başarılı ve özenliydi.

    ----------spoiler--------
    ra'nın yanına gidince dünyayı tepeden görüyoruz ve tepsi gibi dümdüz falan, ra yelkenli arabasıyla güneşi çekiyor, ve dünyanın bir tarafı aydınlıkken güneş orayı geçince gece oluyor falan. tepsi dünyanın alt tarafı da karanlıklar ülkesi, ölüler diyarı. arada bir arada delik açılıyor ve dünyanın aydınlık üst yüzünden ölülerin karanlık dünyasına, tepsinin alt tarafına gidiliyor. bunlar o zaman insanlarının hayalindeki dünya. işte filmde dünya gerçekten öyle ve bunu muhteşem görselleştirmişler.
    -----------------------------------

    o yüzden tek seferlik izlenebilir. bir de şu var, mısır mitolojisine ilişkin biraz bir şeyler okumuşsanız bu da filmdeki detaylardan hoşlanmanızı sağlıyor. o anlamda mesela apep, ya da sağda solda görülen kefer denilen böcekler falan bunlar ilginç detaylar.
  • --- spoiler ---

    filmde seth ile ra arasında geçen baba oğul diyaloğu, üç aşağı beş yukarı şöyleydi; "osiris'e krallığı verdim bu onun sınavıydı, seni de boşta beklettim ama yerime sen geçecektin. bu da senin sınavındı." burdan anlıyoruz ki osiris ailenin dersleri iyi olan oğluydu ve üniversiteye gönderildi. seth de babasının tamirhanesini işletecek kas gücü yüksek kalın kafalı oğluydu.
    ayrıca film bitiminde horus seth'ten krallığı alınca yandaş mısır gazeteleri "seth iktidarsızdı" başlığı atmış mıdır? diye düşüdürdü.

    --- spoiler ---
  • tamamı klişelerden ibaret olan filmin tek beğendiğim kısmı aşk tanrıçasının aşkın tanımını yaptığı sahne:

    --- spoiler ---

    ateş püskürten dev yılanın aşk tanrıçasına saldırdığı noktada; tanrıçanın ona şefkatle yaklaşması, ona yardım etmesi ve sonunda çok üşümüşsün kendini ısıt diyerek yılanın kendi kendisini öldürmesini sağlaması aşkın yapılmış en güzel tanımlarından birisiydi.

    --- spoiler ---
  • gerek ambiyansı , gerek kostümleri ile çin kerhanesi tadında bir film.
  • maalesef adına ve kadrosuna yakışmayan film.

    --- spoiler ---

    antik mısır ile ilgili ne zaman güzel bir film izleyeceğiz çok merak ediyorum. sinema tarihinde gerek tarihsel gerçeklerle örtüşen gerekse fantastik bir film yok ki şu dönemi eline yüzüne bulaştırmadan beyaz perdeye yansıtabilsin.

    konseptleri farklı da olsa gods and kings hazırlanış açısından gods of egypt'i ters yatırıp öpecek kalitedeydi. görüntü yönetmenliği, kostüm, dekor ve oyunculuk olarak arada dünya ile sirius arasındaki kadar fark var. o filmin sorunu binlerce yıldır anlatılagelen bir masalın bayağılığı ve kitlelerin farklı beklentilerine yanıt veremiyor oluşuydu. bunun ise neresinden tutsan elinde kalıyor.

    iron man'e dönüşen tanrılara ve cgi pornosuna girmeyeceğim. hepsinden evvel kurgusu çok sıkıntılı. bu kadar uzun ve detaylı bir temanın tek filme sığdırılmasının zorluğunu yaşadıkları çok belli. bunu söyleyeceğim hiç aklıma gelmezdi fakat bir türk dizisi yönetmenliği aradım. mesela türk dizisi mantığında eğer size bir polis sorgusu sahnesi anlatılacaksa sahneye hemen sorgu odasından başlamazlar. önce tepeden hızlandırılmış istanbul görüntüsü gelir. sonra karakolun bulunduğu muhit, en sonunda karakolun dışı ve dalgalanan bayrakla kadraja giren karakol adını görürsünüz. bazen kapıda elinde silahla nöbet tutan polisler girer kadraja çünkü biz mal olduğumuz için anlamayabiliriz. bu sahneden sonra suratına masa lambası tutulan adam konuşmaya başlar. itilir kakılır vs. vs. seyirciyi aptal yerine koyan ve tek amacı zamandan kazanmak olan bu sahneler abartılmadığı taktirde zorlu konuları seyirciye betimlemek için çok önemlidir. hayatında antik mısırla ilgili ilk kez bir şeyler izleyecek insanlara anlatmanız gereken o kadar çok şey var ki. bilal'e anlatır gibi anlatılmazsa bütünlüğünü kaybeder. interstellar filmi anlatılması öyle zor bir konu seçmişti ki adamlar ardından belgesel çekmek zorunda kaldı. film içerisinde zenci bilim adamının koca astronota kara deliğin ne olduğunu kağıt kalemle anlatmaya çalışması gibi tonla saçma sahne var. var fakat sor bi neden var? çünkü sinemada bu konulara uzak bir çok seyirci olacak ve içlerinden en bilal olanın bile anlaması gerekiyor.

    bu filmde de benzer bir yol izlenebilirdi. bir story teller karakteri oluşturularak tanrılar ara sıra dış sesle bile tanıtılsa iş görebilirdi. ve/veya tek bir tanrı üzerine odaklanarak diğerleri yan hikayede anlatılabilirdi. mesela anubis bile kendi başına çok karışık bir tanrı figürü. tek tanrılı dinlerin kökenine dair bir çok bilgi barındıran bu çakal kafalı abiye ayrıca bir film çekilse oturur izleriz o derece. anubis, filmde de izlediğiniz üzere mahşer günü ruhu tartan tanrıdır. terazisinde ölünün ruhunu temsil eden kalbi ile adaletin tanrıçası ma'at' ın tüyünü tartar. iyi birinin kalbi tüye karşı hafif gelir ve ölünün ruhunu gökyüzüne bir daha doğması için gönderir. eğer kötülük yapmış biri ise tüy hafif gelir ki bu durumda o kişinin ruhu yer altı ülkesine yılanlara gönderilir. bu da sonsuz azap demektir. hesaptan evvel geçilen ince köprüde eğer anubis önünüzde asasıyla yolu aydınlatmazsa teraziye gelemeden yer altı çukurlarına düşebilirsiniz. filmde kanlı sahnelerden kaçındıkları için herkesin götünden altın aktığı gibi teraziye de altın koymuşlar. bu bile benim canımı sıktı. ayrıca anubis mumyalama tanrısıdır. islam inancında pek sorgulanmaz fakat kefenlemek dediğimiz işlem bir nevi mumyalamanın sembolik halidir. yoksa toprak altında kalacak bir bedeni özellikle mısırlılar gibi beyaz bir beze belli bir teknikle sarmak, güzel kokular sürmek ve çeşitli bitkiler serpiştirmenin anlamı nedir? ölüm, mahşer, sırat, münker ve nekir vs. daha fazla benzerlik anlatırım da o başka başlığın konusu.

    osiris'in parçalanan vücudunun toplanmasının kendi başına iki film çıkartacağı konusuna dahi girmiyorum ki yapımcılarda girmemiş ve basit bir kaç diyalogla geçiştirmişler. mısır mitolojisinin en karmaşık olaylarını 90 dakikaya sığdırmaya çalışırken konuyu yolunmuş tavuğa çevirmişler. bir anda atlayan sahnelerden ötürü kimin ne olduğunu anlayamadan film bitiyor. mitolojiye göre seth ölmüyor yine sürgüne gidiyor fakat aksiyon olsun diye vermişler mızrağı böğrüne. aslında araya zorla sokuşturulmuş olan hırsız karakteri bizim için yaratılmış. horus; hırsız sana söylüyorum seyirci sen dinle amacı taşıyor lakin horus'un götü başı ayrı oynadığı için bi türlü toparlayamıyoruz konuyu.

    sözün özü; ismi çok afilli lakin kendisi pek de öyle olmayan bir film. büyük umutlarım vardı yıktınız hepsini. amun'un kafası girsin hepinize.

    --- spoiler ---
  • kötü olduğu bilinen, ama ne kadar kötü olduğu merak edildiği için izlenen filmlerden biri.

    mitolojinin de bir haysiyeti var ve hollywood bunun ırzına geçmekten vazgeçmiyor. son birkaç yılda, bir düzine berbat film çektiler, gişede de patladılar ama ısrarla yapıyorlar azizim. iskandinav, mısır, yunan, mezopotamya falan demeden ellerine geçen bütün mitolojik hikayeleri kıyma makinesine atıp çekiyor adamlar.

    immortals, clash of the titans, wrath of the titans, hercules gibi filmler hep aynı formüller üzerinden gidiyor. zaten marvel sağolsun, thor serisi ile iskandinav mitolojisi de uzaylı ayağına güme gitti.

    halbuki, biz televizyonda herkül ve zeyna (xena) izlemiş bir nesiliz. filmlerin ve dizilerin mitoloji konusunda daha ileri gitmesi gerekiyordu.
  • reddit'te güzel bir yorum var bu filmle ilgili.

    "worst film with best actors."
  • nisan 2016 da gösterime girecek alex proyas filmi.

    işte setten sızmış (seth ?!) fotolar :

    http://www.justjared.com/…gods-of-egypt-filming-05/

    avustralya'da çekilen filmin çekimleri bitmiş ve montaj kısmına geçilmiş. başka bir haber yok şimdilik.

    şahsen benim de ilgi gösterdiğim antik mısır filmlerine the mummy den beri açız.. exodus u saymıyorum.. bu nedenle büyük bir boşluğu dolduracağını düşünüyorum. umarız hollywood bu alanda başka filmler çeker.

    oyuncu kadrosunun da çok çok iyi olduğu filmin bütçesi 140 milyon dolar !
hesabın var mı? giriş yap