33 entry daha
  • çok eleştirilen ve eleştirilmesine anlam veremediğim filmdir. eksikleri var, ama vaad ettiğini verdiği, hatta fazlasıyla verdiği de inkar edilemez. eleştirmenler genelde aksiyon filmlerini, hele fantastik olanlarını sevmiyorlar. orası kesin ama bu filme kötü diyen clash of titans, conan the barbarian, herkül tipinde hepsi de gayet büyük yapım ve blockbuster olan mitolojik filmleri hiç görmemiş demektir.

    bence bu film o rezilliklerin arkasından çekildiği için "aha geldi yine tipini s..ğim, gene mitoloji çekti hayvanlar" mantığıyla daha gösterime gireli 2 gün olmadan dünyanın en rezil filmi ilan edildi. hatta kötüleme yarışı fragmanlardan başladı. ama o kadar kötü değil gerçekten.

    oyuncu kadrosu falan mitoloji ağırlıklı filmlerin çoğuna göre oldukça iyi. hepsi bilinen, biri oscar'lı geoffrey rush. tek tanımadığım hathor'u oynayan kadın olmuş, o da harbiden hem sadık, hem espritüel zeki, çok iyi bir seçim ve karakter olmuş. filmi götüren oyunculardan biri.

    senaryo da temelde osiris mitini anlatıyor, seth'in osiris'i öldürmesi ve horus'un intikamını alıp başa geçmesini yani, böyle başlayıp bitecek bu belli. bu hikayeye, renklendirmek için bir de bek diye ölümlü insan ve sevgilisini dahil etmişler, bunların kattığı drama biraz gereksizdi. konuyu işlerkense çok mantıksızlık yok, öyle çıkarılabilecek gereksiz çok fazla şey görmedim ben.

    efektler kısmını ikiye ayırmak mümkün. tanrıların bazı dövüş sahnelerinde canavara dönüşüp dövüştüğü bazı sahnelerde çizgi filme dönüşmüş yerler vardı. bu anlamda efektlerde başarısız olan sahneler var. buna karşılık özellikle yeşil ormanlık alanlar, nehirlerin arasından yürüdükleri yerler, doğa falan çok güzeldi. bunlar sanal olarak oluşturulmuş bölgeler, ama hepsi cennetten bir köşe gibi özenilerek oluşturulmuş. avatar'daki pandora gezegeni gibi. güneşe uçmak için dağın tepesine çıktıkları yerde yükseklik korkusu yaşadım desem yeridir.
    ya da yılanların olduğu tapınak sahnesi çöller falan hepsi iyiydi. yani film için kurdukları evren çok başarılı ve özenliydi.

    ----------spoiler--------
    ra'nın yanına gidince dünyayı tepeden görüyoruz ve tepsi gibi dümdüz falan, ra yelkenli arabasıyla güneşi çekiyor, ve dünyanın bir tarafı aydınlıkken güneş orayı geçince gece oluyor falan. tepsi dünyanın alt tarafı da karanlıklar ülkesi, ölüler diyarı. arada bir arada delik açılıyor ve dünyanın aydınlık üst yüzünden ölülerin karanlık dünyasına, tepsinin alt tarafına gidiliyor. bunlar o zaman insanlarının hayalindeki dünya. işte filmde dünya gerçekten öyle ve bunu muhteşem görselleştirmişler.
    -----------------------------------

    o yüzden tek seferlik izlenebilir. bir de şu var, mısır mitolojisine ilişkin biraz bir şeyler okumuşsanız bu da filmdeki detaylardan hoşlanmanızı sağlıyor. o anlamda mesela apep, ya da sağda solda görülen kefer denilen böcekler falan bunlar ilginç detaylar.
101 entry daha
hesabın var mı? giriş yap