• hazret bibliyografyacıdır (istanbul 1901-1981). siyasal bilgiler (1921), ve hukuk fakültelerini bitirdi (1924). fransızca öğretmenliği ve hukukçuluk yaptıktan sonra bankacılığı seçti. iş bankası kontrolörlüğünden emekliye ayrıldıktan sonra tüm vaktini bibliyografya çalışmalarına ayırdı. 30.000’e yakın kitabını erzurum atatürk üniversitesine bağışlamış, tek başına “eski harflerle basılmış kitaplar kataloğu”nu fasiküller biçiminde yayımlamıştır (1971-1980).
  • hakkında bibliyofil ya da bibliyoman tanımlaması yapmanın doğru olacağı merhum iş bankası çalışanı. eski harflerle* basılmış kitap, risale vs bilumum eseri toparladığı bir kütüphanesi mevcuttur ve bu kütüphaneyi kitapların kataloglanması şartıyla erzurum atatürk üniversitesi'ne bağışlamıştır. bahsi geçen kitaplar halen atatürk üniversitesi kütüphanesi seyfettin özege bağış kitapları bölümünde okuyuculara hizmet vermektedir.

    erzurum'a uzak olup da bu kitaplardan faydalanmak isteyenler bir adet seyfettin özege bağış kitapları kataloğu edinmek suretiyle kütüphanede mevcut eserleri görebilir ve üniversitelerindeki kütüphane memuruna rica ederekten cd'ye aktarılmış halini edinebilirler. cd'yle beraber gelecek fiş üzerindeki "sidi=1,5 ytl" ibaresini hoş göreceğinizden eminim. üniversite kütüphaneleri arasındaki koordinasyon sebebiyle kütüphane memurunuz istediğiniz kitabı getirtmek zorundadır. yani rica minnet hikaye bir yerde, size zorluk çıkaran memurun sandalyesine def-i hacet-i sagir ettiğiniz bir plastik torba bırakmanız caizdir. ayrıca bu hizmet için çoğu üniversite ya para almaz ya da yalnızca size verilecek nüshanın fotokopi/cd parasını alır.
  • onun gibi birkaç adamın kültür hayatına yaptığı hizmeti, şimdi kitapları rafları boy boy süsleyen, "benim" diyen nicesi yapmamıştır.

    varolanın envanterini tutmak o devir şartlarında ne zor iştir. fasikül fasikül nasıl bastırmıştır onları, kimlerle papaz olmuştur, nasıl yetirmiştir zamanını. o fasiküllerden ciltlenmemiş olan bir kısmı, bir iple bağlanmış halde çıktı karşıma. bir allahın kulu da "aman kaybolmasın şunları ciltleyeyim" dememiş. sahaf sitelerinde küçük bir servet karşılığında satılıyor, beri yandan bir kütüphanede iple bağlanmış halde, kütüphane görevlilerinin bile tanımadığı/bilmediği/yabancılaştığı bir hazine olarak uyuyor. her sayfayı çevirdiğimde ruhuna rahmet dedim, bir yandan da kendi tembelliğimden utandım. kitapların vitrininden ibaret bir katalog yetiyor bazen düşünmek ve anlamak için. artık kaybolmuş ve arasanız da bulamayacağınız kitapların "ruh"ları o sayfalarda yaşıyor.
    (bkz: eski harflerle basılmış türkçe eserler katalogu)*
  • (bkz: #73003948)
  • bugün 39. ölüm yıl dönümü olan bibliyograf.
  • tam adı mehmet seyfettin özege olan, türkiye'de eşine az rastlanır çok değerli bir kitap dostudur.

    hazret, erzurum üniversitesinin ve milli kütüphanenin yapamadığı işi tek başına yapmış, 1729'dan 1928'e dek eski yazıyla basılmış tüm kitap, risale, broşür, el ilanı vb. materyali en ince ayrıntısına kadar kataloglamıştır.

    bir faninin koca koca kurumların altından kalkamadığı işleri tek başına yapması, bir işi aşk derecesinde sevmenin ve bağlanmanın sonuçlarını göstermesi bakımından ders niteliğindedir. bu yönüyle m. seyfettin özege'nin hayatı kütüphanecilik bölümünde ayrı bir ders olarak okutulacak önemdedir.

    bir zamanlar böylesi güzel insanlara sahip olmak bir millet için büyük bir talih olmakla birlikte, onun hatırasına sahip çıkmamak hatta miras bıraktığı eserlerin tasnif ve tasfiyesini hayatında on kitap okuduğu meçhul memurların insafına terk etmek de o kadar utanç vericidir.

    artık sevdiği şeye hayatını vakfeden ve onu gelecek nesillere aktarmak için sabırla, tutkuyla çalışan insanlar göremiyoruz...ruhu şad olsun.
hesabın var mı? giriş yap