hesabın var mı? giriş yap

  • 19 ağustos 2023 galatasaray trabzonspor maçının 90+3. dakikasında penaltı noktasının 1 metre gerisinden kafayla topu çatala takan ırz düşmanı.

    yok kampa katılmamış, yok fiyat arttırmaya çalışıyor, yok tatili uzatıyor diye cazırdıyordu bizim taraftar. bırak tatili falan bu adam "yhaa benim netflix'te dizim var. onu izleyip ikinci yarıda giricem oyuna." dese itiraz etmeyeceğiz beyler. bu da böyle bir manyak işte.

    ulan o değil de şu aptal aşkın olayım şarkısını da sevdirdin ya bize daha bi şi demiyorum.

  • liseliler bilmez. biz ergenliğe yeni adım attığımız yıllarda saç düzleştirici denen gavur icadı yoktu. belki de vardı ama sadece zenginlerde.
    ilk kez benden birkaç yaş büyük bir kızın dümdüz saçlarına bakıp "aa naaptın saçlarına??" demiştim. "ütüledim" dedi. "ütü sıcakken mi soğukken mi?" dedim. annemin "bu kızı iyi de besledik niye böyle mal oldu" bakışını hala görür gibiyim. öyle de salak bir ergendim işte.

    sonra bu moda hızla yayıldı ve zavallı kızcağızların boyunları omuzları eşek kadar ütü yanıklarıyla doldu. saçlar çatır çatır kırılıyordu ama ütüden vazgeçmiyorduk. o düz saçlar ne pahasına olursa olsun bizim olmalıydı.

    sonra saç düzleştirici çıktı ve kirlendi dünya...

  • parası olanın ülkenin içinden geçeciğinin kanıtı. adem büyük kim ya? olum nasıl bu hale geldik. fakir olmama rağmen bu örneklerden etkilenip acaba bende şuradan sıyrılsam mı diyorum bazen. sonra utanıyorum, sıkılıyorum ve yoluma devam ediyorum. yüzsüzler gibi hahshshs diye gülemiyorum.

  • insanların çoğu kaybetmekten korktuğu için,sevmekten korkuyor.
    sevilmekten korkuyor, kendisini sevilmeye layık görmediği için.
    düşünmekten korkuyor, sorumluluk getireceği için.
    konuşmaktan korkuyor, eleştirilmekten korktuğu için.
    duygularını ifade etmekten korkuyor, reddedilmekten korktuğu için.
    yaşlanmaktan korkuyor, gençliğinin kıymetini bilmediği için.
    unutulmaktan korkuyor, dünyaya iyi birşey vermediği için.
    ve ölmekten korkuyor, aslında yaşamayı bilmediği için...

  • hakkinda ara sira soru soruyor insanlar. o yuzden kisisel deneyimimi tek tek gondermektense herkesle buradan paylasmak istedim.

    1) neden basvurdum: akp'yi sevmem ama basvurumun arkasinda siyasi bir sebep yoktu, turkiyede daha iyi bir hayatim vardi. ev araba iyi bir maas vs. ama uzun vadede londra'da calismanin getirisinin daha cok olacagini dusundum. bir de yurtdisinda calisma deneyimini merak ediyordum. meslegim software developer bu arada. alayliyim, aslinda marmara ingilzce siyaset bilimi ve ulus iliskiler mezunuyum. tum alayli developer'lara selam olsun buradan.

    2) nasil basvurdum: bu anlasmaya hem ingiltere'den hem turkiye'den basvurmak mumkun, ben turkiye'den basvurdum, danisman bi firma aracagili ile (firma bilgilerini isteyenler mesaj atabilir, reklamini yapmak istemedim burada simdi). ama isterseniz danisman firma olmadan da basvurabilirsiniz, herhangi bir ucret soz konusu degil ankara anlasmasi'nda. danismanlar biraz fazla para aliyorlar. ben £1300 odemistim. ona dikkat etmek lazim. basvuruyu yaptiktan sonra sizi ingiliz konsoloslugu'ndan mulakata cagiriyorlar, bazi kisileri mulakata cagirmadan da oyanladiklari olmustu. ben cagirilmistim. mulakat yaklasik 1 saat suruyor. tercuman araciligi ile konsoloslukta gorevli bir ingiliz ile konusuyorsunuz. benim mulakatin yarisinda adam konusmayi ingilizce surdurmek istedigini soyledi, sonra birebir adamla devam ettim konusmaya. 1 hafta icinde de vizem gelmisti. ingiltereden basvuruda mulakat yok diye biliyorum ama basvuru suresi 3-6 ay suruyor. bu donemde pasaportunuz olmadigi icin de ingiltereden cikamiyorsunuz.

    3) vize sonrasi, londra'ya gidis ve sonraki surec: 1.5 ay sonra londraya geldim. bi arkadasim ev bulmamda yardimci oldu. daha dogrusu oda bulmamda. burada kiralar cok yuksek £500'dan basliyor oda kiralari. 1 hafta sonra odaya tasindim. sanirim aylik £670 oduyordum, faturalar dahil. aylik ortalama £1500 para ile sorunsuz yasayabilirsiniz ilk geldiginizde. daha sonra ankara anlasmasi geregi sirketimi kurdum. online olarak internetten kurabiliyorsunuz, ben danismana gitmistim, £20 yerine benden £150 almisti. sirketi kurduktan sonra banka hesabi actirmaniz lazim. burada sikinti buyuk. bankalar sizden adiniza fatura istiyorlar, dogal olarak yeni geldiginiz icin boyle bir belgeniz yok. adiniza fatura olmasi icin de banka hesabiniz olmali. kisir dongu yani. benim danismana odedigim paranin karsligini burada aldim galiba, burada turkish bank diye bir banka var. danisman bana bir yazi verdi, o yaziyla gittim hemen actilar kisisel hesabi, hatta business hesap da acalim dediler ben simdilik kalsin dedim. arkasindan danismanin tavsiye ettigi muhasebiye gittim. muhasebeci bana 45 dakika biseyler anlatti, bu bilgiler karsiliginda da £180 parami aldi. neyse yillik £540'a anlastik muhasebeci ile. sonra basladim is aramaya. kendime bi site yaptim, cv'mi guncelledim, linkedin'in elini ayagini duzelttim. 1 2 cv sitesine cv yukledim. ve 1 hafta boyunca onlarca kisi aradi. sonunda bir tanesi gorusmeye cagirdi ve geldigimin 15. gunu is buldum.

    4) is hayati nasil: bir isci degilsiniz. contractor olarak calisiyorsunuz. yani siz 1 ay hizmet veriyorsunuz firmaya fatura kesiyorsunuz onlar da size odeme yapiyor. ben hala o firmada calisiyorum. arada disariya da isler yapiyorum. birden fazla musteriniz olmak zorunda cunku. maaslar fena degil. turkiye standartlarinin cok cok uzerinde. ıt ve banka sektorundekiler, eger kendilerini iyi gelistirmislerse aylik 8-9k para kazanabilirler. diger sektorlerde bu miktar 1-5k arasi degisiyor. su siteden contractor yazarak arastirabilirsiniz.

    5) yemek, gece hayati: dunyanin her turlu mutfagi burada mevcut, ne ararsaniz var. turk mahallesinde hersey mevcut. ben baska mutfagin yemegini yemem diyenler orada resmen turkiye'de yasiyormus gibi hayatlarina devam edebilirler. ben yemekleri evde kendim yapiyorum. hem daha saglikli hem daha ucuz oluyor. her yerde pub var, gece hayati oldukca populer burada. ben camden town'da takilmayi cok seviyorum, herkesin begendigi yerler farkli tabi. her turlu insan var. ozellikle kafalar guzel olunca herkes birbiriyle arkadas oluyor. kimsenin giydiginize ictiginze bi lafi yok. birine caprtiniz mesela sorry diyorsunuz butun problemler cozuluyor. bazen kavgalar filan da oluyor ama ben hic oyle bir durumun icine dusmedim. arkadaslarimdan dusenler oldu ama cok buyutulecek konular degildi.

    6) peki simdi durumum ne: buraya geleli 13 ay oldu. haziran'da vizenin 1. yili doldugu icin +3 yila basvurdum. pasaport ve business gecmisimi gonderdim home office'e. 2.5 aydir bekliyorum sonucu. red alirsam 1 defalik itiraz hakkim var. itirazim reddedilirse ulkeden cikmam gerekiyor. ya da yuksek mahkemeye basvurabiliyorum. bununla ilgili bazi gelismeler olmustu, suradaki entarimden okuyabilrsiniz. eger vizem gelirse 3 sene daha burada is hayatima devam edecegim. 3 yil sonra da suresiz oturum icin basvuracagim. suresiz oturumu aldiktan 1 yil sonra, yani toplamda 5 yil sonra vatandasliga basvurabiliyorum. bi sinava tabi tutuluyorsunuz, sinavi gecerseniz kraliceye baglilik yemini edip vatandas oluyorsunuz. sonra da british pasaportunuz oluyor.

    7) sonuc: iyi ki gelmisim. bizim ulkenin sacma sapan kasoundan uzaklasmis oldugum icin cok mutluyum. havasi biraz boktan buranin ama sorun etmiyorum onu da cok fazla. elimden geldigince saga sola seyahata gidiyorum.

    umarim bu bilgiler isinize yarar. bol sans simdiden.

    edit: 3 ay suren bekleyisin ardindan bugun vizem geldi. 3 yil daha buradayim. sonra oturuma basvuracagim.

    -------------------
    9 mart 2016

    1) brexit editi: haziran'da yapilacak referandumun ankara anlasmasi'ni nasil etkileceyecegi uzerine cesitli soylenceler var. takip edenler bilir brexit icin yapilan anketlerde at basi gidiyor evet ve hayirlar. eger evet cikarsa ben ankara anlasmasiyla ilgili cesitli yeni duzenlemeler yapilacagini dusunuyorum, hatta tamamen iptal bile olabilir. burada hala bu anlasmaya tabi olan benim gibi kisilerin gelecegi ne olur acikcasi bilemem ancak bunun icin de duzenlemeler yapilabilir. biraz tedirgin edici bir gelisme bu, 2 3 ingilize sordum ne olur sizce diye, eu'dan ciksak bile ecaa'dan cikmayiz gibi seyler soylediler. ama tam olarak neler olacak hep birlikte gorecegiz.

    2) is bulma durumlari: developer'lar icin bir edit daha yaziyorum, eskisi gibi kolay is bulunmuyor artik. buraya gelip 6 ay issiz dolasan 1 2 arkadasim oldu, daha sonra buldurlar ama biraz dusuk fiyatlara calisiyorlar. ama tabi cok cok iyi olan developer'larin acikta kalacagini sanmiyorum.

    3) eskiden ingiltere'de vize alinca pasaport bekleme suresi 3-6 aydi. su an bu sure 3-4 hafta civarinda. home office calismalara hiz vermis sanirim. turkiye'den veya buradan basvurmak ayni derecede avantajli gibi duruyor.

    son olarak bir arkadasim red aldi ve turkiye'ye donmek zorunda kaldi. ama genel olarak insanlar vizelerini alip calismaya devam ediyorlar. tekrardan herese bol sanslar. yeni gelismeler oldukca guncellemeye calisacagim burayi.

    ----------------------------------
    brexit sonrası
    26 haziran 2016

    tekrar selam, biliyorsunuz referandumdan ab'den ayrılma çıktı. kimse beklemiyordu açıkcası, sok etkisi yarattı diyebilirim. olayın ankara anlaşmasına olan etkileri hakkında bir iki bilgi vermek istiyorum.

    ilk olarak sağda solda anlaşma tarih oldu diye yazanlar var. bu gerçek değil. anlaşmanın tarih olması icin ingiltere'nin ab'den tamamen çıkması gerekiyor. su an benim gibi bu anlaşma ile bu ülkede kalan insanlarda da kuşkucu bir bekleyiş başladı, zira lizbon anlamasının 50. maddesi uyarınca çıkış sureci 2 yıl olacak, bittigi anda ankara anlaşması uk tarafında bağlayıcı olmayacak ki bu da bizim sahip olduğumuz vizenin sona ereceği manasına geliyor. vize kazanılan bir hak olabilir ama vize suresi dolduğunda verilecek karar, yanı uzatma veya uzatmama kararı o anki yasalara göre belirlenir. bu da su demek, eğer vizeniz bittiginde uk ab'den çıkmış olursa büyük ihtimalle ülkeyi terk etmek zorunda kalacaksınız. o yüzden benim yurt dışında yasamak icin uğrasan insanlara yegane tavsiyem su:

    ingiltere'ye ankara anlaşması ile gelmeyin, diğer vize tiplerini deneyin. hatta ingiltere'den önce diğer ülkeleri deneyin, çünkü ilerde ne olacağını kimse bilmiyor. misal benim vizem 25 haziran 2014'te başladı yanı 25 haziran 2018'de oturuma başvuracağım. teknik olarak o tarihte uk ab'den çıkmış olamaz çünkü lizbon madde henüz 50 başlatılmadı. ama buna rağmen sonuç ne olacak bilgim yok. gelecek çok gri görünüyor.

    ikinci olan şey ise, insanlar irkcilgini size çok göstermiyor ama anladığımız üzere özellikle yaslı kesim buradaki gocmenleri sevmiyor. tıpkı türkiye'deki suriyelilerin sevilmemesi gibi. bu da negatif bir etki tabi. ülkede hayatını devam ettirme kararınızı sorgulamanıza sebep oluyor. düşüncem türkiye'ye geri donmek değil ama baska ülkeleri deneyebilirim, özellikle amsterdam ilk tercihim olabilir.

    henüz bir seyler yazmak icin çok erken, resim ortaya çıktıkça ben de yeni bilgileri buraya ekleyeceğim. gorusmek üzere.

    ----------------------------------
    8 temmuz 2016

    soyle bir haber var, paylasayim dedim.

    ----------------------------------
    9 subat 2017

    ortamlarda brexit sonrasi bitecegi konusuluyor. elinizi cabuk tutun. :)

    ----------------------------------
    13 temmuz 2017

    3. yilimi bitirdim, 1 sene sonra da indefinite leave to remain'e basvuracagim. ancak 8 aydir ankara anlasmasi ile gelen kimse oturum almis degil. 1973 yilinda yapilan bu anlasma, ingiltere'nin bu vizeye tabi kisiler icin iyilestirici maddeler koyabilecegini kabul ederken, onlarin zararina olacak bir ekleme yapilamayacagi yonunde. o yuzden bu vizeye tabi olanlar 4 yilda oturum hakki kazanirken, diger vizelere tabi olanlar 5 yil bekliyor. eskiden diger vizeler de 4 yil sonunda oturum hakki veriyormus sanirim, ingiliz hukumeti bunu 5 yila cikarmis ama ankara anlasmasindaki koruyucu madde yuzunden bunu turk vizesine uygulayamamis. simdi mahkeme, oturum alma hakkinin bu anlasma ile iliskilendirilemeyecegine karar verdi. o yuzden oturum alma kisminin 5 yila cikmasi bekleniyor, hatta kosullar da getirlebilir. bu kosullar arasinda yeterli ingilizce bilme ve belirli miktarda para kazanma sartlari olabilir. bu da kucuk butcelerle gelen ankara anlasmalilarin bu vizeye tabi olamayacagini gosteriyor. ortada kesinlesmis bir durum yok ama soylentiler bu yonde. umarim vizeye basvurmus ve vizeyi almis kisilerin haklari bir sekilde korunur.

    ----------------------------------
    19 agustos 2018

    merhaba tekrar, uzun zamandir buraya yeni gelismeleri eklemedim. artik internette bu konuyla ilgili tonla bilgi mevcut ama gene de bir kac onemli noktaya deginmek istedim.

    oturuma basvurmama 3 ay kalmisken yani gecen mart ayinda, home office aydogdu davasi'ndan cikan sonuclari baz alarak, ankara anlasmalilarin oturuma basvuramayacagini aciklamisti. yaklasik 3 4 ay boyunca herkes bu konuda farkli yorum dile getirdi. tabi ben kulak tikayip home office'in resmi aciklamasini bekledim. temmuz ayinda yeni yonetmelik yayimlandi. bircok seyi degistirmesine ragmen oturum hakkimizi bize yeniden farkli bir sekilde sunmasi buruk bir sevinc getirdi.

    karsilastirma yapmak gerekirse son durum su sekilde

    1) oturum
    eski yonetmelik: 4 yil
    yeni yonetmelik: 5 yil

    2) vatandaslik
    eski yonetmelik: 4 yil + 1 yil
    yeni yonetmelik: 5 yil + 1 yil

    3) oturum ucreti
    eski yonetmelik: bedava
    yeni yonetmelik: kisi basi £2,389.00 (ornek: aileniz 3 kisiyse bu miktari 3le carpmaniz lazim)

    4) es durumu
    eski yonetmelik: 2 yil ve daha fazla ayni evde yasamissaniz esiniz oturum alabiliyordu.
    yeni yonetmelik: siz 5 yili tamamladiginizda esiniz ingilterede sizden daha az kalmissa, onun da 5 yili tamamlasi gerekiyor. siz oturumu aliyorsunuz esiniz 5 yili doldurup ondan sonra aliyor. esiniz icin bu uzatma sureci boyunca her yil £1000 civari bir uzatma ucreti odemeniz gerekiyor.

    5) oturum alma sartlari
    eski yonetmelik: 4 yili tamamladiktan sonra herhangi bir sart yoktu
    yeni yonetmelik: artik ingilizce ve the life in the uk sinavlarini gecmeniz gerekiyor.

    https://www.gov.uk/…rker-business-person-settlement adresinde oturum icin gerekli butun bilgiler mevcut.

    6) ankara anlasmasi isci vizesi: bu vize eskiden 10 yilda oturum veriyodu, su an 5'e dusurduler. bu vizeye basvurmak icin ingiltere'de 1 yil legal olarak calismis olmaniz gerekiyor. o yuzden turkiye'den basvuramiyorsunuz. buraya sponsorship vizesiyle gelip 1 yil calisip sonra basvurabilirsiniz. https://www.gov.uk/turkish-worker

    7) ankara anlasmasinin gelecegi: bu konuda ne soylesem falcilik olur, ama uk eu'dan ciktiginda durumu ingiltere hukumeti netlestirecek diye bekliyoruz.

    8) vize bekleme suresi: turkiye hakkinda bilgim yok ama ingiltere'de su siralar 3 bucuk ay civari vize basvuru bekleme suresi var.

    umarim bu yeni bilgiler isinize yarar, herkese bol sans.

  • cevabı "uzun vadede yok" olan soru.
    kısa vadede yüzleri güldüren bir çok başarısı vardır, fakat uzun vadede bu başarıların hepsi birer zarar olarak akpnin hanesine yazılmakta ve yazılacaktır.

    -inşaat sektöründe yeni konut üretimini sağladılar, insanlar ev sahibi oldu, fakat bu binalar o kadar sosyal donatıdan yoksunlar ki, büyük ihtimalle 30 sene sonra büyük yıkım projeleri ile yıkılacaklar.
    - din alanında getirilen türban özgürlüğü ve ibadet uygulamalarının rahatlatılması konusunda insanları mutlu ettiler, ama uzun vadede devlet kurumlarında dini cemaatlerin kadrolaşmasının önünü açtıkları için de başları "parelel yapı" ile beladen ayrı kalmayacak.
    - duble yollar ile ulaşımı rahatlattılar, fakat bakım maliyetleri yüksek olan bu yollar uzun vadede bütçe için çok zararlı olacak. ki karayolları artık duble yol yapmama kararı aldı.
    - 3 cocugu teşvik ederek nufus artışını desteklediler, ama bu politikayı kadınların çalışma hayatında pozitif ayrımcılık veya cocuklar için eğitim ve sosyal hizmetlerin arttırılması ile desteklemedikleri için evin içine tıkılmış, fakirlik dar bogazında mutsuz anneler tarafından yetiştirilen bir nesil ortaya çıkacak.
    - dış politika zaten orta vadede hemen kendini gösterdi. herkesin birbirine kazık attığı ortadoğuya hakim olmak güzel bir rüyaydı. şimdi 2 milyon suriyeli göçmenimizi nereye sokacağımızı bilemiyoruz.
    - enerji konusunda yerel katkıyı arttırmak , dışa bağımlılığı azaltmak için çok önemliydi. bunu sağlamak için her önüne gelene maden ve hes ruhsatı verdiler. şu anda toplu ölümler oluyor.
    - metrobüs gibi ulaşımı çok hızlandıran bir yatırım yapmıştır akpli istanbul belediyesi. 2007 den itibaren araçlar haric sadece yol için 500 milyon tl harcanmış, araçlar için ise hollanda'dan 150 milyon tl , almanya'dan ise 220 milyontl toplan değerinde otübüs alındı. toplamda 900 milyon tl maliyeti olan alt yapı yatırımını 8 sene sonra çöpe atıp metro yapmaya çalışmak zorunda kalmışlardır.

    ve en kötüsü:
    - dindarlığı kuvvetlendirmek adına, dindar insanları yüksek mevkilere getirdiler. kısa vadede bu olumlu etki etse de şimdi görülüyor ki bu insanlar müslüman ahlakına aykırı haram yeme, hırsızlık gibi işlere bulaşmışlar. uzun vadede müslüman görünüp aslında bakara makara diyenlerde, yani münafıklıkta patlama yaşanacaktır.

    daha gider bu etkiler. özetle düzgün hesap kitap yapılmadan yapılan işler hiç bir zaman müsbet sonuca varmaz.

  • akılla bir konuşmam oldu dün gece;
    sana soracaklarım var, dedim;
    sen ki her bilginin temelisin,
    bana yol göstermelisin.
    yaşamaktan bezdim, ne yapsam?
    birkaç yıl daha katlan, dedi.
    nedir; dedim bu yaşamak?
    bir düş, dedi; birkaç görüntü.
    evi barkı olmak nedir? dedim;
    biraz keyfetmek için
    yıllar yılı dert çekmek, dedi.

    ...

    ömer hayyam

    adamm taaa 1100 yıllarında olayı çözmüş, bizimkiler halen mal mülk peşinde...

  • btk'nın derhal müdahil olarak inceleme başlatması gereken, dolandırıcılık türü.

    resmen kazıklanıyoruz ya, göz göre göre.

  • istanbulda yaşamayana çok gelecektir. bunu istanbulun halini normalleştirmek için değil de amk şehrinin pahalı oluşuna vurgu olarak nitelendirebiliriz.