267 entry daha
  • 10 adimda pkk ve teror kavrami (... for dummies)

    1) insanlar sinirlenince guzel olmakla beraber okuma becerilerini de yitirdiklerinden pkk hakkindaki tartismalar, katilanlar ne derse desin mutlaka, "lanet okuyup kufur edebilenler" ile "mertce teror orgutudur diyemeyip cesitli bahanelerle sempatizanlik yapanlarin" mucadelesine indirgeniyor, kacari yok

    2) pkk bir teror orgutudur.

    3) pkk terorden ibaret bir orgut degildir. hicbir teror orgutu terorden ibaret degildir; sadece teror olsun torba dolsun diye kurulmaz, kurulsalar da oyle bir nihilizmle taraftar toplayip buyuyemezler. ya bastan beri varolan ya da sonradan eklemlenmis ideolojileri, amaclari vardir.

    4) ama bu hedefler herkesce paylasilan ve bilincli bir sekilde idrak edilen hedefler degildirler. isin halkla iliskiler kismi baskadir (ozgurluk, esitlik, hak hukuk), orgutun alt katmanlarina yonelik kismi baskadir, orgut ici muktedirlerin ve cikarlari kesisen diger destekcilerin kafalarindaki hedefler (bilincli veya bilincsiz olarak) bambaskadir. bunlarin hepsi de ayni anda gecerlidir, illa biri olacak diye birsey yok.

    5) bu ikilemler sadece pkk icin degil her hiyerarsik guc odagi icin gecerli. ornegin turkiye devletinin de , tum devletler gibi halka acikladigi amaci, kamu yararinin gozetilmesidir (vatandaslar icin emniyet, savunma, adalet gibi) ama devlet gorevlilerinin salt gorev askiyla yanip tutusan 18.yy prusyalilari olduklarina kimse inanmamakta. devletin temel amaci kisilerin otesinde, bir orgut olarak varolmak, varolusunu surdurmektir. bu yuzden de halkla iliskiler esnasinda kullandiklari hedeflere ulassalar da, ne devletler ne teror orgutleri kendi kendilerini feshederler; ya o amaca daha ulasamadiklarini savunurlar ya da baska bir orgute eklemlenirler (basarili devrimcilerin topyekun yeni burokrasiyi olusturmalari gibi).

    6) bu amaclarin, hedeflerin, baskalari adina konulmus olmasi da dogaldir. pkk'nin kurtleri gercekten temsil edip etmemesi, pkk'nin bu retorikle adam topladigi yahut uluslararasi destek aradigi gercegini degistirmemekte. yani pkk'nin, genis olcekte kurt meselesinin mesru bir avukati rolune soyunacak kredisi olmasa da adam tahakkumunu kurmus, propagandasini yapmissa, bunun pratikte bir farki yok. daha acik konusayim (for dummies), pkk'nin kurt meselesinden rant sagladigi gercegini, bir teror orgutune mesruiyet kazandirma cabasiyla karistirip reflesk icabi inkar etmek, basi kuma gomup "hayir iste pkk ayri birseydir, orospu cocuklaridir" diye cok onemli birtakim sosyal verileri cope atmak buyuk hatadir.

    7) toparlarsak, apo'nun yahut kurucu/yonetici kadronun:
    -tek amaci para veya iktidar olan tas kalpli bir pragmatist olmasi
    -joker misali kaos delisi bir psikopat olmasi
    -deluzyonlar icinde kendini kurtarici sanan bir akil hastasi olmasi
    ihtimallerinin en nihayetinde pek bir onemi yok. bu orgut kurulmustur, kimin hangi amacinda ne kadar samimi oldugu da ancak ikinci dereceden onemlidir ve kendi kendini de feshetmeyecektir.

    8) oyleyse onemli olan orgutun gucunu nereden aldigina bakmak, onu tanimak, icinde yeserdigi ortami anlamak. nihayetinde pkk birilerinin, yukarda sayilan bozukluklarindan ibaret bir olusum degil; o seytanliklar mucizevi birsekilde materyalize olup bomba seklinde karsimiza cikmiyor. o bombalari patlatan baska insanlar var, onlari o noktaya getiren de turlu turlu nedenler var. "ozgurluk" retorigi, issizlik, tarihsel olaylar, kurt meselesi, tsk'nin ve abd'nin politikalari burada hep parametrelerdir. bahane degildirler, dupeduz celiskili de olabilirler (kultur ozgurlugunu isteyip masum insanlarin yasama ozgurlugunu aliyorsun gibi) ama burada bir lise munazarasinda neyin nasil olup olmamasi gerektigini tartismiyoruz, ortadaki durumu tartisiyoruz ve bunlar dusmanin yenilmesi icin anlasilmasi elzem parametrelerdir. (adalet, insan haklari falan demedim bak, salt makyavelist olsan dahi yine buraya cikiyor is)

    9) pkk'yi bir baglama (context) oturtmaya calisanlari sempatizan diye etiketleme egiliminde olanlara bu basit fikri anlatmak cok zor. hicbir karmasik konu cevresinden, zamandan, dunya ruhundan, yani baglamdan bagimsiz bir sekilde, izole bir uzayda analiz edilemez. oysa bu insanlara gore her turlu analiz pkk'yi mesrulastirma gayesi tasimakta, o yuzden en guvenli yol da fazla kafayi yormadan kufur edip lanet okumak. isin ironisi, bu mantalitedeki birini savas akademisine dahi almazlar; dusmanini tanimadan, lojistigini halk destegini ekonomik gucunu anlamadan yenemezsin. sun tzu kadar bas dussun kafaniza.

    10) egitim sart diyenleri opmek istiyorum. sen oxforddan cikip yine o ortama doneceksen ne degisecek. bu olay gettolara iyi okullar yapilmasi baglaminda da gundeme gelir abd'de. adam orada okuyup iyi insan olacak, sonra aksam eve gelip uyusturucu bagimlisi annesinin, cete reisi kardesinin, 20 yasinda ucuncu karisini hamile birakan babasinin, 10 dolar icin adam olduren elemanlarin yaninda radyoaktif bozuntuya ugramadan kalabilecek. burada umulacak en iyi ihtimal, o okul sayesinde arkadasin kendini cekip cikarmasidir bataktan. fakat batak oldugu yerde duruyor, kendini cikaran her kisi icin orada debelenen 10 kisi var
3442 entry daha
hesabın var mı? giriş yap