• annelik kutsaldır. anne kutsal demedik.
  • yalan değildir.
  • tarım toplumlarının avcılık toplayıcılıktan kalma toplumsal yapılanma muğlaklığını kapatma adına ortaya koyduğu iddiadır. bununla beraber toplumun devamı olan çocukların eğitim ve bakımını tek basına yüklenen kadına verilen gaz verici deyimdir. buradaki kutsaliyet kadına ithaf edilen çoğu şey gibi soyut ve hayali olmakla beraber kutsal sayılıp ayağına kırmızı halılar serilen kutsal diğer imgelerden farklıdır. basit gözükse de bu cümle tehlikelidir. diğer yandan medeni toplumlar için annelik, babalık kadar kutsaldır.
  • doğru bir tespittir, günümüzde annelerin (özellikle ekonomik özgürlüğe sahip olanların) mantığı, tek çocuk yapıp kocaya tekmeyi basayım, aldığım nafakayla da çocuğu yetiştireyim ve “özgür” yaşayayım. eşi ile ortak sorumluluk almaktansa kendine vakit ayırma ve konformizm daha ağır basmaktadır. sonuç olarak tik tok neslini bunun gibi ana ve babalar yetiştirmektedir.
  • karnında bir canlı taşımak,o kahve cekirdegi kadarken karnında dokuz ay boyunca gelişmesi,bedenini bunun icin feda etmek,karnındayken hep onu düşünmek,hamileligin ilk aylarında günde 3-4 defa istifra etmekten halsiz düşüp yere yığılmak, hamileligin son zamanlarında cok agirlasip bazen yürüyememek,nefes alamamak,yerinden dahi dogrulmakta zorlanmak,gece uyuyamamak.doktor bebekle ilgili olumsuz bir durum var dediginde haftalarca aglamak,gecmesini beklemek,dua etmek..ya da hasta olsan bile bebege zarar gelmesin diye ilac kullanamamak..ama bunları önemsemeden bir insan dünyaya getirecegini düşünmek,kendini bu sürecte daha az düşünmek vs diye gider.sadece anne olmaya başlanan evre bile kolay degildir.bunlar anneligi kutsal yapar mı bilemem sonucta cocuk yapmak bir skntiniz yoksa cok kolay birsey.cogumuz habersiz yapilmisizdir.fakat..ne olursa olsun bir insan dünyaya getirmek ve anne baba olarak bunun bilincinde olmak basli basina bir sorumluluktur.anne babalik ‘ yaptim oldu’ ‘ saldim cayira mevlam kayira’ olayi degildir.esiniz size destek oluyorsa ve yeterince sorumluluk sahibiyse ve sizde bir cocuk dunyaya getirmenin önemini kavramissaniz annelik ve babalik cok cok cok önemlidir.bunun dışında tüm bunlardan gözünüz korkuyorsa ve süreçte ve sonrasında hayata sövecekseniz kesinlikle cocuk yapmayın.
  • daha içi boş çok az cümle gördüm
  • (bkz: ya özgür)
  • çünkü “ataerkil sistemde barış, kadına yönelik savaştır.” çünkü “kadınlar yemek değil devrim yapar.” falan feşmekân.

    ...
    dirilmek yeniden
    yüzyıl süren bir berzahtan geçmişiz gibi
    kandan kinden öfkeden
    üstümüze bir sağnak boşanmış gibi
    sürekli lekelendiğimiz çözülmeye terkedildiğimiz
    bir bataktan çıkar gibi

    yürürken otururken yatarken
    hep çürümek durumunda kalmış
    duyduklarımızdan dolayı kulaklarımız
    gördüklerimizden ötürü gözlerimiz
    dokunduklarımız için ellerimiz.

    belli bir bozgun yaşamışız
    her şeye ölüm dadanmış sanki
    kadınlar ki anne olmamak için direniyorlar
    erkekler ki savaşmayı tümden unutmuşlar
    çocuklar zaten hiç çocuk olmuyorlar
    çocukluk kalkmış dünyadan gibi
    her çocuk antik çağ filozoflarından bir kalıntı sanki.
    ...
    erdem bayazıt-aşk risâlesi.

    edit: hz. peygamber; “cennet, annelerin ayaklarının altındandır.” buyurmuştur. bizim için sayısız cefa çeken annelerin; gönüllerinin hoş tutulması, bizden razı olmaları için gayret gösterilmesi; kutsallık bir yana, her şeyden önce vefa ve insanlığın bir gereğidir. ne mutlu hayırlı insan yetiştiren annelere. ne mutlu annesine hayırlı olan evlatlara...

    rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme! onları azarlama! ikisine de gönül alıcı güzel sözler söyle.
    onlara merhametle ve alçak gönüllülükle kol kanat ger. "rabbim! onlar nasıl küçüklükte beni şefkatle eğitip yetiştirdilerse şimdi sen de onlara merhamet göster" diyerek dua et.
    (isrâ sûresi 23-24.âyetleri).
hesabın var mı? giriş yap