• youtube da bimilyon tane video var ısıtır diyen ısıtmaz diyen gırla.. yav ben golf 4 üm ile bu ankara ayazında arabayı çalıştırdığım anda 30 dereceye ayarladığım klima ile 3 dakikada ısınmaya başlar iken klimayı açmadan motor ısısı ile ise 15 dakikada ısınamamışlığım var. ne diyorsunuz siz :) bilgisi olan da ispatları ile yeşillendirebilir yada artık mevsimsel geçişi göz önünde bulundurarak sarartabilirde. hadi.
  • açtığında ısınıyorsan ısıtmıştır
    ısınamamışsan ısıtmıyordur.

    (bkz: töbe töbe)
  • ısıtmaz sadece soğutur
  • motor ısınmadan klima açık halde araç içini ısıtıyorsa "ısıtır" şeklinde cevaplanması gereken soru.

    normalde aracı kapalı garaja koyarım ama bazen dışarda kalır. o çok soğuk olan zamanlarda aracı çalıştırıp klimayı açardım ki camlardaki buz çözülsün ve ortam ısınsın. evet bir miktar ısıtırdı ama sıcacık bir ortam haline gelmezdi. ancak yol gidip hararet yükseldikçe sıcak hava verirdi hava kanalları. soğuk motorda rolantide motor ısınmadıkça 30 derece sıcaklık vermez. otomobil klimalarında soğutucu gaz vardır ama ısıtıcı rezidans yoktur.

    edit: rezidans yokmuş evdekilerde de
    @adebayorun hirsiz kardesi rotimi diyor ki yine gaz ile ısıtıyor. dikkat ederseniz yazın evinizi soğuturken dış ünite sıcak hava üfler. kışın ısıtırken de aynı şekilde dış ünite buz gibi üfler. siz o soğutmayı sağlayan gaz çevrimini tam tersi yönde gerçekleştirirseniz bu defa da ısıtır. fakat araba klimalarında bu sistemin iki yönlü çalışmasını sağlayacak valfli sistem bulunmaz genelde.
  • ekstra lüks bir donanımı yoksa ısıtmaz. evdeki klimalar gibi değildir araç kliması. şimdi yeni nesil araçlar zaten motor suyunu ısıtmak için devir daimi durduruyor o yüzdende eskiye nazaran araçlar daha hızlı ısınıyor.kışın yada yağışlı havalarda ısıtmanın yanında açılmasının nedeni de içerde ki nemi almasıdır.
  • klima sadece soğutucu demek değil. zaten arabanızı yeni çalıştırdığınızda sıcaklığı köklerseniz öncelikli olarak a/c ışığı yanar klima devreye girer. motor ısındıktan sonra otomatik olarak tasarruf açısısından devreden çıkar. dizel araçlarda daha sık ihtiyaç duyulur çünkü motorlarının ısınmaları çok uzun sürer. benzinli araçlarda ise o kadar elzem değildir. içeriyi ısıtacak ideal sıcaklığa daha çabuk ulaşır.

    aynı şekilde ön cama yönlendirirseniz gene klima devreye girer çünkü fandan farklı olarak klimanın buğu alma özelliği de vardır.
  • kış günü arabasının kliması hiç bozulmamış insan sorusu.

    klima sisteminde rezistanslar bulunur. rezistans direnç demektir. neye direnç gösterir bu rezistanslar diye soracak olursan, akıma cevabını alırsın. peki akıma direnç gösteren devre elemanına ne olur? ısınır. efendim? ısınır ısınır. işte bu ısı da aracınızın klima motoru ile arabanın içine verilir.

    ac off tuşuna bastıysanız klima motoru yine çalışır ama bu rezistanslara akım gitmez duyulan sıcaklık dışarıdan ve motor sıcaklığıyla karışık biçimde gelir. ama daha geç ve daha az ısıtır.

    sanayiden geliyorum rezistans ve klima motoru değişti. sabahın köründe çıplak ellerimle ön camdan buz kazıdım giderken camları kapattığım anda ön cam içerden buğulandığından önümü görebilmek için ardım dondu. yani cevap evet ısıtır. yaşasın akıma gösterilen direnç yaşasın ohm kanunu. teşekkürler.
  • ısıtır diyenlerin teorisi , bilmeyen insana çok mantıklı gelebilir ama ısıtmaz arkadaşlar. arabalarda iki farklı petek vardır göğüsün içinde biri soğutucu diğeri ısıtıcı. ısıtıcı olan petek hortumları motor suyuna , diğer petek ise klima komprosör hortumlarına bağlıdır. motor suyu ısınmadan araç ısıtmaz. klimada kullanılan gaz r-134 a ise soğutucu gazdır yani dondurucu ve buzdolabında kullanılan gazın bir değişiği ama yapısal olarak aynısı.
  • araba kliması sadece soğutmak için vardır. ev kliması gibi ısıtma yapmaz. kış aylarında klima açan arkadaşlar için söylüyorum boşuna açmayı ac'yi.
hesabın var mı? giriş yap