• hiristyanlarin isa'nin dogumu serefine ailecek toplanip eglenceler dahilinde kutladigi dini bayram. hiristyan agirlikli bi sehirde yasiyorsaniz 25 aralik gunu dunyanin en sikici gunlerinden biri olabiliyor. soyle ki christmastan yaklasik bir ay once her tarafta hazirliklar basliyor, tum vitrinler susleniyor tum avmlerde isiltili cam agaclari, bir cok sehirde eglence amacli kurulan christmas marketler vs. 25 araliga kadar gecen zaman bizim gibi yabancilari da heyecanlandiriyor haliyle. cikip dolasma fotograf cekme, christmas marketlerde eglenme imkani buluyoruz. sahsen benim en sevdigim sey londradaki christmas market. hyde parka kurulan devasa markete her sene mutlaka ugrayip biraz sans oyunlarindan oynayip biraz da fazla adrenalin salgiladigim bikac zimbirtiya binip bikac da fotograf cekip ingilterede farkli bi gun yasama sansi bulabiliyorum. ama gel gor ki 25 aralik gelip cattiginda resmen memleket ozlemi cekiyorum. tum sokaklar bombos. her sabah arabalarin sesiyle uyuyamama ragmen vucut ole alismis ki bugun arabalar gecmiyor diye uyuyamadim. turkiye'de eskiden nufus sayimi yapildiginda sokaga cikma yasagi vardi ya sanki o gunlerden bi gun, insanlar sanki sokaga cikmamak icin yemin etmisler. disarda bi yerler acik olsa gidip biraz kafa dagitacaz o da yok. santa da bize kusmus hediye falan da getiren yok. o kadar arkadas var biri de cagirip gel bugun beraber kutlayalim demiyor ya insana koyuyor yeminlen. gurbette yasadigimin aci gercegiyle yuzlesiyorum her christmas. neyse bugunun anlam ve onemine binaen 'merry christmas'.
  • ortodoks noeli 7 ocak"da kutlanir. christmas ayrica crimbo , xmass olarakda bilinir. kanimca insanlara baski kuruyor, illa ki sevdiklerine tandiklarina kart atmak ve hediye vermek zorundasin. tamam ekonomiye can vermektedir ama kredi karti da size akabinde birseyler vericekdir. bircok noel sarkisi olmasina ragmen magazalarda tipik ve ayni sarkilar bayarak xmass"a 2-3 hafta kalan tarihden itibaren sizi bayar. bunlar tis the season to b jolly...fa la la la la ayrica wham"dan last christmas sarkisidir.

    (bkz: deck the halls)
  • ingiltere'de yaklaşık bir hafta eve tüneyip "neredeyse" sadece yemek yemekten ibaret olan kutlama.*
  • yurt disi is yapan bir firmada calismam sebebiyle is yukumu ciddi azaltis hede.
  • en sevdigim dini bayram.
    eglenceli bir kere, ritueli guzel.
    cam agaci suslemek mi dersin, hediye vermek mi dersin, tarcinli tatlilar mi dersin, kirmizi sarap mi dersin.
    bolca da mum..
    noel baba da cok eglenceli bir mit bence.
    ruhu guzel bir bayram.
    kutlu olsun..
  • bayram adına en çok yakışan bayramdır. gerçekten ruhu, mantığı çok güzel. bizdeki dini bayramlara bakarak insanları kaynaştırma yönünden de aşırı derecede güzel olduğu görülebilir. ramazan bayramı özelinde bakalım olaya: bir aylık açlıktan çıkan eşraf bayram sabahından hazırlanan devasa kahvaltıyla tıkınmaya başlar, birkaç gün önceden hazırlanan baklavalarla öğün araları da doldurulur, bayramlaşma kisvesiyle ev ev gezilir, el öpülür ve yemek yenir. ilk günü her şey olur biter, ikinci ve üçüncü gün evde pijamalarla yatmak ve pineklemek içindir. kurban bayramı özelinde bakalım: babamın tabiriyle "iş bayramı" olan bu bayram 4 gün olmasıyla, kimi zaman 9 gün tatil yaptırmasıyla sevindirse de kurban kesenler için gerçekten yorucu geçer. ilk gün kurban kesilir, etlerle uğraşılır, yemek yenir, etler poşetlenir ve olayın sonu gelir. ikinci gün ise ramazan bayramının ilk gün ritüeli olan bayramlaşma kisvesi altında tatlı yemeye gelmek bu sefer de et yemeye gelmeye evrilir ve her gidilen yerde kavurmalar, közlemeler yenir. üçüncü ve dördüncü günü ise yine yatış içinde geçer. dönüş yolculuğu çilesi başlar ve tatil kısa sürede geçer gider. geriye kalan bir kova et ve yol yorgunluğudur. işte bizim bayramların özeti. kısaca bizim bayramlar yeme üzerine kurulu ve taşıdığı bir ruh yok. ama adamlarda öyle mi, günler öncesinden hediyelikler alınıyor, anaya babaya ulaşmak için biletler ayarlanıyor, gidip bir ziyaret ediliyor, en fazla da çam ağacına süs asıyorsun. bayram gibi bayram valla. insanları kaynaştırma desen var, kolaylık desen var,, var oğlu var. gerçekten adamların düşünce tarzı çok hoş. şarkı yapmışlar i'll be home for christmas diye, bizde var mı böyle bir şarkı, var mı kurban için eve geliyorum ana diye bir şey?
  • aslında pekçoğumuz yılbaşı ile aynı anlamda olduğunu düşünsek de, çoğu hristiyan toplumu için kutsal kabul edilen, isa'nın doğumu olan 25 aralık günü.
  • konuyla ilgili detaylı bilgi için (bkz: saturnalia)
  • bes yillik yurdisi maceramda ilk kez yeni yila turkiyede girmiyorum ve avrupa christmasi nasil yasar deneyimiyorum. saskinim sozluk, paylasayim dedim.

    dindar hristiyan kardesler alinmasin ama, avrupa christmasin pokunu cikartiyor, yani muhtelif cristmas triplerinden gina geldi, sahiden bak.
    en ateyizi bile ben ne yapiyorum demeden bir kutlamalar bir kutlamalar. light hristiyanlar olarak kabul edilen ingilizler bile aralik basindan itibaren, baska bir boyuta geciyor. her yerde birbirinden kotu krismis sarkilari, birbirinden ucuz ve zevksiz suslemeler, her firsatta icip cosmalar, bir iki dakika durup ben napiyorum diye dusunmemeler, bitmek tukenmek bilmeyen alisveris manyakligi.

    hepsi bence sadece yiyip icmek icin bahane, tuketmek daha cok tuketmek icin giydirilmis kisve. bir daha mi, aman.
  • kisi bitirmemize yardimci olan bayramdir. kasimdan itibaren christmas geliyor, ne yapalim kafasi yasanir. christmas biter bitmez de yaz tatilinde nereye gitsek geyigi baslar. boylece lanet kis biter.
hesabın var mı? giriş yap