• the good the bad and the ugly izleme sebebi...

    brooklyn'de 1915 yılında bugün doğmuş.

    wallach, babasının bir şekerci dükkânı sahibi olduğu brooklyn'de yidiş lisanı konuşan bir ailede büyüdü. austin'deki teksas üniversitesi'ne gitti ve oradayken sahneye çıktı ve daha sonraki silahşör rollerinde devreye girecek bir yetenek olan ata binmeyi öğrendi.

    1938'de new york city college'dan eğitim alanında yüksek lisans derecesi aldı. wallach, ikinci dünya savaşı sırasında abd ordusu'nda görev yaptı, fransa ve kuzey afrika'da tıbbi yönetici olarak çalıştı. new york'a döndüğünde, ünlü actors studio'nun ilk öğrenci grupları arasında yer aldı ve burada lee strasberg'den metot oyunculuğu eğitimi aldı.

    wallach broadway'deki ilk çıkışını 1945 yılında skydrift ile yaptı ve 1951 yılında the rose tattoo'daki performansıyla tony ödülü kazandı.

    1949'dan itibaren the philco television playhouse'da dört bölümlük bir çalışma da dahil olmak üzere televizyonda göründü.

    ilk sinema filmi tennessee williams tarafından yazılan ve elia kazanntarafından yönetilen baby doll (1956) oldu.

    wallach'ın intikamcı birini canlandırdığı bu filmdeki performansı ona ingiliz film ve televizyon sanatları akademisi'nin (bafta) en umut verici yeni oyuncu ödülünü kazandırdı.

    wallach 1960 yılında western filmi the magnificent seven'da meksikalı bir haydut rolünde oynadı. daha sonra how the west was won (1962) ve "spagetti western" olarak bilinen ispanyol-italyan türünün tartışmasız en ünlü filmi olan the good, the bad, and the ugly (1966) filmlerinde rol aldı. 1967 yılında batman televizyon dizisinde canlandırdığı mr. freeze karakteri ona yeni bir hayran kitlesi kazandırdı. yine 1967'de poppies are also flowers (1966) adlı televizyon dramasıyla emmy ödülü aldı.

    daha sonraki filmleri arasında bir mafya babasını canlandırdığı the godfather, part ııı (1990); clint eastwood'un mystic river (2003); ve new york, i love you (2009) sayılabilir.

    wallach 90'lı yaşlarına kadar sahnede ve ekranda görünmeye devam etti. 2010 yılında onursal akademi ödülü kazandı.

    wallach 24 haziran 2014'te 98 yaşında doğal nedenlerle öldü ve cesedi yakıldı.
  • iyi kötü çirkin'deki en iyi oyunculuk * kendisinindir sanırım. muazzam bir oyunculuk...bütün hayatının, bütün o sefilliğinin, bütün yavşaklığının sebebi olan altın bir adım ötesinde ancak hayatı da bir ipin ucunda, bütün bu tarifsiz gerilim bu kadar mı iyi oynanır! tam da hayatının anlamına ulaştığı bir anda onu hayattan koparacak olan blondie'den nefret ediyor ama bir yandan da ona duyduğu garip bir bağlılık var. blondie'den nefret etmesi, onu kurtarıcı olarak görmesi, bir nefes ötedeki ölümden korkusu, yalvarması, umutlanması, umudunu yitirmesi, hepsini bir tane yüzde ve bir anda anlatmış tuco. mitolojik bir tirad olmuş oyunculuğu. neden oscar almamış, ilginç...
hesabın var mı? giriş yap