2273 entry daha
  • adolf hitlerinsanlık tarihindeki en büyük katliamlardan birini organize eden zalim, demokratik bir ülkede nasıl iktidara yükseldi?

    hikaye, birinci dünya savaşının sonunda başlıyor. 1918 deki başarılı müteffik yükselişi ile almanya, savaşın kazanılamayacağını fark etti ve savaşı bitiren bir ateşkes imzaladı. imparatorluk devleti çöktükçe, sivil itaatsizlik ve işçi grevleri başladı. komünist devriminden korkan büyük partiler, isyanları bastırmak için bir araya geldiler ve parlamenter weimar cumhuriyetini kurdular. yeni devletin ilk görevlerinden birisi itilaf devletlerinin barış antlaşmasını uygulamaktı. toprağının onda birine kaybetmesine ve ordusunun dağılmasına ek olarak almanya'nın savaşın tüm sorumluluğunu kabul etmesi ve halihazırda zayıflamış ekonomisine rağmen zararı ödemesi gerekiyordu. birçok milliyetçi ve gazi, bu durumu bir aşağılama olarak gördü. politikacılar ve protestocular orduya ihanet etmeseydi savaşın kazanılabileceğini düşüncesi inanıyorlardı. bu görüşler hitler için bir saplantı haline geldi ve fanatikliği işe paranoyak hayalleri suçu yahudilere atmasına sebep oldu. o güne kadar yüz binlerce yahudi alman topluluğuyla bütünleşmişti, fakat bir.çok alman onları yabancı olarak görüyordu. 1. dünya savaşından sonra yahudilerin başarısı, hükumeti devirme ve savaş vurgunculuğu üzerinden, örgüt suçlamalarına neden oldu. bu komplo teorileri; korkudan öfkeden ve fanatiklikten doğmuştur.

    hitlerin halka hitap etme biçiminin çıkarcı olması onun lider olmasını ve daha çok insana yayılmasını sağladı. 1929 da büyük buharının gerçekleşmesiyle almanya ekonomisi çöktü, hitler bu duruma öfkelenen insanların çfkesini kullanarak onlara günah keçisi verdi.
    1932 de hitlerin seçimleri kaybetmesinden sonra basın özgürlüğü kaldırıldı, diğer partiler yasaklandı ve yahudi karşıtı yasalar çıkartıldı. hitlerin destekçileri ve potansiyel rakipleri tutuklandı ve idam edildi.

    hitler konuşmalarında halka karşı bir baskı hissettirmiyordu. bunun yerinde konuşmalarında insanların korkularını ve öfkelerini kullanarak nazi partisine destek olmalarını sağlıyordu.
1433 entry daha
hesabın var mı? giriş yap