198 entry daha
  • ibm aslinda cok karli bir sirket fakat ayni zamanda inanilmaz bir sekilde gider var. bunda en buyuk pay personel sayisi. su an 350 binin ustunde personeli var. bu rakam yillardir azaltilmaya calisiyor. 2019 yili cirosu 77 milyar dolar, ayni sekilde 2019 yilinda en cok patent basvurusu yapan ikinci sirket, totalde ise amerika'da ki en cok patent sahibi sirket.

    zaman icinde sirketin oncelikleri ve is modelleri degistigi icin, personel sayisi 2012 yilindan bu yana 435 binden bu rakamlara cekilmis. yeni ceo arvind krishna goreve geldiginden itibaren sirket bunyesinde isten cikarmalar yine baslamis durumda. cok eski ve koklu bir sirket oldugu icin yari devletlesmis bir yapisi var. bu da hantal bir yapi getirmis. fakat uzun suredir bundan kurtulmak icin planlar yapiyor.

    sirketin dort ana hizmet kategorisi var, bunlar;
    cognitive solutions
    global financing
    gbs - global business services
    gts - global technology services (cloud platforms and systems)

    dunya uzerinde neredeyse tum ulkelerde musterileri var. neredeyse bildigimiz tum buyuk sirketler ibm den bir hizmet aliyorlar. lojistik, finans, saglik baslica sektorleri.

    yeni ceo, daha teknolojik altyapili ve marketing ile daha az alakadar bir insan, saniyorum sirketin gelecegi bu yonde sekillenecek.

    onumuzdeki yillarda yapay zeka, blockchain, bulut sistemleri.. gibi konulara daha cok agirlik verecek, personel sayisini azaltacak ve ileride daha karli bir sirkete donusecek gibi gorunuyor. su an cloud olayinda microsoft (bir bakima jedi-pentagon ihalesi ile birinci oldu, bu da su an muallak durumda.) ve aws nin arkasindan ucuncu sirada. elinde ki patent sayisi inanilmaz. sadece yeni ceo arvind'in farkli ulkerden 64 patenti var.

    quantum computing mevzusu halen biraz muallak bir konu oldugu icin bu konuda nasil bir gelisme ve yaris icerisinde olacagi bilinmez.

    dipnot: yakinda cin piyasasindan tamamen cikacagi dedikodusu var.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap