350 entry daha
  • 1. yaptığınız işten ve seviyenizden bağımsız olarak algı yönetimi her şeydir.

    yaptığınız işi pazarlamak, karşınızdaki insanlarda saygı ve güven uyandırmak, itibar yönetimi, otorite vb. tüm kavramlar algı yönetimine dahil.

    başarısız olduğunuzda veya hata yaptığınızda ne ile karşılaşacağınız, daha doğrusu bedelinin ne olup olmayacağı o güne kadar yarattığınız algıya bağlı.

    2. iş ile ilgili bir kişiyle konuşurken (konuştuğunuz kişi diğer çalışanlar, müşteriler, kurumunuzun dışındaki insanlar, astlarınız, üstleriniz vs olabilir, hiç farketmez) karşınızdaki kişinin o an ses kaydı aldığını ve konuşmanızı herkese dinleteceğini farz edin ve öyle konuşun. o ses kaydını birilerinin dinlemesinden çekiniyorsanız konuşma tarzınızı ve içeriğinizi gözden geçirin.

    3. konuşurken karşınızdaki kişiye iş süreçlerinde, karar alırken kullandığınız bir bilgi verdiyseniz arkasından hemen e-mail atın; "xxx bey, konuştuğumuz gibi şu şudur." şeklinde. aynı şekilde sözlü iletişimde ortak bir karar alındıysa arkasından yine e-mail atın ve başında "konuştuğumuz gibi " olsun ve "şöyle şöyle ileriyoruz" gibi bir içeriği olsun.

    4. eğer çalıştığınız yerde uzun süreli çalışmayı düşünüyorsanız, kariyer hedefliyorsanız asla yalan söylemeyin, önemli durumları ne olursa olsun yöneticinizden gizlemeyin.

    5. işinizden, şirketten memnunsanız ama maaşınızdan veya kariyerinizden memnun değilseniz ve iyileşme ihtimali varsa şikayet etme dozunuzu çok çok iyi ayarlayın.

    çok şikayet ederseniz terfi listesindeyken bir anda "bu da sürekli şirketi kötülüyor, sürekli mutsuz, çevresini de kötü etkiliyor, terfisi için en iyisi biraz daha bekleyelim, 1-2 yıl daha beklesin." denebilir hakkınızda.

    çok memnun bir algı yaratırsanız da "bunun kariyer hedefi yok herhalde" derler.

    aslında özetle derler de derler...

    önemli olan siz onların ne demelerini/dememelerini istiyorsunuz? buradan yine algı yönetimine dönüyoruz...

    algı yönetimi kontrolün en azından bir kısmının bizde olmasını sağlıyor.

    6. şirketten, ekipten birinin bir süre sonra yöneticisi veya astı olabilirsiniz, yöneticiniz değişebilir, göreviniz değişebilir. diğer çalışanlar ile samimiyet dozunuzu iyi ayarlayın ve asla özel hayatınız ile ilgili sırlarınızı paylaşmayın.

    7. ekip arkadaşlarınız ile maaş konuşuyorsanız bordrolarını görmediğiniz sürece tamamen inanmayın. kimi düşük, kimi yüksek söyler, hepsinin de farklı bir nedeni vardır.

    8. dedikodu asla yapmayın, yapılan ortamlarda bulunmayın. hele ki dedikodu yapan sizden daha kıdemli, önemli biriyse. dedikodu ağı açığa çıkar, siz sadece dinlemiş olsanız bile "o da oradaydı" diye sizi günah keçisi yapıverirler.
1022 entry daha
hesabın var mı? giriş yap