• alm. bizi ancak bir tanrı kurtarabilir.

    martin heidegger' in ölmeden önce verdiği son röportajının başlığı. mevzubahis röportajı heidegger' ın mart 1966' da der spiegel' e, üçüncü reich* yıllarındaki tutumuna ilişkin bir takım söylenti ve sözde enformasyonların yayınından duyduğu tepkiyi dile getiren bir okur mektubu yollaması sonrası eylül 1966' da gerçekleştirilmiş ve heidegger' in kesin talimatı üzerine ancak ölümünden sonra yayınlanmıştır. röportajda heidegger sadece freiburg üniversitesi' ndeki kısa süren rektörlük macerasını, nazi hükümeti ile ilişkilerini anlatmakla kalmayıp tekniğin yükleşiyle insanın köksüzleşmesi, felsefenin dünyayı değiştirmek gibi bir görevi olup olmadığı* vb. konularda görüşlerini aktarır.

    türkçe tercümesine şu kaynaklardan ulaşılabilir:

    bizi ancak bir tanrı kurtarabilir (martin heidegger'le yapılmış 23 eylül 1966 tarihli der spiegel mülakatı-i), çev. suat mertoğlu-mahmut yaşar, dergah (dergi), sayı: 46, istanbul 1993, s. 16-19.
    bizi ancak bir tanrı kurtarabilir (martin heidegger'le yapılmış 23 eylül 1966 tarihli der spiegel mülakatı-ii), çev. suat mertoğlu-mahmut yaşar, dergah (dergi), sayı: 49, istanbul 1994, s. 15-16.

    bizi yalnızca bir tanrı kurtarabilir-martin heidegger ile der spiegel'in söyleşisi, çev. ahmet demirhan, heidegger ve nazizm, der. ahmet demirhan, vadi yayınları, 1.baskı, ankara 2002, s. 242-270.

    profesör heidegger 1933' te neler oldu?, martin heideggerle tarihi söyleşi, çev. turhan ılgaz, yapı kredi yayınları, 1. baskı, istanbul, aralık 1993 - tek baskı -
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap