• çoğunlukçu uzlaşı
    oy verenlerin sadece ilk tercihlerinin değil, tercih profillerininin (preference profile), yani tüm adaylar üzerindeki sıralamalarının dikkate alındığı seçim yöntemlerinden biridir. çoğunluk tarafından diğer herhangi bir adaya göre daha az istenen bir adayı seçmeyen bir yöntemdir. literatürde "majoritarian compromise" olarak geçer.
    bu yönteme göre, seçmenlerin ilk tercihlerinde salt çoğunluğun (yarıdan fazla) oyunu almış olan bir aday varsa, o seçilir. yoksa, seçmenlerin ilk iki tercihleri itibarı ile salt çoğunluğu sağlamış olan (seçmenlerin yarıdan fazlasının ilk iki tercihinde bulunan) bir aday varsa o seçilir. bu da yoksa üçüncü sıraya inilir..
    örnek: a, b, c, d, e her biri eşit sayıda seçmenden oluşan homojen seçmen grupları, x, w,y, z adaylar olsun.
    a, b, c, d ve e'nin adaylar hakkındaki tercihleri şöyle olsun:
    a: x>y>z>w
    b: x>z>w>y
    c: y>w>z>x
    d: z>y>w>x
    e: w>y>z>x
    burada eğer seçmenlerden bir tek adaya, tek tercih bildirerek oy vermeleri istense ve en çok oy adayın seçileceği bir sistem uygulansa (şu amdaki belediye başk. seçimleri gibi), seçimi x kazanacaktı. oysa açıktır ki x, salt çoğunluğun en az sevdiği aday durumunda.
    çoğunlukçu uzlaşı, adayların tüm tercih profiline bakıyor. ilk sıradaki tercihlerde, salt çoğunluğu sağlayan yok. ancak ikinci sıraya inildiğinde, y adayının seçmenlerin 4/5'inin (salt çoğunluğundan da fazlasının) ilk iki tercihi içinde olduğu görülüyor ve seçimi y kazanıyor.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap