620 entry daha
  • daha önce 2017' de bir ay, 2018' de de bir ay olmak üzere geldiğim ve 2019 aralık ayından bu yana da yaşadığım bu güzel ülke hakkında öyle çok internette bulunmayacak bir kaç bilgiyi dilim döndüğünce paylaşmaya çalışacağım.
    kendi hazırladığım, brezilya' nın ünlü ve saygın sanatçılarının şarkılarının olduğu müzik listesi

    portekizce ifadelere buradan erişebilirsiniz.

    bazı portekizce diyaloglar, okunuşları ve çevirileri

    iletiyi okurken şu müzik listesini arka planda çalmanızı tavsiye ederim :)

    - brezilya vatandaşlarına, avrupa' nın ve brexit sonrasında da ingiltere' nin vizesiz olduğundan bahsederek başlayalım :).

    - ırkçılık ile bir iki saçma sapan şey dışında gerçekten hiç karşılaşmadım, aksine farklı olmak burada olumlu yönden gerçekten inanılmaz dikkat çekiyor.

    - çalışma vizesini, bir vergi numarası ile oturum vizenizi aldığınızda beraberinde veriyorlar.

    - eğer tatsız bir durum yaşanmaya gebe ise, genelde insanlar size direkt konuşmak yerine olayı oluruna bırakıp sizin fark etmenizi veya kendine kendine kapanmasını bekliyorlar.

    - işinin ehli insanlar işlerini gerçekten layığıyla yerine getirirken, çok büyük bir kısım gerçekten çalışmayı hiç sevmiyor (portekiz kültüründe de bu böyle bildiğim kadarıyla).

    - hiç tanımadığınız insanlara gülümseyerek günaydın, hayırlı işler, iyi akşamlar ve özellikle nasılsınız demek çok olağan bir durum olmakla beraber, tanıdığınız insanlar ile bu iletişimi kurmadığınızda, bu durum çok kaba bir davranış olarak karşılanıyor.

    - para konusunda inanılmaz tutumlular.

    - amazon yağmurları burada meşhur. ocak ayı ise inanılmaz bir yağmur sezonu. yağmur yağdığı zaman, araçla dışarı çıkarken iki kere düşünmeniz gerekiyor. çünkü, korkunç altyapı yetersizliği yüzünden şehrin bir çok bölgesinde inanılmaz taşkınlar yaşanıyor. kanıt

    - ülkenin çok büyük bir kısmının bağnazlık seviyesinde dindar olduğunu düşünürsek, inanılmaz aşırıya kaçan parti kostümleri, makyajlar, eşcinsel çiftler o kadar da gözle görülür bir baskıya maruz kalmıyor.

    - evinizde bir misafirinizi ağırladınız. misafiriniz evinizden ayrılırken kapısını sizin açmanızı bekler, aksi kaba bir davranış olarak karşılanır.

    - bizim ülkemizde bizi sinir hastası eden şu “şark kurnazı” davranışları yok denecek kadar azdır. bir kasa sırasında kimse önünüze atlamaz, yaya geçidinde yol verirseniz kimse arkadan ananıza söver vari kornaya basmaz, yeşil ışık size yandıysa ve o an geçmekte olan birisi varsa insanlar sizi strese sokmaz şeklinde örnekler verilebilir, çoğaltılabilir.

    - bir bankaya giriş yaparken, metal eşyalarınızı diğer tarafa koyabileceğiniz şeffaf bir bölüm vardır, sonrasında da vücut taraması yapan bir dönerli kapıdan geçersiniz. güvenlik görevlilerinin elleri gerçek anlamda tetikte bekler vaziyettedir.

    - yine bankalar için konuşmak gerekirse, atm ler bankanın içerisindedir ve belli saatlerden sonra güvenlik tedbirleri dolayısıyla giriş yapamazsınız.

    - havaalanında giriş yaparken, pasaport memurları insanı hiç strese sokmaz, ne kadar kalacağını ve ne yapacağını sorar, işlemin en sonunda da 180 günlük vizenizi pasaportunuza işler.

    - şehirlerde gece dışarı çıkmak(taksi, uber veya kişisel araç ile gitmiyorsanız) bir nevi gaspa davettir, bu yüzden de akşam yürüyüşlerini gerçekten çok özlediğimi de burada belirteyim.

    - apartman daireleri için inanılmaz yüksek fiyatlarda aidatlar ödenir(condomínio olarak geçer). müstakil evlerin olduğu mahallelerde ise, vardiyalı bir sistemde sokaklarda 24 saat çalışan sivil güvenlikler vardır.

    - özellikle hafta sonları aracınızla kalabalık ve popüler semtlere gidip belli yerlere park etmeye yeltendiğinizde, gayriresmi park görevlileri aracınızı koruma bahanesi ile size yaklaşır, klavuzluk yapıp ücret temin eder. genelde sokakta hayatını idame ettiren veya düşük şartlarda yaşayan kimseler bu işlerle ilgilendiği için bir veya iki real vererek bu durumu sorunsuz bir şekilde çözebilirsiniz.

    - plajları inanılmaz derecede geniş, uzun, temiz ve kalabalıktır. kış ayları bizim eylül aylarımız gibi geçer ve türkiye' de ki mevsim döngüsünün tam anlamıyla zamansal olarak tersidir. bu inanılmaz plajların büyük şehirlere yalnızca 2 saat uzaklıkta olduğunu ve yılın 11 ayının da gayet sıcak geçtiğini düşünürsek, bu popülarite de bir anlam kazanmış olur diye düşünmekteyim.

    - büyük caddelerin trafik ışıklarında, market girişlerinde, alışveriş merkezlerinin yakınlarında evsiz insanlar yoğunluktadır. çok basit taleplerle yaklaşırlar ve sizi sıkmazlar(eğer net konuşursanız).

    - büyük şehirlerin herhangi bir caddesinde, sokağında elinizde değerli hiç bir eşyanızı taşımamanızı şiddetle tavsiye ederim.

    - plaj futbolu ve özellikle ayak voleybolu oldukça yaygındır. youtube' da veya instagram' da milyonlarca kişi tarafından izlenen/ takip edilen top cambazlarının yaptığı hareketleri, kıçınıza rahat bir şeyler takıp, bir kahve alıp plaja gittiğinizde de rahatlıkla izleyebilirsiniz.

    - özellikle şehirlerde inanılmaz bir helikopter trafiği vardır.

    - tv haberleri önce bir genel gündem geçer, uzunca bir süre gasp haberleriyle devam eder(izlediğimde ulan ben bu kadar şiddeti görmedim ki burada dediğim çok olmuştur), biraz politik demeçlerden bahsedilir, biraz tropikal orman/hayvan/doğa güzellemesi yapılır, en önemsiz haberler en son sırada paylaşılır ve tamamlanır.

    - özellikle genç kesimin portekizce' yi kullanımı birebir amerikan ingilizcesinin kopyasıdır. like yerine typo(çipo olarak telaffuz edilir) kullanılır ve bir şeyi bir kelime ile ifade etmek yerine uzun ve gereksiz cümleler kurulur. çok fazla ingilizce kelimeyi de cümlelerinin arasına sıkıştırıp bunu bir de portekizce aksanı ile telaffuz ettiklerinde, çok hönk diye kalmışlığım vardır.

    - insanları gerçekten naziktir. eğer yolda yürürken gayri ihtiyari biriyle bir kaç saniye göz göze gelirseniz, bıçaklanma tehdidinden çok, bir iki saniyelik bir gülümseme görürsünüz.

    - özellikle apartman dairelerinde, pencerelere çapraz örgüler koyma alışkanlığı bulunmaktadır ve aynen şu şekilde görünür görsel
    (insanı acayip darlıyor).

    - şehrin herhangi bir yerinde bir anda karşınıza carcará (gündüz avlanan ve doğan familyasından olan bir yırtıcı kuş türü) görsel çıkabilir.

    - sao paulo' da pizza yemek isterseniz gerçek italyan restoranına, suşi için japon restoranına, deniz ürünleri için portekiz restoranına gitme imkânınız vardır ve yemekler inanılmaz lezzetlidir.

    - kadına şiddet vakalarının oranları inanılmaz derecede yüksektir(özellikle kırsal kesimde).

    - nefes kesici bir doğası vardır. yürüyüş, kamp, sörf vb meraklarınız varsa ve şehrin göbeğinde yaşıyor dahi olsanız, aracınızla en fazla bir iki saatlik bir mesafeye gidip tropikal doğanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.(buradaki doğal tropikal güzelliğin seviyesi, bizim ülkemizdeki tarihi eser bolluğu ile kıyaslanabilir).

    - büyük şehirlerde parklarda güvenlikler vardır ve akşam saat 8' de kapanır.

    - tütün ve sigara kullanımı bilinenin aksine oldukça yoğundur.

    - büyük şehirlerin her yerinde yoğun bir şekilde(özellikle son bir kaç yılda ciddi şekilde artmış olmakla beraber) evsizlere rastlamak çok normal bir durumdur.

    - inanılmaz eğlenceli ve renkli bir gece hayatına sahiptir.

    - yerel müziklerinin teknik arka planları gerçekten çok karmaşıktır.

    - inanılmaz sayıda motorlu kurye şehir içinde 7/24 servis yapmaktadır.

    - araç marka tercihleri ucuz olanlar için; chevrolet, hyundai, fiat, orta sınıf için; toyota, volkswagen, renault, mitsubishi,nissan ve pahalı sınıf için ise; volwo, bmw ve mercedes şeklinde ağırlıklı olarak tercih edilmektedir.

    - opel marka araç satışı chevrolet adı altında yapılmaktadır.

    - ağız ve diş bakımı konusunda hassastırlar(orta ve üst tabaka için konuşuyorum).

    - meditasyon, judo, karate, kung-fu vb doğu felsefesine ait eğitim, felsefe ve öğretilerini direkt olarak menbaından öğrenme imkânınız vardır, oldukça yaygındır ve fiyatları da iyi bir araştırma yaptığınız taktirde epey uygundur(1900' lerin başında doğudan çok sayıda göç aldığı için).

    - kadınları genel olarak gerçekten çok güzel ve ters orantılı şekilde düşük bir egoya sahiptir.

    - apartmanınıza bir sipariş geçtiyseniz genelde kapıcılar sizi her dairede bulunan bir telefon ile arar, siparişlerini asansöre koyar. fakat eğer saat akşam 10' dan sonra sipariş verdiyseniz, gasp riski dolayısıyla siparişinizi elden almanız gerekmektedir.

    - alkol (belli türler için) gerçekten ucuzdur.

    - pastanelerde, restoranlarda, benzin istasyonlarında, kafelerde ve fırınlarda dahi alkol satışı yapılmaktadır.

    - apartman dairelerinin genelde bir mutfak ve bir ana salon girişine açılacak şekilde iki adet kapısı bulunur. çoğunlukla bir banyolu oda bulunur ve ekstra banyo oldukça olağan bir şeydir(kişisel ve misafir mantığı ile tasarlanmıştır). her evde azımsanmayacak büyüklükte bir çamaşırlık bölümü bulunur. burada bir adet lavabo ve çamaşırları asmak için kullanılan makaralı bir sistem vardır.

    - belli semtler dışında dışarıya araç park etmek, hırsızı çalmaya buyur etmekten farksızdır.

    - yahudi nüfusu oldukça yoğun olmakla beraber, tahmin edeceğiniz üzere ekonomik olarak güçlü bir pozisyondadır.

    - ayahuasca ritüelleri oldukça yaygındır. (bkz: ayahuasca) (bkz: dmt)

    - sokaklarda hayvan göremezsiniz ama her evde bir kedi ile karşılaşmanız oldukça olağandır :)).

    - görsel sanatlarda gerçekten çok başarılılar. alelâde birinin vücudunda sanat eseri vari bir veya birkaç dövme görmek oldukça normaldir.

    - yaşantıya genel olarak bireysel bir bakış açısıyla yaklaşırlar(bu çok sürpriz etkisi yaratmadı zannediyorum).

    - apartmanları genelde balkonsuzdur.

    - özellikle fps online oyun platformlarda (csgo, battlefield vb) baya başarılılar gözlemlediğim kadarıyla. ama sebebini bilmemekle beraber oldukça az battlefield oyuncusu olan ve asla breakthrough oynamayan bir kitleye sahip(ki en zevkli moddur, bilenler bilir). bu yüzden breakthrough oynamak için şili, arjantin, uruguay ve birleşik devletler sunucularına 100+ ping ile bağlanmam gerekiyor :/. (bkz: derdini sikeyim butonu)

    - spor salonları çok ucuz. özellikle smartfit adı altında tüm latin amerika' ya yayılmış oldukça kaliteli bir spor salonu ağı var. nerede olduğunuz önemli olmaksızın, üyeliğinizi herhangi bir smartfit şubesinde(hangi ülkede dahi olduğu önemli olmaksızın) kullanabiliyorsunuz.

    - vegan yaşam tarzı oldukça yaygın.

    - şehirdeki yollar(otobanlar ve bazı lüks mahalleler dışında) sinir bozucu şekilde bozuk.

    - otobanlarda sürekli yüksek meblağlarda bir geçiş ücreti ödeme durumu var(halâ nakit de kabul ediliyor eğer otomatik geçişiniz bulunmuyorsa).

    - elektrik prizleri 110v ve 220v şeklindedir. 220v olanlar genelde kırmızı olacak şekilde işaretlenir.

    - polisler baskıcı değildir. 2 yıldır aktif olarak şehir içi/dışı ve eyaletler arası araç kullanmama rağmen bir kez dahi çevirmeye girmedim.

    - özel sağlık sigortaları inanılmaz derecede pahalıdır.

    - düz vites ve otomatik vites araç alım satımlarında oldukça yüksek bir fiyat farkı vardır. bu yüzden, ağırlıklı olarak düz vites araç görürsünüz, otomatik olanlarının arka kısmında bildiğimiz otomatik ibaresi bulunur(evet halâ). otomatik vites taksi görmek de yine çok olağan bir durumdur.

    - osklen adında rio de janeiro' da kurulmuş üst kalite bir giyim markası mevcuttur.

    - alışveriş merkezlerine evcil hayvanınızla girebilirsiniz.

    - neredeyse gittiğim tüm açık bahçeli restoran ve kafelerde, açık alanda sigara içilmesi yasaktır.

    - corinthians taraftarları, palmeiras taraftarlarından pek haz etmezler :).

    debe editi: yazarlığın ilk haftasında debe' ye girmişim, çok teşekkürler! :) buraya ait farklı spesifik konularda önümüzdeki günlerde yine yazmaya devam edeceğim :)

    edit:
120 entry daha
hesabın var mı? giriş yap