3 entry daha
  • bu yaz 20 iş günü boyunca stajımı gerçekleştirdiğim yer. kanadalı eldorado gold şirketi'nin türkiye'de bulunan yeraltı maden işletmesidir. türkiye'nin kesinlikle en iyi 3 maden işletmesinden birisidir. maden mühendisliği bölümü öğrencilerinin staj hayali kurduğu yerdir ancak her yerde olduğu gibi burda da staj için torpil gerekmektedir. genellikle istihdam tecrübeli operatörlerden sağlanmaktadır ve tam mekanize çalışılmaktadır. oraya staja gidecek olan arkadaşlara tavsiyem ise gitmemeleri yönündedir çünkü çalışma hayali için beklentiyi yükselten bir yerdir.
    ışletme 2011 yılında üretim faaliyetlerine geçmiştir ve şu anda günlük 1300 ton üretim yapılmaktadır. vardiya toplantıları ve çalışanlar için hazırlıklar 'mine-dry' adını verdikleri binada yürütülmektedir. işletmede altını zenginleştirmek için siyanür kullanılmamaktadır. zenginleştirmek için çıkarılan altın belirli cevher hazırlama işlemlerinden geçtikten sonra 'big bag' adını verdikleri büyük çuvallar ile kışladağ'da bulunan cevher zenginleştirme tesisine sevk edilmektedir. çıkarılan altının tenörü çalışılan damara göre değişmektedir ve zenginleştirme sonucu 86 g/t olmaktadır. en büyük müşterileri ise çin'dir.
    ışletme türkiye standartlarının üzerindedir özellikle iş sağlığı ve güvenliği konusunda çok titiz davranmaktadır. efemçukuru işletmesi'nde bugüne kadar bir tek ölümlü kaza yaşanmamıştır. işletmeye girdiğiniz ilk andan itibaren bu konuda dikkatinizi çekecek bir çok şey bulunmaktadır. örneğin; üzerinde herhangi bir kişisel koruyucu donanım veya uyarıcı bir kıyafet olmayanlar için yaya yolu bulunmaktadır, işletmeye araçla ulaşım sağlarken belirli bir mesafe kala hız limiti bulunmaktadır ve araçlar radarlar ile izlenmektedir, işletme içerisinde de araçlar için hız limiti vardır ve 20 km/s dir, en çok dikkatimi çeken ise bütün araçlar harekete geçmeden önce gideceği yönü diğer araçlara ve yayalara bildirmek için ileri doğru gidecekse 2 defa, geriye doğru gidecekse 3 defa kornaya basmaktadır.
    işletmede ise türkiye'de tek olan uygulamalar mevcuttur. kişisel koruyucu donanım binası mevcuttur. buradan, tüm maden çalışanları gerekli olan herşeyi istediği kadar temin edebilmektedir. biz stajyerlere verilen eğitimlerde, yaklaşık değeri 300 dolar olan oksijen maskesini istediğimiz zaman yeraltında test etme şansımızın olduğunu söylüyorlardı. bir diğer uygulama ise üretimde kullanılan bir iş makinasıdır. bolter adını verdiğimiz bir tahkimat makinasıdır. aynı makina vasıtasıyla açılan deliklere hem çimento basılırken hem de burgulu çelik halat ilave edilebilmektedir. aracın yaklaşık değerinin 20 milyon dolar olduğu söyleniyordu.
    işletme içerisinde bulundurduğu ambulans ve revir ile yöre halkına ücretsiz sağlık hizmeti de vermektedir. sosyal sorumluluk adına yetiştirdiği ve türkiye'nin en iyisi diye nitelendirdikleri üzüm bağları bulunmaktadır.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap