101 entry daha
  • ilk yüz entry’nin günahı olmaz, ondan sonrakilerde madde madde düzeltme yapalım:

    1. kimmiş acaba bu: “tarihin gordugu en iyi sporculardan biriymis. ne yapmis?”

    adamın yaptıkları ortada. bir yüzük daha takarsa michael jordan ile denk bir başarıya ulaşıyor. louis ck referansına on puan.

    2. kimmiş acaba bu: “ulan bu amerikan futbolunu amerikalilardan baska izleyen mi var bi kac sizin gibi ozentilerden baska?”

    senede birkaç kez wembley dolup taşıyor. sırf türkiye’de 60 küsür takım var, 2000 kadar oyuncu. bak seyirci demedim, sadece oyuncu. özentiliğe gelince, ayaktopu denilen spor ne zamandan beri milli spor oldu? alp er tunga orta asyanın çöllerinde 4-4-2 mi oynatıyordu göktürkleri. şu anda efsane diye andığınız, tuttuğunuz takımları kuran adamlara da yüz yıl öncesinin trolleri özenti diyordur. bize de sen düştün arkadaşım. bu sporun 30 yıllık mazisi var memlekette.

    3. yamada asaemon (trollüklere dokunmadan atlıyorum) : “düşündüm son on yılda en iyi yüz sporcu arasına girer mi diye ilk yüze bile sokmam zor ergen hızını alamayıp belichick'i de tarihe katmış. he zaten spor dediğin dünyanın en geri zekalı insanlarının oynayabildiği tek takım sporundan ibarettir.”

    oy oy oy. belichick gelmiş geçmiş en iyi amerikan futbolu koçudur. taraftarı olduğum packers efsane koçu lombardi’yi de düşünüp söylenmiş bir laftır. geri zekalılığa gelince, bir ara sana standart bir nfl playbook’u atiyim, da vinci şifresi gibi.

    4. rafan: “tom brady ne amk”

    senin anlayacağın dilden, gisele’in kocası.

    5. yamada asaemon (yine trollüklere dokunmadan atlıyorum) : “hücum savunmasının tek amacı qb'yi korumaktır bir kaç istisna qb dışında hiç bir qb kolay kolay fiziksel sertliğe maruz kalmaz. zaten bu sebeple de nfl'de 40 yaşını geçmiş starter qbler vardır. işin komiği 40 yaşında brady'den iyi oynayan bir qb hali hazırda mevcut.”

    hücum savunması (offensive line?) tek amacı qb’yi korumak değil, koşu oyununda delik açmaktır aynı zamanda. qb’lerin fiziksel sertliğe maruz kaladığı ise büsbütün hayal ürünü. sırf bu sene sezonu kapayan starter qb’ler: aaron rodgers, deshaun watson, carson wentz, carson palmer, andrew luck, tyrod taylor, ryan tannehill, sam bradford, josh mccown, paxton lynch. sakatlanıp sezonu kapatmadan maç kaçıranları saymadım bile. koşarken sakatlanan, 3-5 santim için kariyerini tehlikeye atan qb yok mu memlekette? mevcut 40 yaşında tom brady’den iyi oynayan tom brady için de aramalar sürüyor.

    6. yamada asaemon: “amerikan futbolunda takımlar 60-80 kişiden kurulur garanti kontratlar çok azdır, ücretler profesyonel sporlar arasında en düşük olanlardır. doğal olarak zaten kısa ve yıpratıcı ve sakatlığa açık bir sporda pek fazla kariyer yoktur.”

    takımlar sezon dışında 90 kişi, sezon içinde 53 kişidir en fazla. garanti kontrat az olsa da, her kontratın garanti kısmı vardır (en basidinden imza primleri). andrew luck’ın sözleşmesinin 87 milyonu garanti.

    7. yamada asaemon: “takımlardaki pozisyonları neredeyse yarısını oynamak için sahip olmanız gerek zeka seviyesi ortalama bir maymundan düşüktür. beceri seviyesi ise yoktur sadece iri olmanız ve darbelere dayanmanız gerekir. ama ergen oyun seyrederken sadece oynayanların yarısını gördüğünden (mesela yalakası olduğu adamın takımının center pozisyonundaki adamının adını bilmez zaten bilinmesine de gerek yoktur bu adamın tek görevi qb önünde durmak ve o karşıdan gelen ilk darbeyi almaktır zaten bunların kariyeri kısadır 300-500 bin dolar için oynarlar (vergiler düşülünce ellerine geçen para durma göre %30-40 azalır) ) önde duran 5 oyuncunun 3 ünün tek vasfı iri olmaktır 190 boyunda 130 kilo koşabilen ve yere sağlam basabilen biriyseniz yıllarca bu pozisyonda oynayabilirsiniz mesela nfl de oynayan tek türk bu 5 oyuncu pozisyonundan birinde oynadı.”

    zeka kısmı için playbook argümanını tekrarlıyorum. beceri seviyesi için için odell beckham jr. yazıp youtube’da seyret diyorum. 300-500 bin dolarlık brüt sözleşme yoktur. center olan alex mack (ki istanbul’da birlikte idman yapma imkanı bulduk) senelik ortalama 9 milyon dolar alıyor. en çok kazanan bile değil kendisi. hem cüsse hem hız olarak dediğin şekildeysen, evet kariyer yapabilirsin. ama çok daha fazla gereksinim var. zeka, çeviklik (ahlak opsiyoneldir), vs. tek türk oyuncu tunç ilkin steelers’ın sevilen oyuncularındadır. o da istanbul’a gelip idmalara çıktı. tek olayı cüsse değildir.

    8. yamada asaemon “ergenlerin önce takip ettikleri sporu öğrenmeleri lazım yoksa salak salak ama ortalama kariyer 3,5 sene diye cahilce argüman sunarlar. oysa bahis konusu kişinin oynadığı pozisyonun profesyonel sporlar arasında en uzun süreli kariyer yapmaya imkan veren pozisyon olduğunu bilen insanlar karşısında sadece cehaletleri yüzlerine çarpılır. amerikan futbolunda spor tarihine geçecek tek oyuncu bo jackson'dı sakatlandı yazık oldu ben mandarich'ten çok umutluydum en büyük balon çıktı. (kapak olduğu sı hala kütüphanemde bir yerlerde olmalı) onun dışında amerikan futbolunun çapı bile tarihe sporcu vermeye yetmez. (mandarich tyson ile dövüşecekti, bo jackson zaten komple sporcuydu).”

    ortalama kariyer 3.5 sene. oyun kurucuların iyileri daha uzun oynayabiliyor. tom brady zaten 20’yi bulacak. bu sabah playoff tarihinin maç kazanan en yaşlı qb’si oldu. 40 kere maşallah. ancak sakatlık ve kadrolarda yer bulamama çok yaygın. ortalama 3.5 yıl doğru bir rakam. cehalet yüze çarpması acı bir şey tabi. tek oyuncu bo jackson mı? en son tecmo bowl oynadın herhalde. sırf 10 tane daha meşhur oyun kurucu, beş tane de kendi mevkisinden adam sayarım. hadi sayalım. qb’ler: tom brady, peyton manning, brett favre, joe montana, steve young, johnny unitas, terry bradshaw, jim kelly, dam marino, john elway. rb’ler: jim brown, adrian peterson, ladainian tomlinson, emmit smith, barry sanders, walter payton, gale sayers (hızımı alamadım). çap derken? insanın çapını bilmesi önemli.

    9. yamada asaemon (sikik olmadığım konusunda kanıtlarım var) “neyse en azından spor tarihinin en büyüklerinden amerikan spor tarihine düşürebildik brady'i. çapı amerika ile tutarsak tarihe geçer ama hala ilk yüze giremez.”

    amerika’da ilk yüze girmemek? gatorade’e votka mı kattın arkadaşım?

    10. yamada asaemon “bu arada yukarıda yazmıştım ama kontak sporlarında üst düzey seviyede en uzun süre kariyer yapan oyuncular qb'lerdir. çünkü başka hiç bir sporda sporcu onlar kadar korunmaz. as qb lerin kariyer ortalaması çok uzundur.”

    aslında kicker’lardır. bu kadar tiriviri bir noktaya değinmeseydim keşke.

    11. yamada asaemon “çünkü nfl'de sadece 32 boş pozisyon var yani adam 100-200 bin dolara yedek bekleyeceğine araba satıyor falan. yani qb lerin kariyerlerinin kısa olmasının amerikan futbolunun sertliği ile bir alakası yok. gelenin çok yerin az olması sebebi ile as takıma giremediği sürece hem kazançsız hem de manasız olması durumu var.”

    arkadaşım 100-200bin dolara oyuncu yok. 300’e de yok. yedek oyun kurucuların 4-5 milyon dolar aldığı bilinir (yedeğe düşmekten değil, yedek olması için 4-5 verilenlerden bahsediyorum).

    bir entry daha var ama benim nefesim bu kadar yetti. tom brady hayranı falan değilim, ama bu kadar sallama bilgiye dayanamadım.
349 entry daha
hesabın var mı? giriş yap