• ırak'ın tikrit şehrinde doğmuş bir feylesof. farabi'nin talebesi olmuş, ondan mantık dersleri almıştır. hristiyan yakubi bir din adamıdır aslında. aynı zamanda bir mantıkçıdır.

    feylesof el-kindi'ye karşı teslis akidesini savunan bir yazı yazmıştır.

    teslis'i ayna metaforuyla ele almış. teslis; kişinin kendisini karşısına konulan üç farklı aynada görmesi gibidir diyerek. teslis de tevhiddir düşüncesini savunmuştur.

    nesturilere karşı yazdığı "er red alen nesturiyye" adlı bir eseri de var. süryanilerin en büyük iki tane kolu var: yakubiler ve nesturiler. bunların birbirlerinden ayrıldıkları nokta ise monofizit veya diofizit oluşlarında. süryaniler yüzyıllarca batı literatüründe monofizitlikle bir anılmıştır. işte bunlar aslında yakubilerdir. nesturiler ise diofizittirler. zaten sonradan nesturilerin önemli bir kısmı katolik kilisesine bağlanmışlar ve ortaya keldaniler çıkmıştır. bugün dünyada merkezleri chicago'da olan az sayıda bir nesturi yaşamakta. süryaniler ise yakubiler olarak bilinmektedir ve dünyada dağılmış olarak yaşayan bir iki milyon kadardırlar. bu nüfusun çoğunluğunu hintliler teşkil eder.
hesabın var mı? giriş yap