20 entry daha
  • sabah sabah iç acıtan olay.

    merak ettim tırlar da bu geri vites sesi tirin ana ünitesinden yani motorun olduğu on kesimden mi geliyor yoksa bağlı olan dorseden mi yani en arkadan mi geliyor?

    eger önden geliyorsa anlamsiz... 15 metrelik tirin ön tarafından gelen bip bip sesi böyle gürültülü ortamlarda arkadan duyulmaz çünkü.
  • tır rampasında durmak zaten problem ama burada artık ihmaller insan kaynaklı olduğu için önlemleri alma konusunda insana güvenmemek lazım. unutuluyor, atlanıyor, takip edilmiyor, kontrol edilmiyor bir sürü şey var.
    tır diyip geçmemek lazım, aletler ciddi pahalı. bu kadar yüksek fiyatı olan bir taşıtın nasıl arka kamerası olmuyor? tırlarda arka kısım çıkabiliyor yüke göre ama en azından portatif bir sistem yapılabilir. kim bilir bu kaçıncı kaza bu.
    allah rahmet eylesin.
  • milletce kazadan sonra tedbir aldigimiz icin, diyeti odendikten sonra tedbirler alinacak. sesli ikaz olmamasi ihtimali bile dusundurucu.kaza oncesinde manevrayi yonlendirmesi icin isaretci ya da geri vites ekrani talep edilseydi 'is cikarma basimiza' denerek goz ardi edilecekti. 6331 sayili isg kanununu avrupadan kopyalayip ceviri yaptik ama cevre ve is guvenligi kulturu simdilik bize iki gomlek buyuk. kazazedeye allah rahmet eylesin
  • 15 yıldır türkiyede mühendislik yapıyorum. 20'nin üzerinde iş kazasına şahit olmuşumdur. bunların en az 15'inde kusurun çoğunluğu işçideydi. bu olayda da öyle. işçinin kesinlikle durmaması gereken, hiç işi olmayan bir bölgede uzun süreli olarak bulunması, bulunduğu süre boyunca da tamamen dikkatsiz olması bu kazanın asli sebebidir bence.
  • arka kamera, geri manevra sensörü monte edilmesi, bakımlarının periyodik olarak yapılması bu tarz iş-yük makinelerinin arkasında şoförlerinin yan aynalardan görebileceği onları yönlendiren bayrakçıların olması, çalışma saha içerisinde sigara içmenin yasaklanması bunun için serbest bölgeler oluşturulması ve en önemlisi operasyonların başında isg personelleri bulundurmak gerekli.
    tüm bunlara ek olarak ağır ve tehlikeli işlerde çalışan personeller eğitilmeli (sadece üzerinden sorumluluk atmak için kağıt imzalatarak değil) ve personelin kendisini, ne için o işte çalıştığını düşünüp verilen eğitimler dışında temkinli olmayı bilmesi lazım.

    inanın bunları sağladıktan sonra dışarıda size araba çarpma ihtimali daha yüksek oluyor ve ben bu kurallar sayesinde star rafineride 11 ay yüksekte emniyet kemeri takmaya alışmış olmaktan, yüksek bir dairenin balkonunun korkuluklarına yaklaşamamaya başladım bir miktar daha tehlike sezilerimin arttığını düşünüyorum.
  • (bkz: fmea)

    kapitalizmi ayakta tutan, göbekli, ağzında puro olan adamların öncelikle
    iş güvenliği ile alakalı önceden oluşabilecek tüm riskleri ortadan kaldırmaları gerekirdi.
    şimdi aklıma geldi örneğin, tırın oraya yaklaşıp insan ezmesi ihtimaline karşılık , orada insanın durmamasını sağlayacak bir platform yapılabilirdi.
    yada tırların içine tamamen arkasını görecek bir kamera sistemi kurulabilirdi.

    iş hayatı maalesef daha çok para kazanmak üzerine kurulu.
hesabın var mı? giriş yap