• rus işgali döneminde çar 2. nikolay tarafından yaptırılan, 19. yüzyıl baltık mimarisi izleri taşıyan tarihi av köşkü.

    sarıkamış ormanları içinde, yaklaşık 6 bin 500 metrekarelik arazi üzerinde kuruludur ve 28 odalıdır. 1994 yılına kadar askeri amaçlı olarak sarıkamış tugay komutanlığı denetiminde kalmıştır.
  • sarıkamış ilçesinin en önemli turistik mekanlarından olmasına rağmen, yolsuz, bakımsız ve sahipsiz haldedir.

    ahşap aksamları birbirine geçmelidir, çivi kullanılmamıştır. ön cephesi manzaralı, sırtı ormana yaslıdır.
  • kars'ın sarıkamış ilçesinde bulunan, rus işgali sırasında kraliçenin oğlu için yaptırdığı, yemyeşil ağaçlar arasında sizi selamlayan güzel bir av köşküdür. köşkün yanındaki ek yapı müştemilat olarak kullanılmıştır, buraya halk arasında şişman köşk denmiştir.

    baltık mimarisinin örneklerinden biri olan bu güzel yapı, tüm güzelliğine rağmen, günümüzde çürümeye ve en çok da insan eliyle yok olmaya terkedilmiştir...odalari tuvalet niyetine kullanılmaktadır. içeriye girer girmez rahatsız eden o keskin koku, duvar yazıları, odalardaki at ve insan pislikleri köşkün tüm odalarını gezmeyi imkansız hale getirir.

    bu eski köşkün restore edilip otel yapılacağıyla ilgili bir takım söylentiler vardır.
  • harap olmuş yıkık dökük halini görünce beni üzüntüye boğan muhteşem yapı.
    1976 yılında askerlik yaparken 57. tugay'ın yemekhanesi olarak kullanılıyordu.içindeki her bir oda ayrı bölüğe aitti. yamaçta bulunan yapı, uçsuz bucaksız çam ormanlarını arkasına alarak aşağıdan geçen kars trenine gözcülük ederdi sanki. kışın, efsanevi sarıkamış soğuğunda pencerelere kadar karla kaplı hali bile özlenir olmuştur.
    bu tarihi yapıyı değerlendirmeyip, çürümeye terk eden zihniyeti anlayamıyorum.
  • katerina köşkü
    kars’ın sarıkamış ilçesinde 1896 tarihinde, çar ıı.nikola tarafından, oğlu aleksi için rehabilitasyon ve ailenin yaz, kış kullanabileceği bir av köşkü olarak yapılmıştır.köşk,hiç çivi kullanmadan, büyük ahşap blokların birleştirilmesi ile yapılmıştır. şu anda beton kolonlar sayesinde ayakta durmaktadır.köşkte ‘peç’ adı verilen bir ısıtma sistemi mevcuttur.
  • sonunda restorasyon yapılacak türkiye nin en nadide mimari eserlerinden biri. umuyorum iyi bir proje eski ihtişamlı zamanlarına döner.

    haber linki
  • çivi kullanılmadan ahşapların birbirine geçirilmesiyle yapılan köşk. bulunduğu bölge içinde oldukça güzel bir noktaya konuşlanmıştır.
    ahşapların birbirine geçirilmesi işlemi
    (bkz: kündekari)
  • dün oradaydım. o kadar güzel bir manzara ve o kadar güzel bir köşk ki, ama harap durumda... içeri saçma sapan yazılarla dolu, sökülebilecek her şeyi sökülmüş. bazı kısımları çökmüş. ne kadar dayanır bu halde bilmiyorum internetten haberlere baktım restore edilip otel yapılacak muhabbeti var ama herhangi bir hareket yok.
    karakışta araç çıkmadığı için 1 km yolu yürüyerek tırmandık, yolu gösteren kahverengi tabela hariç ne bir yazı ne bir levha var. 1996'ya kadar askeriye kullanıyormuş keşke onların kullanımında kalsaydı en azından şu an daha iyi durumda olurdu.
  • geceleri ilçenin ayyaşlarına ev sahipliği yapan tarihi mekan.
hesabın var mı? giriş yap