• osmanlı döneminde sultan 3. osman tarafından sadrazam hekimoğlu ali paşa'nın hapsedildiği yerdir.
  • üsküdar da oturanları deli gibi kıskanmama neden olan yapı. ara sıra kız kulesi manzaralı daire bakarım sarı siteden. 2-3 milyon tl ye buluyorum, hayali bile güzel.
  • mahalle sakinleri olarak kalabalıktan oturamadigimiz semtimiz. gece yarısı sokağa çıkıyoruz.
  • herkesin olduğu gibi benim de hatıralarımın olduğu büyülü,hüzünlü ve sevinçli yer.
    bence kız kulesinin mevcut hislerimizi arttırma ve yoğunlaştırma gibi bi' etkisi var.
    mutluysam kız kulesinde daha mutluyum
    üzgünsem daha üzgünüm.
  • dün akşamki hiçbir ışığı yanmayan hâliyle boğaz'ın ortasında karanlık ve tekinsiz bir silüet.
  • yaz akşamları suri istilasına sahne olan deniz üstü yapı.
  • kız kulesi, hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, istanbul boğazı'nın marmara denizi'ne yakın kısmında, salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır.

    üsküdar'ın sembolü haline gelen kule, üsküdar’da bizans devrinden kalan tek eserdir. mö 24 yıllarına kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan kule, karadeniz’in marmara ile birleştiği yerde küçük bir ada üzerinde kurulmuştur. bazı avrupalı tarihçiler buraya leander kulesi derler. kule hakkında pek çok rivayetler bulunmaktadır. evliya çelebi kuleyi şöyle tarif eder:

    “ deniz içinde karadan bir ok atımı uzak, dört köşe, sanatkarane yapılmış bir yüksek kuledir. yüksekliği tam 80 (seksen) arşındır. sathı mesehası iki yüz adımdır. iki taraftan kapısı vardır. „
    bugün görülen kulenin temelleri ve alt katın önemli kısımları ıı. mehmed devri yapısıdır. kulenin etrafındaki sahanlık geniş kaplanmıştır. üstündeki madalyon halindeki bir mermer levhada, kuleye şimdiki şeklini veren sultan ıı. mahmud'un, hattat rasim’in kaleminden çıkmış 1832 tarihli bir tuğrası vardır. kulenin eminönü tarafı daha genişçe olup burada bir de sarnıç vardır.

    ilk olarak yunan döneminde bir mezara ev sahipliği yapan bu ada bizans döneminde inşa edilen ek bina ile gümrük istasyonu olarak kullanılmıştır. osmanlı döneminde ise gösteri platformundan, savunma kalesine, sürgün istasyonundan, karantina odasına kadar birçok işlev yüklenmiştir. asli görevi olan ve yüzyıllardan beri varlığı ile insanlara, geceleri ise geçen gemilere göz kırpan feneri ile yol gösterme işlevini hiç kaybetmemiştir. geçmişten geleceğe en çok da düşlere yol göstermektedir kız kulesi. kız kulesi 2000 yılında restore edilerek, artık çatal-bıçak seslerinin duyulduğu bir mekân haline dönüştürülmüştür. kız kulesine ulaşım salacak ve ortaköy'den sandallarla yapılmaktadır.

    çok eski tarihi geçmişi olan kız kulesi, bir zamanlar, boğazdan geçen gemilerden vergi alınmak maksadı ile kullanılmıştır. kule ile avrupa yakası boyunca büyük bir zincir çekilmiş ve gemilerin anadolu yakası ile kız kulesi arasından geçişine (o zamanlar gemi boyutları küçük olduğu için geçebilmekteydi) izin verilmiştir. bir süre sonra kule, zinciri taşıyamamış ve avrupa yakasına doğru yıkılmıştır. kuleden suyun içine bakıldığında yıkıntıları görülmektedir.

    antik çağ'da arkla (küçük kale) ve damialis (dana yavrusu) adları ile anılan kule, bir ara da "tour de leandros" (leandros'un kulesi) ismi ile ün yapmıştır. şimdi ise kız kulesi ismi ile bütünleşmiş ve bu ismi ile anılmaktadır.
  • geçmiş tarihlerde gözetleme kulesi, gümrük istasyonu ve deniz feneri olarak kullanılmıştır. günümüzde ise gündüzleri müze, cafe ve restaurant, akşam saatlerinde de özel restaurant olarak hizmet veriyor.

    gündüz yapılan ziyaretler için (kahvaltı, öğlen yemeği vb.) rezervasyon gerekmez fakat akşam yemekleri için rezervasyon yapılıyor. akşam yemeklerine 7 yaş altı çocuk ve şort, kapri, eşofman, parmak arası terlik vb. kııyafet giyen kişiler kabul edilmiyor.

    kız kulesi’nin üç ayrı efsanesi vardır. antik yunan, bizans ve osmanlı dönemi efsaneleri. bunlar leandros edsanesi, prenses efsanesi ve
    battalgazi efsanesi olarak bilinir.

    en son çektiğim kız kulesi fotoğrafı görsel
  • istanbul boğazının karanlıklara gömülmüş incisi.

    görsel

    bu binlerce yıllık yapı aylardır restorasyon da olsa bu şekilde görülmeyi hak etmiyor. bakanlığa kimse sormuyor mu birkaç spot ışık atamıyor musunuz diye.
hesabın var mı? giriş yap