*

  • kütahya'da kurulacak havalimanı. türkiye'nin 4. büyük havalimanı olacakmış. tey allam.
    http://www.ntvmsnbc.com.tr/id/25053895/ türkiye'nin 4. büyük havalimanını kütahya'ya yapmayı akıl eden zihniyet yabancı değil. şu telekoma, tcdd'ye, karayollarına bakanla aynı. evet üstüne bastınız. binary yıldırım. hani hızlı trenler, sorunlardan kafayı kaldıramayan marmaray say say bitmez. konuyla ilgili söz hakkını ntvmsnbc okuyucularından ogün gidişoğlu'na bırakıyoruz :
    "ölü doğan havaalanları listemize bir yenisini ekliyoruz. bahsedilen lokasyona kuşu uçuşu olarak 80km mesafede uşak, 130km mesafede bursa, 150km mesafede denizli (cardak) havaalanları var. hepsi sinek avlıyor. uşak'a thy haftada 3, bursa'ya 1 defa ucuyor. o da yılın belli dönemlerinde. simdi bunların ortasına bir tane daha yapın, birileri çuvalını doldursun. tamam, ülkenin tüm şehirlerinde bir tane havaalanı olsun ama öncelik bu mudur? petrokimya, rafineri, elektrik santralı, otoyollar, tüm yatırımlar bitti, sıra kütahya'ya havaalanına geldi. sn. eroğlu laf söz olur diye herhalde kendi memleketi afyon'a yapmaya çekindi, kütahya'ya yapıyor, ne de olsa burası afyon'a 70 km"
    ne desek boş.
  • efendim; istanbul atatürk, ankara esenboğa, izmir adnan menderes havalimanlarından sonra türkiye'nin dördüncü büyük havalimanı olacakmis bu havalimani.

    sayin bakan oyle buyurmus.

    (ara: boyu degil islevi)

    simdi oncelikle, turkiye'nin yolcu sayisina gore en buyuk havalimanlari soyledir:

    havalimani - yolcu sayisi (milyon)

    1. istanbul atatürk - 29.8
    2. antalya - 18.3
    3. istanbul sabiha gokcen - 6.3
    4. izmir adnan menderes - 6.2
    5. ankara esenboga - 6

    bu siralama, yolcu sayisi degil ucak sayisi baz alindiginda da ayni.

    kim soyluyor bunu? dhmi'nin 2009 verileri

    amanin yav soka girdik di mi? koskoca bakanimiz havalimanlarini sayarken ankara esenboga'nin 5nci oldugunu bilmiyor, kafasindan bir protokol sirasi uydurup ona gore sayiyor.

    kutahya'da yapilacak herhangi havalimaninin turkiye'de ilk bese girmesinin imkansiz olduguna itiraz eden yoktur heralde.

    peki 6. havalimani olacak desek? siralama nasil devam ediyor?

    6. dalaman - 3.3
    7. milas bodrum - 2.8

    bakin daha turkiye'nin hem en buyuk sehirlerinden biri olan, hem de cografi olarak nispeten izole konumdaki adana'ya veya trabzon'a gelemedik ama ilk 7 bitti bile.

    peki bu havalimaninin yapilacagi alanin cevresindeki irili ufakli havalimanlarinin toplam yolcu sayisi ne kadarmis?

    bursa yenisehir - 74bin
    denizli cardak - 151bin
    usak - 10bin
    eskisehir anadolu universitesi - 67bin
    isparta suleyman demirel - 16bin

    toplam: 320bin falan.
    yani bu havalimaninin cevresindeki 5 havalimanina inen yolcularin toplami bile, turkiye'nin 6nci buyuk havalimaninin 10'da biri.

    normal: zira o 7nci havalimani, tipki 6nci gibi dogrudan yaz turizmine hizmet ediyor.

    oysa, bizzat burnunun dibinde slovakya, cekya, bavyera, macaristan ve bilimum bohemya'nin kaplicalari bulunan avrupalinin, sirf bakan bey'e ve kutahyali hemsehrilerine ayip olmasin diye akin akin kaplica turizmi icin turkiye'ye gelmesi ve kutahya zafer havalimani'ni kullanmasi gibi sacma sapan bir utopya icin insa edilecek bu havalimani.

    yani: daha turkiye'deki en buyuk 3 havalimanini bile sayamayan insanlarin insiyatifiyle turkiye'nin dorduncu buyuk havalimanini acmaya kalkisiyorsunuz.

    (bkz: secim rusveti)

    nitekim bunu acan bunu da acti: (bkz: kastamonu havaalanı)

    sahane! hep bu yolda devam edin.
    sonra devlet ekonomi'den elini ceksin dedigimizde kiziyorlar.
  • bahsedilen fiziksel büyüklük olarak türkiye'nin 4. büyük havalimanı olacağı. yurt dışı bağlantılı uçuşlar gerçekleştirileceği, uzak ve yakınında bulunan havaalanlarının direk yurt dışı seferleri bulunmadığı için önemli bir girişim sayılabilir. uşak ve eskişehir havaalanları zaten atıl durumdadır. ısparta ve denizli havaalanları buralarda inilip bölgeye geçmek için yakın yerler değil. bursa yenişehir'e hiç girme zaten sadece bursa'ya hitap ediyor ve ulaşım noktasında sıkıntılı. fakat kütahya ve çevresi milyonlarca liralık kaplıca yatırımlarının olduğu bir yer. özellikle * avrupalı turistlerin en kaliteli hizmet ve tesis alt yapısı türkiye'de olduğu için burayı tercih edecekleri bekleniyor. bu bölgeden de direk avrupa'ya insanlar geçecek. afyon, eskişehir ve uşak kütahya'ya ortalama 1 saat uzaklıkta bölge nüfusuna havalimanından faydalanma imkanı sunuluyor ve direk uçacak insanlar avrupa'ya ve avrupa'dan türkiye'ye. ayrıca gudik yaklaşımlar bu yatırmı eleştirmekte yetersiz kalıyor.

    ekleme: orta vadede beklenilen sonuç elde edilemedi. önce üç şehrin iş adamı, bürokratı, esnafı vb. kullanacak ki uçaklar tam dolsun sefer sayısı artsın. yaklaşık 2 milyon kişi yaşıyor üç şehirde toplamda, teşvik edilmeli.

    ekleme 2: patladı, başarısız.
  • anladik ki, fiziksel yapi olarak dorduncu en buyuk havalimani olacakmis.

    ilk uc neymis diye bakalim.

    havalimani - fiziksel alan (km^kare)
    antalya - 13
    istanbul ataturk - 9.5
    izmir - 8.2
    ankara - 7.5

    yine sasmis siramiz, olsun.

    farkindaysaniz fiziksel alan olarak en buyuk olan havalimanlari ayni zamanda asagi yukari en fazla yolcu ceken havalimanlari da oluyor. sasilacak bisey degil, gayet normal.
    zaten muteahhitler alisveriste gorsun diye bir niyetiniz yoksa, at sikine kelebek misali kus kadar yolcu cekecek havalimanini turkiye'nin dorduncu buyuk havalimani yapmaya kalkmazsiniz.

    anladik ki, cevresindeki havalimanlari atil durumda veya yurtdisi sefer yapilmiyor diye icat edilmis havaalaniymis.

    bu biraz seyi andiriyor:
    - tropik malezya'da kalorifer fabrikasi aciyorsunuz.
    - pek ragbet olmayinca fabrika atil kaliyor.
    - "bu fabrika atil durumda, iyi degil" diye yanibasina ikinci fabrikayi aciyorsunuz, hem de kat kat daha buyugunu.
    - nasil olsa parasi devletten, pek iyi ediyorsunuz.

    anladik ki bu havalimaninin en buyuk cazibesi yurtdisi sefer yapmak olacakmis.
    yani bruksel - emirdag koridoru disinda o bolgeye akin akin gelmek isteyen avrupali turistler varmis da ondan.
    neden gelecekler? kaplicalar icin.

    kaplica, o avrupalilarin trenle 1-2 saat uzaklarindaki eski bohemya'nin kulturunde ciddi yeri olan bir yer. imparator 4uncu karl'dan beri kaplica turisti agirlayan karlovy vary'yi duymayan yoktur diyelim ama gerisi de var.

    tabi bohemya'yla da sinirli degil avrupa'nin kaplicalari, saymakla bitmiyor hatta.

    neyse, farz edelim ki avrupali turistler luletasimizin, gulsuyumuzun ve daha cok ucuz paket turlarin hatrina akin akin gelecekler dedik. bunun ciddi bir piyasa/fizibilite arastirmasi yapilmis mi?
    ozel sektorde adamlar yeni mesrubat cikarirken bile ciddi piyasa arastirmasi yapiyor, haril haril pilot bolge seciyor, urunu test ediyor vb.
    turkiye'nin en ciddi altyapi yatirimlarindan biri icin nasil bir arastirma yapilmis? nasil bir piyasa testi yapilmis?
    yoksa devletlilerimizin pek iyi dedigi gibi istim arkadan gelsin diye mi buyurulmus?
    "biz turkiye'nin dorduncu buyuk havalimanini yapalim da, isteyen gelsin"

    bakin benden bir yardim:
    yurtdisindan bu bolgeye, kaplicalara ve sair, kayda deger bir turist talebi olsa, avrupa'da ibadullah ozel havayollarindan biri coktan bu bolgenin yakinlarindaki havaalanlarina yurtdisi sefer yaparlardi, di mi?
    2.5 km'lik pistiyle atil durumda kalmazdi usak havalimani mesela o zaman, keza eskisehir de oyle.
    yapiliyor mu bu seferler?
    valla daha onceden gorduk, cevresindeki butun havalimanlarinin kelimenin tam anlamiyla sinek avladigini.
    nitekim daha yakin zamana kadar istanbul'dan usak seferi bile dogru duzgun yapilmiyordu.
    bildigim kadariyla istanbul-isparta arasi dogru duzgun isleyen bir sefer de yok.
    niye yapilmiyor bu seferler?
    simdi siz buyuk havalimani yapinca mi gelecekler?

    hemsehri mentalitesiyle degil, adamakilli dusununce mantiksiz gelen havalimani. ama sayin eroglu'nun secim bolgesine hayirli ugurlu olsun, kendisinin partisi ic ege'de oy kaybetmisti gecen secimlerde, belki faydasi dokunur.
    dogu'dan oy almak icin turkiye'nin 5nci buyuk havalimani'ni da erzurum'a yapalim derim ben - hem palandoken'de kayak merkezimiz de, ulkelerinde kayak yapamayan isvicre'liler avusturyalilar gelir.
  • yap-işlet-devret modeli ile ihale edilmiş ve ibrahim çeçen'in sahibi olduğu ic holding ihaleyi kazanmıştır. bu holding bu yıl içinde antalya havalimanını belirlenen süreden önce bitirdi. kütahya'daki pistin uzunluğu 3000m olacak ve 3 yıldan önce bitirilmesi bekleniyor.
  • hadi kütahya çevresi çok süper turist çekiyo diyelim oraya antalyadan bile büyük hava limanı gerek. iyi de kütahya ya yakın hızlı tren+dmu var. ilerde*
    eskişehir antalya hızlı treni de zaten oralardan geçecek*

    ayrıca örneğinıspartadaki havaalanının masrafından daha az parayla antalyadan ısparta ve burdura hızlı tren bile yapılırdı

    bu arada bu havalimanı önceden altıntaş havaalanı olarak planlanmıştı.
  • afyon'un sadece termal değil aynı zamanda golf turizmi için de büyük yatırım planları var. bu havalimanı da afyon denizli kütahya ve uşak'a yolcu getirebilecek bir havalimanı olarak tasarlanıyor. afyon ankara'ya karayolu ile 4 saat izmire ise 3 -4 saat uzaklıkta. buralardan havayolu müşteri çekmeyebilir ama y.dışından ve istanbul-antalya,adana ve g.doğudan müşteri çekebilir.
    zararı yoktur.

    edit : bu entry'i ne kadar naif bir modda yazmışım inanamıyorum gerçekten. gold turizmiymiş bilmemne. zannettim ki havalanıyla birlikte buna yönelik yatırımlar tanıtımlar da yapılacak. diğer birçok proje gibi bu da geri dönüşü olmayan bir israf olarak kaldı.
  • kütahya'nın altıntaş ilçesine yapılacak olan türkiye'nin ilk bölgesel havalimanı olacaktır. bu bölgesel havalimanı ile kütahya, afyonkarahisar ve uşak illeri hava ulaşımının sağlanması planlanıyor. ama uzun vadede bakacak olursanız afyonkarahisarda son zamanlarda artmaya başlayan 5 yıldızlı termal otellere kuzey ülkelerinde yapılan turizmi artırmak amaçlı gibi geliyor. üstelik bu bölgeden ileride geçmesi planlanan hızlı tren ile antalya ve istanbula turist taşınması da ileride gündeme gelebilir. 36 ayda tamamlanması planlanan havaalanını ic holding yapacak.
  • temeli resmen atılmıştır.
  • bu da iç ege'nin çılgın projesi olsa gerek. bölgesel olması sebebiyle faydalı olacağa benziyor. fakat mevcut uşak havaalanı'nı düşününce işler karışıyor. bölgede zaten bir havaalanı var. üstelik uşak havaalanına uçan anadolujetin haftanın her gün uçuşu yok. atlasjet uçuşlarını iptal etmiş görünüyor. uşak zaten izmir'e 200 km mesafede. yeni yapılacak havaalanına ise 70 km.

    bir de ankara-istanbul hızlı tren projesi'nin yakında hizmete girmesi bekleniyor. bu hat bilindiği üzere eskişehir'den geçiyor ve eskişehir kütahya'ya çok yakın . eskişehir-antalya arasında da bir hızlı tren hattı planlanıyor. bu hızlı trenlerle zaten bölgenin ihtiyacı daha rahat ve kalıcı çözümle sağlanabilir. yani nerden bakarsak bakalım bu projeye ihtiyaç çok az.

    ayrıca bu havaalanı açılınca kütahya'da çinicilik, afyon'da termal turizm gelişecek zannedenler var, bu da ayrı bir başlık konusu.
hesabın var mı? giriş yap