• (bkz: harem)
  • çok pozitif bir düşünme şekli. şu gereksiz toksik nostaljilerden sonra da realist bir kere. arabanla hadi olmasın otobüsle eskiden hiçkimsenin kısa sürede gidemediği yerleri gidip görebilirsin. binlerce profesyonel müzik dinleyebilirsin kaliteliyi hiç bozmayan cihazlarla.
    en iyisi boktan bir hastalıktan ölüp gitmiyorsun tedavisi bilinmiyor diye çok büyük ihtimalle.
    bu dönemde bence biraz daha iyimser yaşamalıyız. gereğinden fazla negatif insanlar. bkz. şükür etmek
  • düşünsene kralsın sefere çıkmışsın. bilmem kaç gün at üstünde gitmişsin. zafer kazanmış yürüyosun ama sünnet çocuğu gibi paytak paytak.
  • (bkz: #120330325)

    bu entry fake ama konuya katkı sağlıyor.
  • doğrusu: modern + zengin insanın eski krallardan daha kral olması.

    parasız modern insan, antik kölelerden daha fazla köle çünkü.
  • aklıma seyahatname'de yazan, girit ve atina vergisini toplamak için gelen osmanlı amirali ali bali'nin sözü geliyor:
    " geçmişi zaferlerle dolu, emrinde bu kadar levent olan bir kaptan-ı derya olmak yerine ömrümü girit'te boşnak paşa'nın bu cennet bahçesinde akan suların şırıltısını dinleyerek, yeyip içerek geçirmek isterdim. "
  • başlığı açan arkadaşa kısmen katılıyorum teknoloji sayesinde ekstrem dercede yoksul ve bazı yalıtılmış topluluklarda değilseniz( mesela amozon yerlileri gibi) artık geçmişin en zengin kişilerinden avanantajlı yanlarımız var. örneğin eskiden at ve deve ile ulaşımın yapıldığı dönemlerde bugün çok kısa bir mesafe olan antalya burdur arası 4 kervansarayın olduğu bir rotaydı. burdur, incir han, susuz han, evdir han, kırkgöz han ve antalya. şimdi 1,5 2 saatte alabildiğimiz yolu o dönem 4 günde alırmış kervanlar. günümüzde arabanız yoksa bile otobüsle rahatça o mesafeyi en fazla 2,5 saatte kat edebilirsiniz. aynı şekilde eskiden kumaş çok değerliydi. çoğu insanın ancak bir kaç kat çamaşırı olurdu. kitab-ı mukaddes'in yeni ahit kısmında hz. isa'nın kıyafetinin çarmıha gerildikten sonra romalı askerler tarafından parçalanarak ganimet olarak üleşilmesi bu tarihsel gerçeğin çarpıcı bir örneğidir. (mel gibson tutku filmi bire bir yeni ahit'e göre çekilmiştir, filmde de bu sahne var.) fakat artık kıyafet o kadar değerli değil. bütün bunları sanayi devrimine ve bilime borçluyuz.
  • siktir lan dediğim hede, milattan önce 2500 yılında inşa edilen piramitlerde çalışan köleler bile günde 3 litre bira ve ve 500 gram ekmek kazanıyordu. bu istihkakın bugünkü ederi 160 tl civarında. asgari ücretli bundan daha az kazanıyor. kral değil köleden bile beter olduğumuz ortada.
  • beyaz insanın yüzünü kral ve kiliseden bilime, teknolojiye ve bireyselliğe dönmesi sayesindedir.
hesabın var mı? giriş yap