• tekrarlayan ağız aftları anlamına gelen bir hastalık. sık tekrarlayan ağız yaralarında başta behçet hastalığı ile düşünülmesi gereken tanılardan biridir. etyopatogenezinde immun sistemi etkileyen travma, sigara, stres, hormonal durum, aile
    hikayesi, gıda alerjisi, enfeksiyon yer alabilir. tedavisinde antibiyotikler, anti-inflamatuarlar, anestezikler kullanılabilir. bir koca karı metodu olan karbonatlı su, tuzlu su ile gargara günde 3'ten fazla yapılmamak kaydıyla yararlıdır. ağzında sık tekrarlayan yaraları olan hastalar bir kulak burun boğazcıya görünmelidir.
  • bol c vitaminli gıdalarlada korunabiliriz
  • ağızda en sık görülen oral mukoza hastalığıdır. böyle tatlı tatlı ponçik beyaz lezyonlar ile karekterizedir ancak yemek yemeye kalktığınızda adamın imanını gevreten cinsten acı verir. 3 çeşidi vardır: minör aftlar, major aftlar ve herpetiform aftlar. minör aftlar 1 cmden küçük lezyonlardır ve genellikle 2 hafta içerisinde skar bırakmadan iyileşirler. major aftlar nadiren görülmekle birlikte iyileşme süreleri 6 haftaya uzayabilir ve skar dokusu bırakırlar. herpetiform ülserler 1-2 mm olurlar ancak sayıca çok fazladırlar ve birleşerek düzensiz ülserler oluşturma peşindedirler. bunlar da genellikle 2 hafta içerisinde skar bırakmadan iyileşirler.

    etiyolojisi hakkında henüz kesin bir bulgu saptanmamıştır. genetik yatkınlıkların neden olduğu düşünülmekle birlikte hala daha kesin bir predispozan olarak kabul edilmese de %72 vaka görülen helicobacter pylori ras'a neden olduğu düşünülmektedir. otoimmün hastalıklar ile birlikte görülme sıklığı artar.
  • halk dilinde aft olarak bilinen, etyolojisi çok geniş faktörleri barındıran, oral mukozada sıklıkla görülen lezyonlar. en sıklıkla bir travmayı takip eder. yemek yerken sert bir yiyecek travması olabilir, ekmek gibi. ikinci sıklıkla ise kişinin stresli dönemlerinde ortaya çıkar. diğer sebepleri ise bir hastalığa sekonder gelişen lezyonlardır.
    (bkz: çölyak hastalığı)
    (bkz: behçet hastalığı)
    her çıkan aftöz stomatiti kötüye yormamak gerekir. eğer çok sık aft çıkarıyorsanız, bunları takip etmenizde fayda var. mesela travmayı takip edin, o noktada aft çıkıyor mu bir izleyin. hemen internetten araştırıp buluttan nem kapmayın. tedavisi ise semptomatiktir, ağrıyı azaltmak ve lezyon kaybolana dek konforlu bir dönem geçirmek amacıyla. kendi haline bırakıldığı takdirde 7-10 gün arasında iyileşecektir. daha büyük formu major aftöz stomatit ise daha uzun süre ağızda kalır ve daha can sıkıcıdır. yine konforlu geçirebilmek adına lidokain gibi bir topikal anesteziyi yemeklerden önce uygulayabilirsiniz.
  • etyolojisi maalesef tam bilinmiyor.
    ve yine maalesef ki küratif tedavisi yok.sadece semptomatik tedavi uygulanır:
    topikal kortikosteroid (kenacort orobase)
    klorheksidin glukronat ( tanflex oral gargara)
hesabın var mı? giriş yap