• marketlerde son zamanlarda sıkça gördüğüm, son kullanma tarihine 2-3 gün kala ürünün indirime girmesi olayı. en son a101 de gördüm kasiyer abi organik yumurta indirimde almaz mısın dedi. annah len iyiymiş ver bakiyim dedim tarihine bir baktim. 2 gün sonra son abi neden böyle yapıyorsunuz 2 gün sonra bitecek ürünü ben ne yapayim dedim ve geri bıraktım. hadi ben dikkat ettim peki bakmayan biri alıp 2 gün kalan bir şeyi 1 hafta bekletse ne olacak? ha tamam baksaydı kardeşim diyebilirsin ama marketlerin bu yaptıkları etik mi ? buyrun tartışalım.
    edit:imla

    edit2: arkadaşlar tamam güvenlik katsayısından bahsedilmiş, ürünler çöpe gideceğine israf olmasın diye çabuk satılmasını sağlamak hepsi tamam. fakat o ürün neden satılmıyor ? fahiş fiyatı nedeniyle. peki indirime girince neden bitiyor? fiyatının normal alınabilecek seviyede olmasından dolayı. peki neden ürün tazeyken fiyatı normal tutmuyorlar da elimizde patlayacak hemen satalım bunları diye son gün indirime koyuyorlar. yap şunun fiyatı makul bir şekilde insanlar taze taze alsın tüketsin.
  • buna güzel bir örnek ülker outlet olabilir.
    ürünü alırken son kullanma tarihine bakan bireyler olarak; bunun farkında olup, aynı zamanda da yarım kilo kaşarı bir günde yiyebilecek biriysek indirimli halini almak mantıklı.
    kazan-kazan durumu.

    tabi ürünü alırken tarihe bakmayan bireyler için acil taksi söyleyebilirim hastaneye.
  • marketin girişindeki sepete yığarlar.
  • setur duty free'nin gıda ürünlerinde düzenli olarak yaptığı uygulamadır.
  • öğrenci olarak işime gelen sokmadır.
    yediğim şeylerin neredeyse yüzde yetmişini son kullanma tarihinin dolmasına saatler kalmış yiyecekler oluşturuyor.
  • a 101 ve migrosun sık sık yaptığı uygulama.bugün migrosta son kullanma tarihi gelen 500 gr dana kıyma indirimlidir.
  • migros sanal market in de yaptığı uygulama. alınan ürünlerin son kullanma tarihleri üşenmeden kontrol edilip iade edilmeli.
  • dünya'da yıllık olarak yaklaşık 1,3 milyar ton yiyecek çöpe atılmaktadır. bu ürünlerin yetiştirilmesinde kullanılan sulama, tarım ilaçları tarım araçlarının tükettiği yakıt, bu ürünlerin taşıması için harcanan enerji ve çöp olduklarında harcanan enerji ve gezegene verdiği zarar çok büyük.

    ek olarak tüm gezegendeki açlığı tamamen sonlandırmak için ihtiyaç olan gıda miktarı 600 milyon tondan biraz fazla yani atılan gıdanın yarısından az.

    konuyla ilgili kaynak

    dolayısıyla yiyecek atılması günümüzün en büyük saçmalıklarından biri. bunu biraz olsun azaltabilecek bir uygulama olan çöpe gitme potansiyeli olan ürünleri ucuzlatarak satılmasını sağlamak mantıklı bir uygulama.
  • türkiye'de marketlerde yapılma sıklığı artandır.
49 entry daha
hesabın var mı? giriş yap