• çoçukken, istanbul da çok fazla kütüphane vardı. şimdi onların yerinde yeller esiyor. hatta çocukluğumda gittiğim semtimizin kütüphanesini bir islamı vakıfa tahsis etmişler. kar amacı güden yerler olmadığı için, niye kapatıyorlar anlamış değilim. herşeyin içine sıçılıyor bu ülkede, hele ki son 14 yılda anasını ağlattılar, ülkenin!
  • camilerin orani ile ters orantili olmasindan kaynaklanmaktadir.

    cünkü türkiye'de okumaya gerek görülmez, her seye cahilce bir cevap vardir zaten.

    mesela camii yaptiran sözüm ona hayirsever kisilere, neden bir kütüphane degil sorusuna, ben bunu allah icin yapiyorum cevabinin disinda bir cevap alinamayacagi icin, zevat bir sekilde mal varligini ahiret yolunda yaptigi konusunda kendini telkinde bulunur.
  • türkiye' nin dört bir yanını geçtim benim okuduğum öğretmen lisesinde bile kütüphane yoktu lan. gerçi okulda yoktu ortalıkta çünkü biz ilkokul binasında (burda da yoktu kütüphane) ondan sonra da eski meb binasında okuduk. okul yoktu kardeşim kimin aklına gelecek kütüphane. bu dediğim olay 4 yıl önceydi birde, okulu açmislar bina yok. neyse daha çok tartışılır bu eğitim meselesi.
  • halihazırda var olan kütüphanelerin bomboş olmasından daha sinir bozucu değildir. malesef ülkemizde okuma, araştırma, öğrenme kültürü yok. bu, çocukluktan itibaren kazanılması gereken bir davranış biçimi ama anne-babalar çocuklarının her ödevi için önlerine bilgisayar koyup "burdan araştır işte evladım" modunda takılmaya devam ettiği sürece de bu durum değişmeyecek.

    herşeyin kolayına kaçıyoruz; öğretmenlerin ödev diye verdikleri görevler bilgisayar çıktılarından ibaret olup bunlara not veriliyo. maksat öğrencinin birşey öğrenmesi değil, öğretmenin verdiği görevi yerine getirmesi oluyo.

    eğitim sistemimiz yerlerde, bu durumu düzeltmek için hedeflenen, uzun vadeli ve etkili projeler yok. sadece haybeyeden "kütüphane sayıları neden az" diye hayıflanıyoruz. öncelikle bi kütüphanelere gitmeyi, ve başkalarını yönlendirmeyi hedef almalıyız öbür türlü sadece kuru gürültü olarak kalıyo.
  • çok da komplike bir sorunsal olmasagerek 50 yaşına kadar okuduğu kitapların sayısı 5'i geçmeyen vatandaşlarımızı düşününce. işte o 5 kitabın içeriği de var tabi. en başta, "islami (!) rüya tabirleri kitabı". ıkinci olarak, "islâma göre (!) burçlar ve özellikleri". üçüncü, "kadınlar vs erkekler". dördüncü, "oktay usta'dan hamur işleri". beşinci, "kıpırdamadan ve yiyerek nasıl kilo veririm". bir de "psikopat, hasta ruhlu, büyüyemeyen ve topluma zarar bir çocuk nasıl yetiştirim" var ama maazallah annelerimiz o denli tecrübeliler ki bu konuda, bu kitabı okumaya hiç ihtiyaçları yok zira o kitabı kendileri yazıyorlar.
  • küçük şehirlerdekinin kullanımı konusunda hiçbir teşvikin olmadığı sorun. kesinlikle görece küçük şehirlerde toplum kütüphane kullanımınına teşvik edilmeli ve yine görece kalitesiz kitaplardan kurtulmalıyız.
  • türkiyede kitap okuyan insan sayısının az olması ile doğru orantılıdır.
  • mevcut olan kütüphanelerde de gerekli özen sessizlik ortamı ne yazıkki yok. gittiğim hiçbir kütüphanede ağız tadıyla ne ders çalıştım ne de rahat rahat kitap okuyabildim.
  • türkiye'deki okuma alışkanlığı incelendiğinde ve ülkede sanata, sanatçıya, bilime, bilgiye verilen değer düşünüldüğünde şaşırtmayan durumdur. halk kütüphaneleri dolup taşmıyor ne yazık ki. bilmeye, araştırmaya, öğrenmeye hevesli değil bu toplum. halbuki kütüphaneciler de ister okuyucusu olsun, kaliteli hizmet versin, bilgi toplumu olalım ütopyasını.

    ama umudunuzu yitirmeyin genç arkadaşım. bilgi edinmek için salt kütüphaneye ihtiyaç yok, evinizde de düzenli okumalar yaparak full dolu* dememeyi öğrenebilir, dilimizi düzgün konuşabilirsiniz.
  • doğru önerme.

    artık çoğu bilgiye internet üzerinden ulaşılıyor olmasına rağmen, kütüphaneler hala gerek çalışma , gerek araştırma açısından gayet olması gereken yerler fakat hem sayı azlığı , hem kapanmamış olanların yoğunluğu , hem de eldeki kitapların / süreli yayınların güncelliği sıkıntı. keşke bunlar düzeltilse ve böyle yerlerin sayısı artsa. ev içine tıkılmaktan ziyade araştırma yapabileceğim ek bir yer daha olur.
hesabın var mı? giriş yap