• vergiden giderin düşüldüğünü kabül edersek, sorunun; "türkiye' de kazanç elde eden esnaf var mı?" olarak değiştirilmesi gereken sorunsal.
  • benim limited şirketim var. %20 kurumlar vergisi, %18 kdv, %15 stopaj ödüyorum. sırf bu sebepten dolayı da şirketimi büyütemiyorum. düş yakamdan artık devlet biraz biz de kazanalım.

    not: vergiden düşmek öyle sandığınız kadar kolay değil. ha, üçkağıtçıysan düşersin tabii.

    not2: sigorta, muhasebe ucreti, ticaret odasi aidati gibi şeyleri de katarsak küçük girişimlerin büyümesinin önü tamamen kapanmış oluyor.

    not3: "kdv'yi sen değil müşterin ödüyor" demiş bazıları. işin aslı öyle değil. müşteriye son fiyat 118 lira dedim ve bir ürün sattım diyelim. ay sonunda muhasebeci 18 lira ödemem için bir evrak ibraz eder. %18 kdv'yi devlete müşteri ödemez, ben öderim, ödüyorum, ödedim, ödeyeceğim. sike sike ödeyeceğim.
  • (bkz: 10 bin tl maaş almak)

    bu konu ile birleşmesi gerektiğini düşündüğüm başlık.
  • gelir uzmanı olarak cevaplıyorum, bir kuyumcu dahi bir memur kadar vergi ödemiyor. esnafla konuştuğumda ödediği bağ-kuru bile vergiden sayıyor. bir sürü vergi ödediğini iddia ediyor. ancak yılda toplam 1500 tl'yi geçmiyor verdiği vergi. benim bir memur olarak yılda yaklaşık 10.000 tl civarı, beyaz yakalı eşimin de yaklaşık 15.000 tl civarı vergi verdiğini duyunca şok geçiriyorlar. siz vergi mi veriyorsunuz? diye soran bile var. adam sıfır matrah gösteriyor, 50 tl'lik damga vergisi veriyor diye vergi verdiğini falan zannediyor. sonra da bize gelip senin maaşını ben veriyorum diyor. ancak görünen o ki benim maaşımı diğer memur arkadaşlar veriyor gibi.

    edit: aldığım mesajlar ve yazılanlar sonucu ulaştığım sonuç şu ki esnaf ciddi ciddi vergi verdiğini zannediyor arkadaşlar. olay da şu kaynakta kesilen vergiler. şimdi kaynakta kesilen vergiye yapılacak pek bir şey yok. adam işçi çalıştırıyor. o işçinin devlete ödemesi gereken vergiyi sorumlu olarak kendisi veriyor diye onu vergi verdim zannediyor. ya da adam yüzde 18 kdv kesiyor. aldığı o kdv'yi devlete ödemek üzere alıyor. sonra gidiyor devlete ödüyor diyor ki ben vergi verdim. kardeş sen zaten o parayı tüketiciden aldın. millet araba falan diyor da ya arkadaşlar size yemin ediyorum sturbucks'da 10 liraya kahve içip hiç üşenmeyip onun fişini saklayıp 1 lira dahi etmeyen kdv'yi düşen var.
  • esnaftan ziyade kobi var mı diye sormak gerekiyor. bu ülkede memuruyla işçisiyle ücretli sınıfı birçok işletmeden fazla vergi ödüyor.

    bahsi geçen işletmeler ya matrah beyan etmiyor, ya da göstermelik bir matrahdan gayet cüzi bir vergi beyan ediyor ki çoğu bu göstermelik vergiyi de ödemiyor.

    ücret geliri elde edenler ise daha para eline ulaşmadan vergisini ödemiş oluyor, yazık ki bu ücretli kardeşlerimiz dönem sonu stoğuna filan bi ayar çekip ya da sahte belge kullanıp da gider göstererek matrahını düşüremiyor.
  • ulan bu yüzden midir mahalle berberi vergi levhasında hep zarar gösteriyor.
    vay a.q. bende acıyıp bahşiş bırakıyodum pezevenge
  • matrahsız yazılıysa vergi verilmediğini sananlar da gelmiş.
  • denetim denetim denetim başka birsey demiyorum. denetim sıkı olsa bakın bakalım vergi kaçırabiliyorlar mı?? birde ulkemizin en buyuk kanayan yarasi basit usullerdir.
  • komple bütün esnaf iflas etsin ve her yer avm olsun..

    çok da ciddiyim..

    yalan.. yalan.. yalan..

    kazık.. kazık.. kazık..

    üçkağıt..dümen..hile.. hurda..

    esnaf dedin mi bu işte..

    gir bak vergi levhalarına..

    benzin 5 liraysa.. bi sebebi de bunlardır.
hesabın var mı? giriş yap